•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

12 Angry Men (1957)

12 gnjevnih ljudi (eng. 12 Angry Men) je film Sidneyja Lumeta iz 1957. temeljen na istoimenoj drami o članu porote koji mora uveriti ostalih 11 članova kako moraju osloboditi osumnjičenog na temelju opravdane sumnje. Film je poznat jer je za snimanje korišćena samo jedna prostorija (soba za porotnike), izuzev kratkog prikaza sudnice i toaleta.

U glavnim ulogama pojavili su se: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley, John Fiedler, E.G. Marshall, Jack Warden, Ed Binns, Martin Balsam, Jack Klugman, George Voskovec, Robert Webber i Joseph Sweeney (njegov zadnji nastup na filmu).

Priča počinje završnim rečima advokata u slučaju ubistva, a sudija nakon toga daje uputstva ćlanovima porote. Kao i u svakom takvom suđenju, članovi porote moraju anonimno doneti odluku je li optuženi kriv ili nije. Osumnjičeni u slučaju je mladić koji je optužen da je ubio svog oca. Poroti je rečeno kako će eventualna osuda značiti smrtnu kaznu. Dvanaestorica muškaraca prelaze u sobu za porotu, gde počinju raspravu. Tokom njihove rasprave, nijedan porotnik ne sme zvati drugog imenom jer su ona nepoznata, ali, međutim, na kraju Sweeneyjev i Fondin lik otkrivaju svoja prezimena. Fondin lik se preziva Davis, a Sweeneyjev McArdle.


Nakon premijere, kritika je hvalila film. A.H. Weller iz New York Timesa, napisao je: "To je napeta, privlačna i neodoljiva drama koja seže puno dalje od granica zidova porotničke sobe." Međutim, film nije doživeo veliki uspeh: dolazak boje i raskošnih produkcija potisnuli su zanimanje za film, koji nije doživeo veliki uspeh na bioskopskim blagajnama.

Danas se film smatra "klasikom" pa ga jednako cene i kritika i publika: Roger Ebert ga je naveo u svojoj zbirci "Great Movies", a dugo vremena se držao na 14. poziciji 250 IMDb-ih najboljih filmova svih vremena. Osim toga, ima stopostotnu pozitivnu ocenu kritike i publike na filmskom portalu Rotten Tomatoes. Američki filmski institut proglasio je Porotnika br. 8, koga glumi Henry Fonda, 28. najvećim filmskim junakom 20. veka.

Film je nominovan za Oscare u kategorijama za najboljeg reditelja, najbolji film, priču i scenarijo temeljen na materijalu iz nekog drugog medija. Nije osvojio nijednog Oscara, a u svim ovim kategorijama ga je je zasenio Most na reci Kwai, koji je osvojio sedam Oscara te godine. Na berlinskom filmskom festivalu, film je osvojio glavnu nagradu, Zlatnog medveda.

1997. je snimljen istoimeni televizijski film Williama Friedkina, u kojem su na nastupili Jack Lemmon, George C. Scott, James Gandolfini, Tony Danza, William Petersen, Ossie Davis, Hurne Cronyn i Courtney B. Vance. U ovom filmu sudija je žena, a četvoro porotnika su crnci; u većini drugih aspekata radnje obrada je identična originalu, s izuzetkom nekih dostignuća modernog sveta, kao zabrana pušenja u sobi.

Žanr:drama, misterija
Godina:1957
Reziser: Sidney Lumet
Scenario: Reginald Rose
Uloge:Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam
Uzrast:NR
Award:16 osvojenih
Studio: Orion-Nova Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila