•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Audrey Tautou

Audrey Tautou (Beaumont, Francuska, 9. avgusta 1978. ) je francuska filmska glumica. Crnokosu, crnooku glumicu porculanske puti, Audrey Tautou, već u početku glumačke karijere filmski kritičari uspoređivali su sa Audrey Hepburn i Leslie Caron. Njen sanjiv pogled i nevin osmeh osvojio je publiku već u prvom dugometražnom filmu "Venus Beaute Institute" (1999). Za tu ulogu nagrađena je francuskom filmskom nagradom Cesar.

Rođena je u Beaumontu, a odrasta u ruralnom mestašcu Montlucion. Glumačku karijeru počela je na televiziji, a njen veliki proboj u zvezdanu orbitu omogućila joj je naslovna uloga u filmu Amelie (2001) reditelja Jeana-Pierrea Jeuneta. Tad malo poznatoj Audrey uloga je pripala tek nakon što je Emily Watson odustala od uloge. "Amelie" je bio veliki bioskopski hit u Francuskoj, a ubrzo i u celom svetu. Zanimljivo je da je zahvaljujući tom filmu u Americi porastao interes za francusku kinematografiju uopšteno. Slava joj je, kako je svojevremeno izjavila Audrey, prilično smetala. Naime, strašno joj je bilo neugodno kada su je prolaznici počeli prepoznavati, tražiti autograme na ulici, mahati i slično.

Očekivano, ubrzo su joj počele stizati ponude iz Hollywooda kojima se dugo opirala. Prvo je snimila filmove poput "Druge strane ljubavi", "Slatkih prljavih stvari" i "Španski apartman" da bi na kraju popustila. Njen prvi hollywoodski film je "Nowhere to Go But Up" reditelja Amosa Kolleka. Utešna je njena tvrdnja kako uloge nikada neće birati prema veličini honorara već prema vlastitom instinktu pronalaženja i stvaranja umetničkih vrednosti.

2004. ponovo snima s Jeunetom, ovog puta romantičnu priču smeštenu u vreme prvog svetskog rata „Veridbe su dugo trajale“ koju su recenzenti nazvali "Amelie ide u rat“. Ovde ona igra nesrećnu devojku koja u posleratnom haosu traži svoju ljubav iz detinjstva, mladića koji se sa svojim kolegama radije samoozledio nego da izgubi glavu u sveopštoj besmislenoj klanici. Za ulogu Mathilde nominovana je za nagradu César, a sam film dobio je čak 12 nominacija za tu najvažniju francusku filmsku nagradu.

Na popularnost Audrey Tatou i simpatije kod publike računa i producentsko-rediteljski par Grazer-Howard: u njihovoj ekranizaciji bestselera „Da Vincijev kod“ Dana Browna uz zvezdu filma Toma Hanksa glavnu žensku ulogu glumi Audrey.

Filmografija:
2013 Chinese Puzzle (filming)
2013 Mood Indigo (post-production)
2012 Thérèse Desqueyroux
2011 Headwinds
2011 Delicacy
2010 Beautiful Lies
2009 Coco Before Chanel
2007 Hunting and Gathering
2006 Priceless
2006 The Da Vinci Code
2005 Russian Dolls
2004 A Very Long Engagement
2003 Happy End
2003 Not on the Lips
2003 Les marins perdus
2002 Dirty Pretty Things
2002 L'Auberge Espagnole
2002 He Loves Me... He Loves Me Not
2001 Dieu est grand, je suis toute petite
2001 Amélie
2000 Happenstance
2000 The Libertine
2000 Épouse-moi
1999 Pretty Devils
1999 Triste à mourir (short)
1999 Venus Beauty Institute
1999 Le boiteux: Baby blues (TV movie)
1998 Julie Lescaut (TV series)
1998 Casting: Archi-dégueulasse (short)
1998 Chaos technique (TV movie)
1998 Bébés boum (TV movie)
1998 La vieille barrière (short)
1997 Les Cordier, juge et flic (TV series)
1997 La vérité est un vilain défaut (TV movie)
1996 Coeur de cible (TV movie)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...