•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The three burials of melquiades estrada (2005)

Predradnik na ranču, Pete (Tommy Lee Jones), zapošljava meksičkog ilegalca Melquiadesa (Julio Cesar Cedillo) i postaje njegov prijatelj. Prijateljstvo se ne okončava smrću nesrećnog Meksikanca. Pete odlučuje da ga dostojno sahrani u njegovom selu... Samo prvo mora da ukrade telo.

Tommy Lee Jones je rođen da glumi kauboje. To nije iznenadenje, čovek ima lice kao sedlo, glas dubok kao odjek u planinama Sijere. Ono što nismo znali, a u šta smo se sada uverili, jeste da je Tommy Lee Jones rođen i da režira filmove, jedino što mu je trebalo 60 godina da bi se oprobao i na tom polju.

Njegov vestern odiše klasičnim motivima i temom iskupljenja i sigurno je najbolji dodatak žanru, još od Clintovog Unforgiven. Jasno vam je i da je to velika pohvala, jer je poslednjih 15 godi­na snimljeno samo nekoliko dobrih vesterna (U sedlu sa đavolom, Bez zaklona i Brokeback Mountain). Tri sahrane Melkijadesa Estrade nije film koji će postati veliki hit, ili koji će naterati ljude da polemišu kao u slučaju Brokeback Moutain. To je pažljivo odmerena i kontrolisana priča, zasnovana na zaboravljenoj veštini pripovedanja. To je film koji ukazuje na veće teme, ali na jedan smiren i nenametljiv na­čin. Jones govori o ljubavi i mržnji, časti i izdaji, rasnim i klasnim odnosima, sa smirenošću omatorelog kauboja, koji vam priča i istovremeno zavija cigaru. U vizualnom smislu (i samo delom u pripovedačkom) film je i omaž Samu Peckinpahu. Likovi su živopisni, snažni i puni žudnje za životom iznad koje jedi­no dolazi privrženost moralnom kodu. Kao i Samovi vesterni, Tri sahrane ne prikazuju obično.

U filmu postoji scena jedne pucnjave (bez sloumoušna, ali sni­mljeno iz vise uglova), tako da Jones očigledno ne pokušava da nađe poetično u nasilju. lako se radnja odvija u naše vreme, sve je obeleženo (žigosano) staromodnim humorom i duhom. Scenario je napisao Guillermo Arriaga (Amores Perros, 21 gram) kao portret zajednice u potpunoj bestragiji. Posle brzog upoznavanja sa likovima i okruženjem, fokus se sužava na graničara Mikea Nortona (Barry Pepper) i na kauboja Petea Perkinsa (Jones) dva čoveka čije će sudbine isprepletati ubistvo meksičkog emigranta Melquiadesa (Cedillo). Mike je ubica, Pete je spasilac koji iskopava telo iz plitkog groba u pustinji da bi ga preneo u Meksiko. To je početak jednog poetičnog putovanja. Pete će kidnapovati Mikea i odjahaće u Meksiko sa telom prijatelja na mazgi. Koliko je u pitanju duhovno putovanje, toliko je i Pete lik koji pokušava da stvari "dovede u red". Jonesov debi u ulozi režisera je prefinjena i dirljva priča koja se bavi velikim životnim temama, radije nego pucnjavom i pričom o časti. Ipak film nije bez nasilja, Jo­nes ne dopušta da se krivci jeftino izvuku. Neverovatno je i sa kakvom lakoćom barata crnim humorom. lako scenario u određenim delovima blago koketira sa "angažovanim" Jones svojim mirnim ritmom uspeva da održi pomalo klasicistički izgled. Možda ovo nije remekdelo, ali je pred vama film divlje lepote koji odiše veličinom. Pogledajte ga i naučite nešto o humanizmu.

Žanr:avantura, krimi, drama
Godina:2005
Reziser:Tommy Lee Jones
Scenario: Guillermo Arriaga
Uloge:Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Dwight Yoakam
Uzrast:R
Award:4 osvojene
Studio: EuropaCorp
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:121 minut
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...