•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

50-50 (2011)

Poslednji film Jonathana Levina bio je „The Wackness“ (2008), film neujednačenog tempa, sa više nego očitom namerom da se istakne u gužvi sličnih priča. Sada nam se reditelj vratio, 3 godine kasnije, sa pričom sličnog tempa i namere, koja poput prethodne o momku opsednutim silovanjem, pokušava da spoji neozbiljno sa ozbiljnim; humor sa kancerom.

Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt), protagonista ove priče, u dvadeset i sedmoj godini otkriva da ima kancer kičme i 50 posto uspeha za izlečenje.

U jakoj maloj ulozi Anjelica Huston, kao njegova majka, dominira filmom, što rastuži gledaoca i ostavlja ga upitanog da li će i jedna današnja glumica, ili iz proteklih 20 godina, za jedno 30 godina moći da u tako kratkom vremenskom intervalu pojavljivanja na filmu ostavi snažan utisak poput Hustonove? Ne, neće.

Film ne vredi prepričavati. Ovo je klasičan spoj dvoje različitih ljudi i prijateljstva između njih, što se i očekuje, što je ustvari i zadatak američkog filma, da različitosti približava na platnu. I to samo na platnu.

Većim delom filma radnja je tiha. Ja nisam ljubitelj Gordona-Levitta još iz vremena serije „Trećeg kamena od Sunca“, gde sam ga smatrao nadobudnim mladim glumčićem, jedinim krajnje neduhovitim članom ekipe. Nakon što sam odgledao i dosta ponovljenih scena iz serije utisak mi je potvrđen i zapečaćen. Gordon-Levitt je željan dokazivanja i priznanja. Preozbiljan glumac koji je, poput Christiana Ballea, naglašeno dramatično shvatio posao glumca i pobrkao ga sa krajnje ozbiljnim poslom rudara. Vidim ga, da je kojim slučajem bio mlađi, kako vapi za ulogom u filmu „Šampion“ u kojem sin nastradalog boksera 20 minuta plače bez prestanka.

Levine i scenarista, Will Reiser (koji je bazirao priču prema sopstvenom iskustvu onkološkog pacijenta) potrudili su se da nađu balans između drame i komedije. Naziv filma bi mogao da se i primeni na njihov uspeh u tome. Scena humora zamenjuje scenu drame, i tako u krug, ali kao celina film nikako da uzleti i ode dalje od jednostavong pretapanja i sendviča tih scena. U jednom trenutku filma Adam pita majku da li je gledala „Terms of Enderment?“ Koliko god manipulativan taj film bio, oslonjen na američku dugu tradiciju tačno tempiranog trenutka prolivanja suza (da podsetim, uz taj film svojeveremno delile su se papirne maramice), on, ipak, izaziva više emocija, makar one bile sasvim predvidivog kalibra. A opet, glumci u njemu bili su: Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Danny DeVito i John Lithgow. I za one oskaroljubne, dobitnik je 4 Oskara.

Žanr:Drama, Komedija
Godina:2011
Reziser:Jonathan Levine
Producent:Evan Goldberg
Scenario:Will Reiser
Uzrast:PG-13
Studio:Mandate Pictures
Zemlja:United States
Website:50-50themovie.com/
Jezik:Engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...