•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

For Your Eyes Only (1981)

Samo za tvoje oči (eng. For Your Eyes Only) britanski je akcioni triler iz 1981. To je 12. film iz serijala o Jamesu Bondu i 5. s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi. Temeljen je na dve kratke priče Iana Fleminga, "Samo za tvoje oči" i "Risico". Osim toga, korišćeni su neki elementi iz romana Živi i pusti druge da umru. U filmu, Bond i Melina Havelock ostaju zapleteni u mreži prevara grčkog biznismena Aristotlea Kristatosa. Bond traži sistem za lansiranje projektila poznat kao ATAC, dok Melina traži osvetu za smrt svog oca.

Film Samo za tvoje oči poznat je po uvodnoj sekvenci u kojoj se poslednji put pojavljuje superzlikovac Ernst Stavro Blofeld, Bondov neprijatelj iz prethodnih filmova. Sekvenca je dodata kako bi se predstavio novi glumac koji će utelotvoriti ulogu Jamesa Bonda, budući da se Roger Moore, koji je nastupio u četiri prethodna filma, nevoljno vratio. Film počinje s Bondom koji donosi cveće na grob svoje žene, Terese de Vincenzo ili Tracy Bond, ali završava s Blofeldom koji se pokušava osvetiti Bondu zbog uništavanja njegovih planova i propast njegove kriminalne organizacije SPECTRE. Industrijski dimnjak u uvodnoj sceni bio je deo plinare na Severnoj Temzi u Londonu.

U ovom filmu Blofeld nije imenovan zbog problema oko autorskih prava budući da je Kevin McClory posedovao prava na roman Operacija Grom u kojem se pojavljuju lik Ernsta Stavro Blofelda, organizacija SPECTRE i mnoštvo drugih materijala povezanih s radnjom filma Operacija Grom.

Ispočetka se činilo kako se Roger Moore neće vratiti kao 007 za ovaj film, pa su se zaređali intervjui i probe za njegovu zamenu. Najbliže su bili Lewis Collins, poznat po ulozi u filmu Profesionalci, Michael Billington i Ian Ogilvy, koji je kao i Moore postao poznat igrajući Simona Templara u seriji Povratak sveca. Međutim, njihovi pokušaji pali su u vodu kad je Moore potpisao novi ugovor za ulogu superšpijuna.

Film je izazvao i neke kontroverze. Prva od njih bio je poster na kojem je bio ženski model u vrućim gaćicama koji drži samostrel s Bondom između njenih nogu. Ovo je u nekim američkim državama ocenjeno kao nepristojno razotkrivanje. U kasnijoj verziji plakata gaćice su presvučene kratkim pantalonama. Druga kontroverza se pojavila nakon što je film objavljen, kad je otkriveno da je jedna devojka, uloga Caroline Cossey (ili Tula), bila transseksualka. Otada kruže urbane legende koje su preuveličale Cosseyinu ulogu od "cure u bazenu" koja ne progovara do nekog ko je snimao "vruće ljubavne scene" s Mooreom. U stvarnosti, Cossey se pojavljuje nakratko, a može se videti u jednoj ili dve scene.

Samo za tvoje oči označio je kreativnu promenu u Bond filmovima. John Glen je iz montažera promovisan u reditelja, poziciju koju će zadržati i kroz osamdesete. Rezultat je bila žešća režija s manje naglaska na naprave i raskošne akcione scene u velikim arenama (koje je preferirao Lewis Gilbert). Više je pažnje posvećeno napetosti, radnji, a Bondov karakter vratio se svojim ozbiljnim korenima.

Primer toga je scena u kojoj Bond udara auto s negativcem u njemu preko litice, ubivši ga hladnokrvno, iako je to osveta za prethodno hladnokrvno ubistvo agenta Ferrare. Bilo je to, a i danas je, kontroverzno među Bondovim obožavateljima koji nisu verovali da bi on mogao počiniti takvo nešto. Roger Moore takođe se protivio takvoj sceni u kojoj Bond ubija zlikovca Emilea Locquea, tvrdeći da njegov Bond ne bi učinio nešto takvo. Ovom se, međutim, može suprotstaviti činjenica da je njegov Bond hladnokrvno ubio bar dva, moguće tri, čoveka u prethodnom filmu, Špijun koji me je voleo. Bez obzira na to, scena je bila najsnažniji primer Bondove dozvole za ubistvo nakon ubistva profesora Denta kojeg je eliminirao Sean Connery u filmu Dr. No.

Ovo je jedini film iz celog serijala u kojem se ne pojavljuje M. Bernard Lee umro je pripremajući se za film, ali producenti nisu angažovali drugog glumca iz poštovanja. Gđica. Moneypenny, M-ova lična sekretarica u filmu kaže da je on na odmoru. U njegovu stolicu zaseo je 'šef štaba', Bill Tanner, a M-ove rečenice podelili su Tanner i sir Frederick Gray (ministar obrane). Lik M-a se ponovno se pojavio u filmu Octopussy.

Kako bi se izmešale radnje dveju kratkih priča, one su pretrpele nekoliko promena kako bi se prilagodile filmu. Budući da je film radnjom smešten u Grčku, koja je bliže radnji Risica nego Samo za tvoje oči Havelockovi su od Jamajčana postali američko-grčki par (g. Havelock je Englez, a gđa. Havelock je Grkinja). I Havelockova kćer, "Judy", nazvana je "Melina" kako bi zvučalo uverljivije.

Danas se Samo za tvoje oči smatra jednim od najboljih filmova iz serijala, a uz film Špijun koji me je voleo, smatra se Mooreovim najboljim filmom iz serijala. Bio je to zadnji film koji je sam distribuirao studio United Artists. Nakon spajanja MGM-a i United Artists, filmovi su objavljivani pod zajedničkom etiketom. Od filma Sutra nikad ne umire distribuira ih isključivo MGM.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:1981
Reziser:John Glen
Scenario: Richard Maibaum
Uloge:Roger Moore, Carole Bouquet, Topol
Uzrast:PG
Award:2 osvojene
Studio: Eon Productions
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu