•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

1984 (1956)

“1984” je film iz 1956. godine koji je zasnovan na istoimenom romanu George-a Orwell-a. Ovo je prva bioskopska adaptacija ove priče, čiji je reditelj Michael Anderson, a u glavnoj ulozi se našao Edmond O'Brien. Glumačku ekipu filma “1984” čine još i: Donald Pleasence, Jan Sterling i Michael Redgrave. Pleasence se takođe pojavio i u televizijskoj verziji filma 1954. godine, igrajući lik Syme-a, koji je na filmu spojen sa likom Parsons-a. Ime O'Brien-a, koji je protivnik, je promenjeno u O'Connor, kako bi se izbegla mogućnost mešanja sa glavnim glumcem Edmond-om O'Brien-om.

Radnja filma “1984” se razlikuje od knjige, po tome što se završava početkom sloma Partije. Kada je dogovor sa distributerom istekao, film je povučen iz pozorišne i televizijske distribucije od strane Orwell-ovog tima. Tako da film sada nije dostupan u bilo kom legalnom formatu, iako je nekoliko kopija u rukama ljudi koji strastveni filmofili i naravno ima klipova na YouTube-u.

Film “1984” govori, kao i sam roman George-a Orwell-a. o totalitarnom društvu u budućnosti . U takvom društvu, jedan čovek, koji provodi svoje dane na poslu ispravljajući istoriju, pokušava da se pobuni protiv režima, počinje da vodi svoj dnevnik i zaljubljuje se u devojku simboličnog imena Julia. Njeno ime podseća na ime junakinje iz Shakespeare-ovog dela “Romeo and Juliet”.

Ime ovog “buntovnika” je Winston Smith, a “1984” je sigurno jako prepoznatljivo ostvarenje, čija se populatnost, kao i popularnost istoimenog romana, jako odrazila na svetsku kulturu i koja je prihvaćena kao upozorenje budućim generacijama, odnosno inspiracija brojnim književnicima, filozofima i političkim teoretičarima. Popularnost romana i istoimenog filma se odrazila i u brojnim jezicima u koje su ušle fraze kao što su “novogovor” i “Veliki brat”. Ideje vezane za film i istoimeni roman se često nazivaju “orvelovskim”, a film “1984” je odličan i treba ga pogledati.

Žanr:drama, naučno - fantastični
Godina:1956
Reziser:Michael Anderson
Scenario:George Orwell, Ralph Gilbert Bettison
Uloge:Edmond O'Brien, Michael Redgrave, Jan Sterling
Studio:Holiday Film Productions
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...