•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

2. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam u DKSG

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam održaće se od 1. do 4. juna u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. Ove godine takmičarski program festivala podeljen je u dve celine: međunarodnu i nacionalnu selekciju. U revijalnom delu publika će imati priliku da premijerno u regionu pogleda film „Rumble: The Indians Who Rocked the World“ o ulozi indijanaca u istoriji popularne muzike, dok će srpsku premijeru imati film „Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words“ o Frenku Zapi, jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine XX veka.

Na otvaranju festivala, u četvrtak uveče, 1. juna (21h), nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije, Sara Renar. Sarin zvuk opisan je kao alternativan sa primesom indie i pop muzike uz malo elektronike, a njena pojava i specifičan izraz, postali su prepoznatljivi i popularni širom regiona. Tokom festivala, planirana su još dva koncertna nastupa.

Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova, i akteri dokumentaraca koji insistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg izdanja Dok'n'Ritam festivala.

U okviru takmičarskog programa, između ostalog, biće prikazani filmovi „No smoking in Sarajevo“ (srpska premijera), dokumentarac o bendu Zabranjeno pušenje, „Neka je dan radostan“ zanimljiv dokumentarac o poznatoj makedonskoj rok grupi Kulturno umetnički rabotnici (srpska premijera). Publika će imati priliku da se provoza hip hop prugama kroz bosanski film „Soul train, a saznaće se kako je „Panta dospeo na kazan“ i „Zašto je Dragan napravio orkestar“. Filmovi koji govore o pop rok sceni 70-ih godina na ovim prostorima, grupama Lutajuća srca (iz Niša), pod nazivom „Lutajuća srca – arhiv emocija“ i „LP FILM Buldožer - Pljuni istini u oči“, takođe će biti deo takmičarskog programa. „Najvažniji dečko na svetu“, naziv je još jednog veoma interesantnog filma, u kom će publika moći da upozna fanove Džastina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u stripovske i filmske heroje donosi film „Vanila Stop!“ u Vice produkciji…

U specijalnom programu nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima. Na festivalu će se predstaviti prva muzička knjižara iz regiona - Rockmark, koja na svojim policama trenutno broji više od 800 naslova muzičkih knjiga. Razgovaraće se o knjigama posvećenim sastavima Kurtu Kobeinu, Brus Springstinu, Dorsima, a biće predstavljena i najnovija biografija o Princu i muzičke knjige koje nam dolaze iz izdavačke kuće Laguna: „Godine na 6“ Vlade Džeta i „Kada kažeš da sam tvoj“ Gorana Skrobonje.

Posebno zanimljiv program biće Work in progress koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku. Work in Progress je veoma značajna sekcija festivala, zato što je festival DNR inicijalno posvećen afirmaciji i promociji muzičkog dokumentarca kao žanra, i posebno, domaće produkcije muzičkih dokumentaraca.

Ovaj segment uključuje gostovanje autora, uz isečke sa snimanja, odabrane kadrove, fotografije..Reditelj Milan Nikodijević sprema film „Rokopisac“, posvećen radu Petra Pece Popovića, novinara, publiciste i utemeljitelja rok kulture na ovim prostorima. Rediteljka Biljana Tutorov predstaviće nam film o Darku Rundeku i Kargo Orkestru, pod nazivom „Kargo“, a u ulozi koproducenta, predstaviće i dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pevaču sastava KUD Idijoti, hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva. Pavle Terzić predstaviće film „BPM“ o elektronskoj muzici.

Prošle godine, sa Giletom iz Električnog orgazma na festivalu je vođen razgovor na temu muzičara i religije. Ove godine, Dok'n'Ritam ima nove važne teme za razgovor sa zanimljivim gostima. Razgovaraće se o uticaju žena na muzičku scenu regiona danas, kao i o značaju muzičkih dokumentaraca i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

Žiri drugog DʹnʹR festivala čine Toni Šarić, promoter muzičkog filma, direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji iza sebe ima deset uspešnih izdanja, zatim muzičar Rambo Amadeus i reditelj Mladen Đorđević, jedan od selektora FESTa.

Publika će opet imati priliku da odlučuje o najboljem filmu (poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike) koji će dobiti nagradnu skulpturu, čiji je autor regionalno poznati vajar Vitold Košir, a nakon projekcija filmova biće održani razgovori sa autorima.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...