•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Wayne Thornley režiser filma Zambezija priča o radu na filmu i poznatim Holivudskim glumcima

Triggerfish Animation je mali studio na jugu Afrike koji strastveno priča nezaboravne, univerzalne i lepe priče. Velike ideje, epski pejsaži i herojski likovi u nemogućim situacijama, tkanje su sveta Zambezije.

Soko Kai odrasta izolovan i uči vrednost samodovoljnosti. Kreće na putovanje puno akcije da bi, na kraju shvativši vrednost zajednice i timskog rada, spasio grad ptica od uništenja.

Ova je priča i za mene bila epsko putovanje - od zelenog, naivnog reditelja, koji je radio tek na nekoliko malih projekata, rastao sam zajedno s filmom i studijem. S puno ambicije i malo sredstava s ponosom smo na platnu oživeli predivan svet pod uticajem prizora i zvukova Afrike.

Mnogobrojnoj deci smo otvorili prozor u svet kakvog još nisu videla: moćnu reku Zambezi, zadivljujuće Viktorijine vodopade i eklektično i šareno tkanje umetnosti, zanata i pop kulture koju možete naći širom Afrike.

Verujem da će na izlasku iz bioskopa i deca i odrasli imati osećaj da su posetili predivan svet iz koga nose sećanja na šaljive likove, uzbudljivu akciju i toplu priču.

Film Zambezija je priča o odrastanju mladog sokola koji širi krila i leti prema nepoznatom ali privlačnom svetu. Putem saznaje puno o sebi i istoriji svoje porodice. Šta vas je privuklo scenariju?
Svidelo mi se što se taj mladunac bori da bi saznao ko je i da istovremeno oda počast sopstvenom ocu, što se u jednom trenutku čini nemogućim. Svidelo mi se da je, zahvaljujući svojoj hrabrosti i odlučnosti, u tome konačno i uspeo. Spašava situaciju, shvata da je heroj i uspeva da „vaskrsne” oca. Zapravo, to je priča o ocu koga spašava njegov sin.

U filmu čujemo svetski poznate glumce. Kako je bilo sarađivati s njima?
Ne znam kako uspeva, ali kad vas Samuel L. Jackson opsuje, osećate se počašćenim. Sa svima je bilo zadovoljstvo sarađivati i vrlo brzo mi je postalo jasno zbog čega su toliko veliki.

Svaki nezavisni film suočava se s brojnim izazovima - koji su bili najveći izazovi s kojima ste se suočili radeći na filmu Zambezija?
Niti ja, ni ostali članovi tima, nismo nikad to ranije radili. Studio je osnovan doslovno oko nas dok smo se pripremali za snimanje. I napravili smo MNOŠTVO početničkih grešaka, a i tek je trebalo da sami shvatimo o čemu se u filmu zapravo radi. Imali smo gust raspored, neke smo korake čak i preskočili zbog čega smo kasnije imali problema - ali, završili smo ga i mislim da je to velika prekretnica u južnoafričkoj animaciji.

Šta vam je bilo najzabavnije?
Puknem svaki put kad vidim kako Ezi izgovara „Reci mami da je volim.“ Nije bilo lako dobiti pravu dozu humora. Gomila Afrikanaca koji pokušavaju da snime film koji će nasmejati američke porodice - bio je to veći izazov nego što smo isprva mislili. Pomagali su nam Cory i Todd Edwards, ali spojiti različite komičare iz različitih zemalja ponekad nije bilo nimalo komično :-). Imali smo i komičarske radionice s lokalnim komičarima, ali smo neke najbolje stvari, kao što to često biva, dobili spontano u studiju. Uvek treba ostaviti prostora za improvizacije.

Šta nam možete reći o muzici?
Bruce Retief je komponovao predivnu muziku - zabavnu, smešnu, dramatičnu i zastrašujuću, već prema potrebi svake scene. Američki će je gledaoci možda doživeti kao klasičnu afričku muziku umotanu u klasičnu holivudsku orkestraciju.

Što biste želeli da gledaoci ponesu iz bioskopa nakon gledanja filma?
Puno pakovanje kokica, jer neće stići da ih pojedu budući da će se potpuno posvetiti filmu.

Radite li na nekom novom projektu?
Trenutno razvijamo dva scenarija, potekla od jednog u koga sam, kao pravi početnik, pokušao da ubacim previše ideja. Sad sam ih podelio na dva filma i s uzbuđenjem čekam da ih vidim na platnu.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....