•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

31.07.2013.

Šta je ovo sa Hollywoodom, pre par meseci je Padao Olimp a sada evo ponovo nešto veoma slično, samo sa duplo većim budžetom i još više kompjuterskih efekata. 'Pad Olimpa' je povratio uložena sredstva (uloženo 70 miliona dolara u film, a već je skoro 100 miliona zaradio) dok je diskutabilno da li će 'Napad na Belu kuću' biti na kraju filnansijski isplativ. Naravno, film je samim snimanjem postigao svoju primarnu svrhu - podizanje morala američkoj naciji jer ko sme da dirne u njihovu svetinju, mada, zašto se oni toliko i plaše da će ih neko to i pokušati, da li imaju razloga za tako nešto?!!!
Zahvaljujući bioskopu Vilin grad imali smo prilike da pogledamo film 'Napad na Belu kuću' i prenosimo vam utiske.

Reditelj poput Rolanda Emmericha ako ima na raspolaganju malo veći budžet napraviće filmski spektakl u kome će uživati bioskopska publika i kratkoročno se oduševljavati nadljudskim potezima glavnih junaka i posebno specijalnim kompjuterskim efektima. Za one koji ne znaju ko je Roland Emmerich, ukratko, on stoji iza filmova poput recimo 2012 (John Cusack, Amanda Peet, Woody Harrelson), The Day After Tomorrow (Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum), Godzilla (Matthew Broderick, Jean Reno, Maria Pitillo), Independence Day (Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum), 10,000 BC (Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis)... Ako pratite filmsku umetnost odmah po naslovima možete zaključiti da su sve ovo filmovi sa budžetima koji ozbiljno prelaze cifru od 100 miliona dolara i kao takvi su uvek kada su se izlazili privlačili veliku pažnju javnosti i publike i od njih su bila velika očekivanja. Emmerichovi filmovi su bili finansijski uspešni i ne mogu reći da nisam uživao u većini njegovih dela, ali film o kome sada pričamo (White House Down) je nešto za šta se ne bi reklo da stoji njegov pečat u kompletnom filmu. Verovatno je za to zaslužan scenarista James Vanderbilt (The Amazing Spider-Man, The Losers, Basic, novi RoboCop...) koji stoji iza scenarija filma. Vanderbilt već ima iskustva sa akcionim i sa skupim filmovima, mada lično mi se ni jedan od njih nije posebno dopao, a takav ukus je ostao i nakon filma 'Napad na Belu kuću'.

Džon Kejl upravo je odbijen za svoj posao iz snova, u Tajnoj službi kao čuvar predsednika Džejmsa Sojera. Da ne bi razočarao svoju ćerkicu vestima, vodi je na obilazak Bele kuće, kada kompleks preuzima teško naoružana paravojna grupa. Sada, pošto je zavladao haos u vladi i vreme ističe, na Kejlu je da spase predsednika, svoju ćerku i državu... Zaplet tako jednostavan, a nestabilni policajac, nešto poput Vilisovog Johna McClanea iz Umri muški serijala, odjednom se nađe kao jedini spasilac američkih svetinja - predsednika, Bele kuće, svoje ćerke (porodice). Ufff... Da vam prekratimo dva sata i još par minuta preko muke - dobri momci će pobediti na kraju, ali, zar ste nešto drugo i očekivali?

O filmu 'Napad na Belu kuću' je nepotrebno gubiti vremena na neko dublje razmišljanje i analizu jer je sve tako linearno i sve se može pretpostaviti do krajnjih sitnica. Ko su glavni negativci, organizatori, to se nedugo nakon početka filma već da zaključiti (a možda i ne), samo će tu pretpostavku naši heroji potvrditi u završnim scenama filma. Ko su pripadnici paravojne jedinice koja napada Belu kuću i koji su njihovi razlozi - sve je već više puta viđeno na filmu. A, da, nikako ne trebamo zaboraviti i spektakularne scene demonstracije američke vojne sile oličene u raznim helikopterima, avionima, tenkovima i sl... Ne mogu reći da scene sa svom tom vojnom tehnikom ne oduševljavaju, ali to je ono šta i prodaje ovaj film i šta će se verovatno i dopasti bioskopskoj publici. Doduše, pristup nuklearnom naoružanju i hakerisanje, ipak su verovatno malo više pojednostavljani, kao i sam upad u Belu kuću, ali dobro, to je film.

Channing Tatum i Jamie Foxx su korektno odradili svoj posao, dopunjujući se tokom celog filma. Naravno, sve to ide filmski vrlo jednostavno od početka pa do kraja, mada, u nekim trenucima je na ivici da sklizne i da ispadnu iz priče. Nejasno je i zašto Tatum tek na pola filma mora malo da se raskomoti elegantnog službenog odela a Foxx, predsednik, ostaje do samog kraja kompletno obučen kada obojica prolaze maltene kroz sve zajedno?! Doduše, da se Tatum ranije raskomotio, možda čak da je i više nego što je i tada, verovatno bi ženski deo publike više gledao film, ovako, moraće da se zadovolje time što će ga videti u isprljanoj majci (za one koje bi Tatuma da gledaju oskudnije odevenog preporuka je film 'Magic Mike'). Jason Clarke (vođa paravojne formacije), Maggie Gyllenhaal (tajna služba), Joey King (Kejlova ćerka) su korektno odradili svoje uloge, kao i veterani James Woods i Richard Jenkins. Zamerke se mogu uputiti na potencijaranje nekih detalja u filmu (značka, pejdžer, blindirani predsednički auto, rakete zemlja-vaduh...) jer se odmah može zaključiti da će to biti jedni od bitnih faktora i da se samo čeka kada će se upotrebiti u filmu.

Još jedna sitna napomena vezana za film, za par scena pitanje da li su bile planirane da ispadnu tako komične kako su ispale. Ali, to je Emmerich, setite se njegovih prethodnih filmova, nije mu to strano.

'Napad na Belu kuću' je letnja akciona zabava koja će vas verovatno solidno zabaviti, naravno, ako isključite mozak za neko ozbiljnije razmišljanje. Ako volite takve filmove nećete biti (mnogo) razočarani, doduše u ovom filmu Bela kuća preživi za razliku od nekih drugih Emmerichovih filmova.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....