•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Heat (1995)

Vrelina (eng. Heat) je kriminalistička drama Michaela Manna iz 1995. godine s Robertom De Nirom i Al Paćinom u glavnim ulogama.

De Niro glumi mirnog, metodičnog i introvertiranog pljačkaša "Neila McCauleyja", a Paćino "Vincenta Hannu", policijskog detektiva veterana iz Los Angelesa, čija posvećenost poslu razara njegov brak. Ovo je prvi film u kojem se Pacino i De Niro pojavljuju zajedno iako su oba glumca nastupila u Kumu II gde se nisu pojavili u zajedničkoj sceni.

Film je zapravo obrada Mannovog televizijskog filma L.A. Takedown iz 1989. godine, u trajanju od 92 minuta.

Ned McCauley (De Niro) je bivši zatvorenik i profesionalni pljačkaš čiji je moto celog života ostao "ne veži se nizašta od čega ne možeš pobeći za trideset sekundi". On i njegova ekipa, koju čine kockarski zavisnik Chris Shiherlis (Val Kilmer) i bivši zatvorenik, porodični čovek, Michael Cheritto (Tom Sizemore), pokušavaju opljačkati blindirano vozilo s novcem. Uspevaju pobeći s 1,6 miliona dolara u obveznicama Malibu Equity Investments, naftne kompanije koja pere novac od droge na off-shore računima. Iako je to trebala biti jednostavna pljačka, ekipa je prisiljena da ubije sva tri čuvara. Nakon što je prvoga ubio novi član ekipe, Waingro (Kevin Gage), drugi je ubijen u samoobrani, a trećeg nisu smeli ostaviti živog kako ne bi bilo svedoka...

Poručnik Vincent Hanna (Pacino) istražuje pljačku blindiranog vozila. Hannino iskustvo učinilo ga je jednim od najboljih detektiva elitnog odeljenja za pljačke i ubistva policije Los Angelesa (LAPD). Hanna i njegova ekipa smesta kreću na posao, pokušavajući da uhvate McCauleyja i njegovu ekipu upotrebom tragova i doušnika. U međuvremenu, McCauley je obuzet planiranjem druge velike pljačke: napada na banku s plenom od 12 miliona dolara.

Dok se izrađuju planovi, film se bavi i privatnim životima dvojice muškaraca: McCauley živi usamljeno, u skladu sa svojom životnom filozofijom, iako kaže svojoj novoj devojci: "Jesam sam, ali nisam usamljen." Počinje se pomalo menjati nakon susreta s grafičkom dizajnerkom, Eady (Amy Brenneman), koja misli da je on trgovac metalima. U međuvremenu, Hannin treći brak s Justine (Diane Venora), je u raspadu - iako je blizak i drži do poćerke Lauren (Natalie Portman), čiji otac zanemaruje svoje roditeljske dužnosti. Brak Chrisa Shiherlisa (Kilmer) i njegove žene Charlene (Ashley Judd) raspada se zbog njegove kockarske zavisnosti. Osim toga, Charlene vara svog muža s drugim muškarcem, Marcianom (Hank Azaria), koji posle postaje Hannin doušnik.

Vrhunac filma je scena u restoranu u kojoj se McCauley i Hanna konačno sastaju i razgovaraju o svojim životima. Tokom sastanka, Hanna kaže McCauleyju da će ga ubiti ako bude potrebno. McCauley mu objašnjava svoju filozofiju o "30 sekundi" rekavši kako se ne vraća u zatvor...

Reditelj Mann naglašava privatne živote kriminalaca i policajaca, i posebno njihovu vezu sa njihovim suprugama i devojkama. McCauley je prisiljen prekršiti svoju mantru kad se spetljao s Eady (Brenneman), koja je takođe usamljena. Shiherlisovo destruktivno ponašanje uzima danak u njegovom braku s Charlene (Judd), bivšom plesačicom iz Las Vegasa i majkom njihovog sina. Ona se boji kako bi njega mogli uhvatiti i mogućnosti da i ona sama završi u zatvoru kao saučesnik u njegovim zločinima. Hanna, radoholičar, zanemario je svoju treću ženu Justine (Venora) i njenu istraumatiziranu ćerku Lauren (Portman).

"Ekipe" na obe strane (McCauleyjevi profesionalni pljačkaši i Hannina grupa detektiva) su ravni jedni drugima po svojim sposobnostima; ovo stvara napetost oko toga koja će strana pobediti, sve do vrhunca. Ova tobožnja izjednačenost ipak se pokazuje pogrešnom: u konačnom obračunu, kada policajci paze preko koga pucaju, pljačkaši jednostavno pucaju bez obzira. Izjednačenost po sposobnostima, ali neuravnotežena etičnost daje filmu moralnu vertikalu. Kratka scena u kojoj Hanna kaže svojim ljudima da "paze pozadinu", tj. upozorenje da budu oprezni ko se nalazi iza kriminalaca dok budu pucali na njih, to najbolje pokazuje.

Efekti u filmu su dosta verodostojni. Središnji obračun nadzirao je bivši britanski specijalac, Andy McNab, a detalji pljačke čine se realističnim. Mikrofoni su bili pravilno postavljeni kako bi stvorili realističan odjek pucnjeva.

U filmu, McCauley spominje kako živi po svom pravilu, kako se osoba ne bi trebala vezati nizašta ili ni za koga ako ne može pobeći od toga ako oseti "vrelinu". McCauley ove reči spominje i Chrisu u vezi njegove žene i o ženama uopšteno. Na kraju filma, kad McCauley mora odlučiti hoće li uskočiti u auto s devojkom i riskirati da ga uhvate ili se dati u beg, odlučuje pobeći. Iako će mnogi pomisliti da McCauley samo sledi svoje ideale, zapravo, to nije tačno. McCauley ih je prekršio mnogo pre jer je postao opsesivan hvatanjem Waingroa da bi izravnao račun pa se tako upustio u rizik. McCauley zapravo ne može pobeći od osvete Waingrou, što će ga dovesti do vlastite propasti. Ignoriše svoju mudrost i kao posledica svega sledi njegova smrt.

Heat (Vrelina) je odličan film koji ima našu toplu preporuku. Ako ga do sada niste pogledali obavezno ga stavite na vrh liste filmova koje planirate da pogledate u skorije vreme, možda baš i ove nedelje.




V.K.
Žanr:akcija, krimi, drama
Godina:1995
Reziser:Michael Mann
Producent:Michael Mann, Art Linson
Scenario:Michael Mann
Uloge:Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer
Uzrast:R
Award:8 nominacija
Box office:187.4M USD
Studio:Warner Bros.
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:171 minut
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...