•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bojan Vuk Kosovčević: Filmom „Vir“ se opraštamo od devedesetih

Na premijeri „Vira“ u Nišu publici se poklonila i ekipa filma. Film govori o Beogradu 90-ih godina posmatranom iz ugla tri mlada čoveka u tri posebne priče, koje se međusobno prepliću i dopunjuju tokom 48 sati. Iako vir predstavlja metaforu za nešto što nas mori i vuče nazad, reditelj filma Bojan Vuk Kosovčević, kaže da je „Vir“ delo koje treba da motiviše.

- Poenta je u tome da stvari koje su se desile ne smemo zaboraviti, ali treba da krenemo dalje. A problem je u tome što nismo mnogo napredovali od tih devedesetih, mi smo društvo koje je dugo bilo u krizi i onda kada smo počeli da izlazimo iz te krize krenula je svetska kriza. Nekako smo se navikli da smo u krizi i to je neko stanje stvari.

„Vir“, kaže reditelj, treba da probudi neko osećanje u ljudima da treba kenuti dalje. Kroz film pratimo tri različita junaka četrdeset osam sati, tokom kojih u njihovom životu dolazi do velikog preokreta, te svaki od njih snosi posledice zbog svojih postupaka. Ipak, ovaj film nosi svojevrsnu poruku koja je usmerena najpre na pojedince pa tek onda na društvo.

- Poruka je optimistična u smislu da se sa tim virom mora svako ponaosob izboriti. On se desio svima nama pojedinačno i na različit način. Znači svako treba sam da izadje iz toga a ne da čekamo da nam društvo to obezbedi - kaže reditelj.
U film je uloženo mnogo truda, energije, novca, ali i vremena. Obiluje specijalnim efektima koji nisu karakteristični za jedan domaći film danas, pa je finansijski momenat uslovio ekipu da film ne snimi odjednom.

- 2006. sam napisao scenario i onda bezuspesno lutao jedno dve godine dok nismo dobili osnovna sredstva da krenemo sa samim snimanjem i to ne sve odjednom nego smo snimali u dva, tri navrata. Naravno finanskijski momenat je kod nas presudan, nema nikog ko ce vam dati odjednom ceo budzet za film. Film je skupa umetnost u samom produkcionom smislu. Sve bi bilo gotovo za godinu dana da su finansije bile kako treba. Najveći izazov bio je doći dovde. Film je konacno zavrsen, imali smo premijere i eto dolazi neka satisfakcija posle toliko godina vise moralna nego ekonomska.

Anica Stojković

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...