•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Anatomy of a Murder (1959)

Anatomija jednog ubistva (eng. Anatomy of a Murder) je američka sudska kriminalistička drama iz 1959. godine. Režirao ju je Otto Preminger, a radi se o adaptaciji istoimene knjige koju je napisao vrhovni sudija iz Michigana John D. Voelker pod pseudonimom Robert Traver čiji scenario potpisuje Wendell Mayes. Voelker je knjigu napisao prema slučaju ubistva iz 1952. godine na kojem je radio kao branilac.

U filmu su glavne uloge ostvarili James Stewart, George C. Scott, Lee Remick, Ben Gazzara, Arthur O'Connell, Eve Arden, Kathryn Grant, Brooks West (suprug u pravom životu glumice Arden), Orson Bean i Murray Hamilton. Sudiju je glumio Joseph N. Welck, advokat u pravom životu koji je postao poznat po izgrđivanju Josepha McCarthyja za vreme saslušanja.

Ovo je bio jedan od prvih holivudskih filmova koji se eksplicitno bavio temama seksa i silovanja. Uključuje jednu od najpoznatijih filmskih uvodnih špica autora Saula Bassa, inovativnu muziku Dukea Ellingtona (koji se u filmu nakratko i pojavljuje kao Pie-Eye), a profesori prava ga često prozivaju "najboljom, čistokrvnom sudskom dramom ikad snimljenom".

Film je sniman na nekoliko lokacija u severnom delu države Michigan (Big Bay, Marquette, Ishpeming i Michigamme). Neke scene su zapravo snimljene u gostionici Thunder Bay Inn u Big Bayu, država Michigan koja se nalazi jedan blok dalje od taverne Lumberjack gde se ubistvo koje je poslužilo kao inspiracija za knjigu i dogodilo. Taverna i danas postoji. Crtež leša i dalje je tamo premda se verovatno radi o restauraciji, a ne o originalnom delu.

Članovi porote koja je bila prisutna na stvarnom suđenju bili su kontaktirani i upitani da li žele učestvovati u filmu. Uz tek poneke izuzetke (neki su u međuvremenu umrli ili se preselili) svi ostali su se pojavili u filmu. One koji su nedostajali zamenili su lokalni stanovnici. Sam scenario koristio se poprilično "slobodnim" dijalozima za 1959. godinu. Bio je to jedan od prvih holivudskih filmova s eksplicitnim dijalozima, uz Wilderov 'Neki to vole vruće' i Hitchcockov 'Psiho'.

Uloga glavnog sudije bila je ponuđena Spenceru Tracyju i Burlu Ivesu, ali ju je na kraju dobio Joseph Welch koji se proslavio u slučaju predstavljanja američke vojske u saslušanjima senatora Josepha McCarthyja. Upravo je Welch izgovorio slavno pitanje upućeno McCarthyju: "Zar nemate nimalo pristojnosti, gospodine? Naposletku, zar Vam nije ostalo nimalo pristojnosti?" Welch je pristao da glumi sudiju tek nakon što je reditelj Preminger pristao da kao člana porote stavi i njegovu suprugu.

Kolumnista novina iz Chicaga, Irv "Kup" Kupcinet ima malu cameo ulogu u filmu. Duke Ellington koji je komponovao muziku za film pojavljuje se u istome kao "Pie-Eye", vlasnik bara u kome lik Jimmyja Stewarta zajedno s njim svira.

Jezik upotrebljen u filmu zaprepastio je policijskog nadzornika Chicaga i gradonačelnika Richarda J. Daleyja pa su prikazivanje filma zabranili u svom gradu. Reditelj Preminger otišao je na okružni sud gde je odluka poništena i filmu je prikazivanje dopušteno. Sud je presudio da je klinički jezik na suđenju bio realističan i prikladan za kontekst filma.

Film 'Anatomija jednog ubistva' bio je dobro primljen od strane profesora prava i obrazovanja. Godine 1989. Američka advokatska komora proglasila ga je jednim od 12 najboljih sudskih drama svih vremena. Uz pohvale zapletu i muyici u članku su istakli: "Najjača karika filma je njegova sposobnost demonstriranja kako se razvija odbrana u teškom slučaju. Koliko bi drugih sudskih drama posvetilo toliko vremena prikazujući ono što advokati najviše rade (i u čemu najmanje uživaju) - istraživanju?" Film se takođe upotrebljava i u edukacione svrhe na pravnim fakultetima budući da obuhvata (sa stanovišta obrane) sve temelje američkog kaznenog prava - od intervjua sa klijentom i podizanja optužbe pa sve do procesa suđenja. Profesor prava na Univerzitetu UCLA Michael Asimow za film tvrdi da "je to verovatno najčištija sudska drama ikad snimljena". Američka advokatska komora postavila ga je na četvrto mesto (od 25) "najboljih sudskih drama" svih vremena.

Filmski kritičari uočili su moralnu dvoličnost u kojoj malograđanski advokati trijumfiraju uz pomoć lukavstva, tajnosti i varanja. Film je iskren i direktan. Jezik i seksualne teme su eksplicitni s obzirom na vreme kad je film snimljen. Crno-bela slika okarakterisana je kao dopuna grubom pejzažu severnog dela države Michigan. Film je "snimljen crno-belom tehnikom, ali je pun lokalnih boja".

U junu 2008. godine Američki filmski institut objavio je svoju listu deset najboljih filmova u deset "klasičnih" američkih filmskih žanrova nakon što je provedena anketa s preko 1500 ljudi. Anatomija jednog ubistva postavljena je na sedmo mesto najboljih sudskih drama. Na popularnoj Internet stranici IMDb film je postavljen na 19 mesto (od 807) najboljih sudskih filmova svih vremena.

Na popularnoj Internet stranici Rotten Tomatoes 100% filmskih kritičara dalo je pozitivnu ocenu filmu (njih 36). "Tokom godina reputacija filma je rasla. Mnogi filmofili smatraju da je upravo njegova eksplicitna tema (uz filmove Psiho i Neki to vole vruće) pomogla ukidanju cenzure američke filmske industrije nekoliko godina kasnije.

James Stewart je osvojio nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Veneciji. Takođe ga je udruženje filmskih kritičara iz New Yorka proglasilo najboljim glumcem godine, a dali su priznanje i Wendellu Mayesu za najbolji scenario. Duke Ellington osvojio je dve nagrade Grammy u kategoriji najbolje filmske muzike.

Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:1959
Reziser:Otto Preminger
Producent:Otto Preminger
Scenario:Wendell Mayes, John D. Voelker
Uloge:James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara
Uzrast:R
Award:Nominovan za 7 Oscara, 8 nagrada i 11 nominacija
Studio:Carlyle Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:160 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....