•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

02.09.2012.

Da li ste se uželeli novog crtaća iz Pixar-ove produkcije? Verujemo da jeste i film Hrabra Merida je nešto novo iz njihove kuhinje šta će obradovati sve ljubitelje animiranih filmova, posebno najmlađe. Da se odmah ogradimo, ako očekujete neke ekstra dobre kompjuterske efekte kakve ste navikli da vidite u starijim Pixar-ovim crtanim filmovima kao što su 'Priča o igračkama', 'Wall-E', 'Potraga za Nemom' ili 'Up', njih neće biti, ali to ne znači da je animacija loša, naprotiv, Pixar je ovaj film radio u saradnji sa Diznijem i Diznijev duh se oseća u potpunosti, posebno u likovima - princeza, kralj i kraljica, stara veštica...

Zahvaljujući bioskopu Vilin grad bili smo u prilici da među prvima pogledamo ovaj odličan animirani film i odlično smo se zabavili. Verujemo da će se mlađoj publici film još više dopasti jer je sinhronizovan a i u 3D tehnici a to je uvek mamac kome se jednostavno ne može odoleti uz predivnu animaciju i božanstvene predele koji ima u izobilju u filmu.

Merida je princeza, ćerka kralja Fergusa i kraljice Elinor. Kao mala za rođendan je dobila luk od svoga oca i otada je rešila da bude najbolji strelac u kraljevstvu. Iako je princeza koju majka uči svim pravilima lepog ponašanja i osobinama koje treba da krase princezu, ona je muškarača kojoj je zanimljivije da uživa u prirodi prelepih predele Škotske nego da se ulepšava i doteruje. Ali, kako to obično biva sa princezama, došlo je vreme i za Meridinu udaju ali ona na to ne pristaje. Odlučna u tome da sama kroji svoj život, Merida će se oglušiti o drevni običaj koga bučni lordovi smatraju svetinjom: ogromni lord Mekgafin, nabusiti lord Mekintoš i svadljivi lord Dingvol. Meridini postupci će nenamerno pokrenuti haos i ljutnju u kraljevstvu, a kad bude potražila pomoć od veštice koju slučajno upozna, ostvariće joj se zlosrećna želja. Opasnost koja sledi primoraće Meridu da otkrije značenje prave hrabrosti kako bi poništila strašnu kletvu pre nego što bude prekasno... Da vam dalje prepričavamo radnju ne bi valjalo a ovo do sada ste mogli već i videti u trejlerima koji su pratili najavu filma, a i ovo što je ovde napisano ili viđeno u trejlerima verujte nam da je znatno lepše i zanimljivije u samom filmu.

Vratimo se na samu Meridu i njenu porodicu. Ona je je crvenokosa princeza, pomalo je svojeglava ali to je nasledila od svog oca koji je veliki ratnik ali koji je izgubio i jednu nogu u sukobu sa ogromnim medvedom. Njena majka, kraljica, je žena koja razumom i mudrošću ustvari vlada kraljevstvom i koju svi apsolutno poštuju za razliku od njenog oca s kojim ostali lordovi dolaze u svađe i sukobe. Ona je potpuno posvećena da uda Meridu i tu dolazi u veliki sukob sa njom jer ne uzima u obzir ćerkine želje. Tu su i tri mala Meridina brata koja su uvek spremna za raznorazne zavrzlame i smicalice. Svi oni su jedna srećna kraljevska porodica i tu gotovo ništa ne može krenuti po zlu. Idila će biti narušena tek kada Merida treba da se udaje.

Lordovi koji dolaze sa svojim prvorođenim naslednicima da prose princezu su priča za sebe. Njihova pojava sama po sebi daje novu dimenziju samom filmu. Iako su oni veliki prijatelji, ratni drugovi ipak imaju nerešene sitne ili krupnije stvari i na samoj su ivici sukoba. Njihovi naslednici su kopije ili barem blage njihove kopije i nikako se ne sviđaju našoj junakinji, ali su stvarno simpatični i izazivaju smeh samom svojom pojavom. Posebno je simpatičan lik kome glas pozajmljuje Ognjen Amidžić a zvuči kao popularni Oskar iz Ami G šoua. Po pitanju sinhronizacije se takođe može pohvaliti i sinhronizacija veštice koja je odlična, mada i za sve ostale likove nemamo nikakve zamerke po pitanju sinhronizacije, stvarno je na visokom novou.

Za kraj i par negativnih detalja u vezi filma, ali su to isključivo subjektivne zamerke. Filozofska razmišljanja likova u filmu donose neke pouke koje gledaoci trebaju izvući iz samog filma, ali su malo i neprimerena vremenu kada se radnja filma dešava. Druga zamerka je vezana za scenario i priču filma, osećaj je da se radnja mogla više zakomplicirati i proširiti, a i da se trebalo više poraditi na nekim likovima koji se pominju u priči (jedan od prinčeva koji je učinio da propadne jedno prethodno kraljevstvo). I još jedna, veštica iz Škotske ide na sajam na Zlatibor (???), prevodioci su malo preterali sa približavanjem radnje našim gledaocima, mada da je to veštica rekla kojim slučajem i u originalu na engleskom bio bi izuzetno dobar marketinški detalj.

Za kraj bi smo vam predložili da obavezno pogledate ovaj film u bioskopu jer Hrabra Merida je odličan animirani film, sinhronizovan na srpskom (prvi sa našom sinhronizacijom a da mi nije smetao) i u 3D. Sve to su tople preporuke koje vam mogu pomoći da se odlučite šta da pogledate u bioskopu jer sem već dobro poznatih starih hitova maltene nemate trenutno nijedan aktuelan dečiji film, a akcionih blockbustera je mnogo.

Merida vas čeka u bioskopima, pogledajte film i saznajte u čemu se ogleda njenahrabrost i šta je ona sve učinila u filmu, jer vam mi ni ovog puta nismo otkrili previše detalja, a nadamo se da smo vas inspirisali da posetite prvu sledeću projekciju za koju ćete naći slobodnih karata.

SR

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....