•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

1408 (2007)

Antimodernistički film "1408" svedoči porazu racionalne spoznaje od iracionalnog, onostranog, metafizičkog. Trijumf onostranosti naglašeniji je i 'slađi' jer poraženi je bahati nesimpatičan cinik. U prilog solidnosti ovog ostvarenja govore i zanimljivi realistički detalji utkani u njegovo fantastično tkivo. Reč je o izrazito dobrom filmu koji u aktualnom hororskom okružju ne odskače samo drukčijim podžanrovskim izborom nego i neočekivanom ozbiljnošću.

Piscu Mikeu Enslinu se nakon smrti voljene ćerkice srušio svet, pa ga upoznajemo kao cinična i bahatog autora uspešnih knjiga u kojima demistificira opsednute kuće i groblja. Enslin je racionalista koji ne veruje u onostrane sile pa sa velikom samouverenošću prihvaća nov izazov - boravak u zloglasnoj sobi 1408 newyorškog hotela Doplhin, u kojoj je umrlo ili se ubilo nekoliko desetina ljudi, i u koju uprava hotela već dugo godina ne smešta goste.

Upravnik hotela na sve načine pokušava odgovoriti Enslina od noćenja u zloglasnoj sobi, ali pisac je neumoljiv, a kako je i zakon na njegovoj strani, upravnik mora, izuzetno nevoljno, popustiti. Vrlo brzo po smeštanju u sobu Enslin će shvatiti zašto niko u njoj nije izdržao duže od sat vremena, a kad se njegova trezvenost i racionalnost u direktnom susretu sa vlastitom podsvesti i paranormalnim fenomenima sruše kao kula od karata, priznaće kapitulaciju i pokušati da izađe, ali iz te sobe nema izlaza. Osim ako ga supruga, koju je napustio nakon smrti njihove ćerkice, svojom dubinskom privrženošću ne motiviše na čin koji bi mu mogao doneti izbavljenje...

Mikael Hafström karijeru je započeo i razvio krajem 80-ih i tokom 90-ih nizom TV krimića i horor-trilera, ali kinematografski je opus započeo sa dve drame, od kojih je ona druga, Ondskan iz 2003., o školskom nasilništvu 1950-ih, bila nominovana za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. U trećem bioskopskom filmu Strandvaskaren Hafström je tinejdžerske junake povezao sa omiljenim mu žanrom fantastičnog horor-trilera, da bi nakon toga dobio poziv iz Hollywooda. Tamo je 2005. debitovao Fatalnom preljubom, filmom koji iz suptilne drame o rađanju vanbračne ljubavi dvoje uzornih porodičnih ljudi, prerasta u triler.

Žanr:horor, triler
Godina:2007
Reziser:Mikael Håfström
Scenario:Matt Greenberg, Scott Alexander
Uloge:John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack
Uzrast:PG-13
Award:2 osvojene
Studio:Dimension Films
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...