•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

5 najboljih filmova čija se radnja dešava u jednom danu

Kako narodni pesnik kaže What a difference a day makes… Hičkog je jednom rekao da je film život iz koga su izbačeni dosadni delovi, ovo je posebno intetnzivno tačno kada film prikazuje samo jedan dan u životu svojih likova. Ograničenje koje ovakav narativ postavi scenaristi, čini da se događaji smenjuju na više prirodan,linearan način i gledalac je uvučen u priču.
Ovo su pet najboljih filmova koji se odigravaju u jednom danu, koje treba pogledati...

Rashomon (1950.) Akira Kurosawa

Kurosawin film iz ranih godina, pre nego što je prihvaćen kao genije, bio je najpre odbijen u jednom manjem japanskom studiju, a tokom snimanja asistenti su govorili da ne uspevaju da razumeju zaplet. Onda je dobio Zlatnog lava u Veneciji i otvorio japanski film zapadu.
Dan nakon suđenja za ubistvo samuraja, trojica protagonista pokušavaju da saznaju istinu o zločinu od trojice nepouzdanih očevidaca. Priča se odavde razvija kroz flešbekove svih likova, ostavljajući gledaoca da promišlja verodostojnost svakog, kao i samu narativnu formu, koja je izokrenuta naopako.

Rope (1948.) Alfred Hitchcock

Ovo svakako nije najbolji, ni najpoznatiji Hičkokov film, ali pokazuje koliko je veliki majstor od počekta bio spreman da eksperimentiše sa formom. Ceo film je snimljen iz jednog kadra i sa jednom scenografijom, tako da se leđa likova najčešće koriste kao način da se prikaže prolaz vremena ili promena teme.
Dvojica studenata ubiju svog prijatelja i sakriju njegovo telo u kutiju, na kojoj služe večeru za svoje porodice i bivšeg direktora. Uz prilično neobičan i usiljen rasplet, kao i zastareo humor, koji podseća na vodviljske doskočice, najbolja strana ovog filma je tehnička - veliki režiser, dolazi do izražaja upravo zato što su mu uobičajene metode snimanja uskraćene.

A Single Man (2009.) Tom Ford

Zasnovan na istoimenom romanu Christophera Isherwooda (koji je i ličnom životu prepatio teme svojih knjiga), film prati život depresivnog gej profesora, koji planira da izvrši samoubistvo. Ostaci sveta i vremena prepleću se sa ovom glavnom pričom veoma suptilno - godina je 1962., na radiju se pričalo o Kubanskoj krizi, flešbekovi otkrivaju prerano umrlog partnera.
Fordova režija, čini ovaj usporeni film, gotovo lišen dramatičnih događaja, vrednim gledanja. Posvećenost detaljima i razumevanje (koji danas toliko nedostaje režiserima) da je film pre svega vizuelni medij, omogućava da se prikaže teško objašnjivo stanje depresije - utrnulost i katatonija.

Irreversible (2002.) Gaspar Noe

Gaspar Noe je pre ovog filma zaradio dvojaku reputaciju, pre svega kao režiser koji je spreman na avangardna eksperimentisanja sa narativom, a onda i kao autor koji besramno eksploatiše nasilje i bizarne teme da bi postigao kontroverzu. Tako se u Irreversible nekoliko puta referira na prethodne radove koji su se bavili porodičnim nasiljem i incestom.
Radnja filma se odvija u toku jedne noći, tako što se događaji odvijaju unazad, naglašavajući time brutalnost samog nasilja. Prva scena, je scena tuče u gej klubu (suptilnog imena Rektum) u kome dvojica protagonista Marcus (Vincet Cassel) traži silovatelja svoje devojke Alex (Monica Belluci), a poslednja prikazuje nežnu intimnost, između njih dvoje pre nego što se bilo šta dogodilo.

Swimmer (1968.) Frank Perry

Jedan od onih filmova koji su prošli nezapaženo kad su se pojavili, ali se ispostavilo da su svi koji su ga pogledali nakon toga odlučili da postanu režiseri, scenaristi i glumci. Vremenom je ovaj neobičan film dobio kultni status, među posvećenicima koji (s pravom) veruju da po temama i stilu odslikava turbulentno vreme u koje je nastao.
Ned Merrril (Burt Lancaster), mirni, zgodni i preplanuli sredovični čovek iz predgrađa, odlučuje na jednoj žurci kraj bazena, da dopliva do svoje kuće, prolazeći kroz bazen svakog od komšija u svom bogatom kraju. Usput svaki od bazena postoje metafora za jedan aspekt njegovo života, a čitavo putovanje ocrtava depresiju i otuđenje jedne generacije.
Autor: Jan Kanja (HellyCherry)
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...