•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Wild Bunch (1969)

Divlja horda (eng. The Wild Bunch) je kontroverzni vestern Sama Peckinpaha iz 1969. u kojem su u glavnim ulogama nastupili William Holden, Ernest Borgnine Robert Ryan, Edmond O'Brien, Warren Oates, Jaime Sanchez, Ben Johnson, Strother Martin, L.Q. Jones, Bo Hopkins i Dub Taylor.

Film opisuje vremešnu bandu odmetnika na granici Teksasa i Meksika 1913. koja pokušava preživeti u sve modernijem svetu. Film je došao na loš glas zbog ekstremnog nasilja tokom uvodne scene pljaÄke banke i završne bitke izmeÄ‘u razbojnika i meksiÄke vojske. Scenarijo, koji su napisali Walon Green, Roy N. Sicker i Sam Peckinpah, nominovan je za Oscara za najbolji originalni scenarijo, dok je filmska muzika Jerryja Fieldinga nominovana za najbolju originalnu filmsku muziku. Peckinpah je bio nominovan za najboljeg reditelja na dodeli nagrada Udruženja ameriÄkih reditelja. Lucien Ballard osvojio je nagradu Nacionalnog društva filmskih kritiÄara za najbolju fotografiju. Divlja horda poznata je po zamršenim akcionim sekvencama koje kombinuju usporene i normalne snimke iz nekoliko uglova, revolucionarnoj tehnici koja će postati standard u kasnijim filmovima (kao i u Peckinpahovim sledećim filmovima). SliÄna tehnika usporenih snimaka koristila se i pre u filmovima kao što su Sedam samuraja (1954), Bonnie i Clyde (1967) i filmovima Francuskog novog talasa, ali velika tehniÄka virtuoznost Divlje horde inspiriraće reditelje u kasnijim godinama pri prikazivanju akcije i nasilja.

Vrhunski vestern, verovatno i najuspelije delo rano preminuloga Sama Peckinpaha (Pucnji popodne, Šampion rodea, Getaway), jednog od najizvornijih i najdarovitijih ameriÄkih reditelja iz šezdesetih i s poÄetka sedamdesetih godina. Pod posrednim uticajem Johna Hustona, italijanskih vesterna, ali i japanskih filmova, Peckinpah je stvorio jedno od poslednjih remek-dela žanra vesterna, film koji je izmeÄ‘u klasiÄnog vesterna i novoholivudskih tendencija.

Skupina deziluzioniranih veterana poraženoga ameriÄkog Juga pljaÄka municiju ameriÄke vojske namenjenu revolucionarnoj vojsci Pancha Ville, a s namerom da je bogato unovÄi kod meksiÄke vojske. Nekadašnji Älan bande Thornton (R. Ryan) sledi tu skupinu. Ako ih uhvati, trajno će se osloboditi zatvora. Svi junaci priÄe postupno se susreću sa sve većim moralnim dilemama, ali i odlukama o kojima zavise njihovi i tuÄ‘i životi...

U filmu se naglasak stavlja na prestupnike i njihov put iskupljenja, reditelj nudi novi pristup fenomenu nasilja u vesternu, ali i jedinstveni montažni spektakl - više od tri hiljade kadrova u izvornoj verziji! Film odlikuje i izvrsna gluma. William Holden (Bulevar sumraka, Stalag 17) i Robert Ryan (The Set Up, Gola mamuza) ovim su filmom ostvarili svoje poslednje važne uloge. Zanimljivost je da u ulozi meksiÄkog zapovednika Mapachea nastupa najpopularniji meksiÄki reditelj, Emilio Fernandez (Zlokobnica, Jedan dan života). Film je bio nominovan za Oscara za scenario i muziku.




Žanr:vestern
Godina:1969
Reziser:Sam Peckinpah
Scenario:Walon Green, Sam Peckinpah
Uloge:William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan
Uzrast:R
Award:Nominovan za 2 Oscara, 5 nagrada i 3 nominacije
Studio:Warner Brothers/Seven Arts
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:145 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....