•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najviše rimejkova u istoriji filma - Hamlet

Sasvim sigurno ne postoji književno delo koje nije prebacivano više puta na pozorišne daske i filmsko platno nego što je to Hamlet. Čuvena tragedija Vilijema Šekspira o danskom princu koji propada paralelno sa svojom državom doživela je nebrojeno mnogo izvođenja u pozorištima i televizijskim i filmskim ekranizacijama širom sveta. Šekspirov tekst, napisan negde oko 1600. godine sadrži univerzalne mudrosti i obrađuje modele ljudskog ponašanja, čovekovu zlobu i iskvarenost društva koji se nisu izmenili od zore postojanja država i organizacije društvenog života, što mu je obezbedilo aktuelnost do današnjih dana. Ova činjenica je u mnogome olakšala posao filmskim radnicima, obezbeđujući im prostor za sopstvenu kreativnost i smeštanje radnje u željeno vreme.

Danas ćemo se osvrnuti na najznačajnije filmske ekranizacije ovog čuvenog dela.

Jedan od najpoznatijih engleskih i svetskih glumaca u istoriji, Lorens Olivije, važio je za najboljeg poznavaloca Šekspirovog stvaralaštva. Godine 1948. na filmsko platno stiže ekranizacija Hamleta koju je režirao sam Olivije a i tumačio glavnu ulogu. Film je postigao značajan uspeh, Olivije je opravdao svoju reputaciju jer je film bio nominovan za Oskara u 7 kategorija a osvojio prestižnu nagradu američke filmske akademije u 4 kategorije: za najbolju glavnu mušku ulogu, za režiju, za najbolji film i kostimografiju. Film je dobio i mnogo drugih nagrada- Zlatni Lav u Veneciji, Zlatni globus u Njujorku i mnoge druge.


Drugo značajno filmsko ostvarenje na temu Hamleta stiglo je 15 godina kasnije iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Grigorij Kozincev je 1964. godine režirao i igrao glavnu ulogu u ruskoj verziji Hamleta, odnosno Gamleta, kako je bilo ime filma u tadašnjoj sovjetskoj uniji. Ocenjen od strane publike čak i bolje nego Olivijeovo ostvarenje, ipak nije mogao da osvoji ništa bolje od nominacije za Zlatni globus. Obzirom da je nastao u vreme hladnog rata, i sama nominacija je značajan uspeh ovog filma. Kozincev je ipak dobio priznanje, i to ni manje ni više nego baš od britanskog filmskog instituta osvojiviši nagradu Sanderlend Trofi, 1964. godine.


Sledeće značajno filmsko ostvarenje stiglo je 1990. godine. Film ''Hamlet'', Frenka Zefirelija, sa Mel Gibsonom u glavnoj ulozi, nije postigao neki uspeh ni među gledaocima ni u svetu filmskih nagrada. Nominovan samo u 2 kategorije za Oskara, za režiju i kostime, nije osvojio ni jedan. Filmska ekipa okupljala je jako zvučna imena, kao što su Glen Klouz, Helen Bonam Karter, Ian Holm i drugi ali gluma Mel Gibsona nije bila dovoljno uverljiva čime je ovaj film ostao zabeležen u istoriji kao jedan od manje uspelih pokušaja.


Danski režiser Gebrijel Aksl, 1994. godine snimio je film ''Kraljevska prevara'' ( ''Royal Deceit'' ), poznat još i pod imenom ''Princ Jitlanda'' u kojem priču o Hamletu vraća njenim korenima, u dansku verziju. Ulogu princa prestolonaslednika, Amleda u originalu, tumačio je Kristijan Bejl dok su pored njega tu bili i Gebrijel Birn, Helen Miren, Kejt Bekinsejl i drugi. Poput Zefirelijevog ostvarenja nije postigao značajan uspeh niti je osvojio ijednu nagradu ali je film po oceni publike jako interesantan za gledanje i predstavlja zanimljiv pokušaj da se priča prikaže na malo drugačiji način.


Kenet Brana važi za najboljeg poznavaoca Šeskpira preko okeana, tj. u Americi. Poput Lorensa Olivijea, režirao je i igrao glavnu ulogu u svojoj verziji Hamleta iz 1996. godine. Brana je svog Hamleta smestio u 19. vek i njegov film je prvo značajno filmsko ostvarenje koje je prikazalo vremensku univerzalnost ovog književnog dela. Scenografija i kostimi Danske 19. veka nisu nimalo zasmetali u prezentaciji priče o danskom princu. Kako Kenet Brana voli da se igra kamerom, to je njegovo ostvarenje praćeno neverovatno dinamičnom kamerom, koja daje filmu atmosferu napetosti i predstavlja prijatno osveženje u odnosu na prethodna ostvarenja. U ovoj verziji filma, glumačka ekipa je bila zaista sjajna: Džuli Kristi, Derek Džejkobi, Kejt Vinslet, Žerar Depardje, BIli Kristal, Robin Vilijams, a u minornim ulogama pojavili su se: Čarlton Heston, Džek Lemon, Ričard Atenborou, Džudi Denč, Džon Gilgud, Džon Mils i drugi. Integralna verzija filma traje celih 4 sata ali je Brana morao da je za bioskopska prikazivanja redukuje na ''samo'' 150 minuta.Film je bio nominovan za Oskara u 4 kategorije ali nije osvojio ni jednu od nagrada, dok je ipak bio nagrađivan na drugim filmskim festivalima širom sveta.


Po ugledu na Branu, 4 godine kasnije, Majkl Almereida 2000. godine filmskoj javnosti predstavlja svoje ostvarenje Hamlet u kojem poznatu priču smešta u savremeno doba, tj. kraj 20. veka. Glavnu ulogu, Hamleta, tumačio je Itan Houk dok su pored njega u filmu se pojavili Kajl Meklalan, Bil Marej, Sem Šepard, Džulija Stajls i drugi. Film je, kao i ostvarenje Danca Aksla, prošao kod publike tek kao zanimljiv pokušaj, sem par nominacija i jedne nagrade nije uspeo da osvoji ništa više.


Na kraju, možemo samo konstatovati da postoje određena književna dela kojima vreme ne može ništa. Hamlet je sigurno jedno od njih.

Hamlet - filmske verzije:

Olivije 1948

Kozincev 1964

Mel Gibson 1990

Kristijan Bejl 1994

Kenet Brana 1996

Itan Houk 2000

Autor: MM
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...