•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Álex de la Iglesia

Alejandro de la Iglesia Mendoza (Bilbao, 4. decembar 1965.), poznat kao Álex de la Iglesia, španski je filmski reditelj, scenarista, producent i autor stripova.
Većina De la Iglesinih filmova uživa kultni status zahvaljujući njegovom neobičnom smislu za humor.

Álex de la Iglesia rođen je u Bilbau 1965. godine. Studirao je filozofiju na crkvenom univeryitetu Deusto i radio je kao strip autor u ranijoj životnoj fazi.

Prvo filmsko iskustvo stekao je radeći kao scenograf na kratkometražnom filmu Pabla Bergera Mama (1988). Ovaj film je priča o porodici prisiljenoj da živi u podrumu nakon nuklearnog rata sa malim dečakom koji nosi kostim Batmana.

Enrique Urbizu ga poziva da bude scenograf u filmu Todo por la pasta (1991), baskijskom kriminalističkom trileru koji je bio nominovan za 4 nagrade Goya, a osvojio je jednu (za najbolju sporednu glumicu). Posle ovog filma De la Iglesia nije mogao ostati nezapažen.

Nakon toga upoznaje Joséa Guerricaechevarriu sa kojim radi kratkometražni film, Ubojite mirinde (1991), o čovjeku čiji um postupno degenerira i nalazi se na ivici da postane psihotični ubica. Njih dvojica ubrzo su postali prijatelji i radili zajedno na pisanju scenarija mnogih De la Iglesinih filmova.

1993., De La Iglesia dobija veliku priliku, kada čuveni španski reditelj Pedro Almodóvar, producira njegov prvi dugometražni film Mutantska akcija (Acción mutante). Ova priča o grupi hendikepiranih izgnanika u budućnosti koji uzimaju oružje da se bore protiv zgodnih tlačitelja postigla je uspeh na globalnom nivou. Film je dobio dve nagrade na Montrealskom Fantasia festivalu i tri nagrade Goya.

Njegov sledeći film Dan zveri (1995), horor komedija o svešteniku koji pokušava da spreči rođenje Nečastivog, dobio je šest nagrada Goya. Jedna od njih bila je i za najboljeg reditelja.

Perdita Durango (1997), sa Javierom Bardemom i Rosie Perez, bio je pokušaj probijanja na angloameričko tržište. Napravljen je na engleskom jeziku, ali nije postigao poseban uspeh. Zamerili su mu da je previše tarantinovski. Film obiluje nasilnim scenama, što je rezultovalo rezanjem delova filma u mnogim državama. Dužina trajanja filma varira od 95 minuta u Južnoj Koreji do 126 minuta u Španiji.

Vraća se u Španiji i sledećih godina režira niz crnih komedija. Umreti od smeha (1999) crnu komediju o komičarskom dvojcu Ninu i Brunu koji se međusobno ne trpe. Triler komedija Susedi (2000) aluzija je na Hitchcockove filmove, a 800 metaka (2002) odavanje počasti špageti vesternima. Bizarna crna komedija Ferpektni zločin (2004), o čoveku koji pokušava izvesti savršen zločin, osvojila je šest nagrada Goya.

2008., režira svoj drugi film na engleskom jeziku Oksfordska ubistva, sa Elijahom Woodom i Johnom Hurtom u naslovnim ulogama, koji ne postiže zapažen uspeh.

Njegov film Poslednji cirkus (2010) osvojio je dve nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu, za najbolji scenarijo i režiju. Takođe je bio nominovan za petnaest Goya, uključujući i najboljeg reditelja, najbolji film i najbolji originalni scenarijo. Od svih njih dobio je samo nagradu za najbolju šminku i najbolje specijalne efekte.

Filmografija - režija:
2013 Las brujas de Zugarramurdi (post-production)
2013 Words with Gods (segment "The Confession") (post-production)
2011 As Luck Would Have It (as Alex de la Iglesia)
2010 The Last Circus
2008-2009 Plutón B.R.B. Nero (TV series)
2008 The Oxford Murders (as Alex de la Iglesia)
2006 Films to Keep You Awake: The Baby's Room (TV movie) (as Alex de la Iglesia)
2004 El Crimen Perfecto (The Perfect Crime) (as Alex de la Iglesia)
2002 800 Bullets (as Alex de la Iglesia)
2000 La comunidad (as Alex de la Iglesia)
1999 Muertos de risa (as Alex de la Iglesia)
1997 Perdita Durango
1995 The Day of the Beast (as Alex de la Iglesia)
1994 Marbella antivicio (Video Game)
1993 Acción mutante
1991 Mirindas asesinas (short) (as Alex de la Iglesia)

Filmografija - scenarista:
2013 Las brujas de Zugarramurdi (post-production)
2013 Words with Gods (segment "The Confession") (post-production)
2011 As Luck Would Have It (adaptation - uncredited)
2010 The Last Circus (written by)
2008-2009 Plutón B.R.B. Nero (TV series)
2008 The Oxford Murders (screenplay / as Alex de la Iglesia)\
2006 Films to Keep You Awake: The Baby's Room (TV movie) (screenplay / as Alex de la Iglesia)
2004 El Crimen Perfecto (The Perfect Crime) (screenplay / as Alex de la Iglesia)
2002 800 Bullets (as Alex de la Iglesia)
2000 La comunidad (as Alex de la Iglesia)
1999 Muertos de risa (writer / as Alex de la Iglesia)
1997 Perdita Durango (screenplay)
1995 The Day of the Beast (as Alex de la Iglesia)
1993 Acción mutante
1991 Mirindas asesinas (short) (as Alex de la Iglesia)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...