•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

8½ (Otto e Mezzo) (1963)

8 1/2 (ita. Otto e Mezzo) je talijanski film, spoj satire i groteske, iz 1963., koga je režirao Federico Fellini. Smatra se jednim od najboljih Fellinijevih filmova, ali negde i kao jedan od najboljih filmova kinematografije. Film nema pravu radnju nego se sve vrti oko metafilmske dosetke u kojoj jedan italijanski reditelj (Fellinijev alter ego) traži inspiraciju za svoj novi film. Naslov "8 1/2" potiče od broja filmova koje je Fellini to tada snimio.

Reditelj Guido Anselmi sanja da je zarobljen u automobilu pa da odednom lebdi iznad plaže i pada u more. Iznenada se probudi i nađe u bolnici. Mario i njegova ljubavnica Gloria su njegovi prijatelji pa ga pitaju kada će snimiti svoj sledeči film. Ali Guido nema inspiracije i da se nalazi u kreativnoj blokadi.

Vozom mu dolazi supruga Luisa sa kojom nije u najboljim odnosima, pa mu je puno draža ljubavnica Claudia. Guido se na očekivanja i nagovor obožavatelja odluči na snimanje filma bez gotovog scenarija. Počne snimati scene bez veze i upadati u halucinacije i/ili sećanja na svoju mladost, nemajuči pojma šta da učini sa unapred pripremljenim setom svemirskog broda. Na kraju na konferenciji objavi da odustaje od snimanja filma i da mu treba više vremena da odluči što će dalje.

“8 1/2” govori o previranju tokom kreativnog procesa, koji je istovremeno tehničke kao i lične prirode, i sa problemima koji umetnici doživljavaju kada žele stvoriti nešto lično, duboko koje će ispuniti sva očekivanja. Oni su svesni da velika publika promatra i očekuje zadovoljavajuči rezultat, što uzrokuje stress a ne pomaže puno ni suženi raspored. Istovremeno, umetnici imaju privatni život sa privatnim odnosima koji takođe utiču na njihov rad. Uopšteno, radi se o pronalasku istinite, lične sreće u teškom, komplikovanom životu.

Reditelj Peter Greenaway je sa filmom “8 ½ žena” napravio omaž Fellinijevom 8 ½. Woody Allen je svoje filmove “Stardust Memories” i “Razarajuči Harry” takođe oblikovao po ovom filmu. Isto je slučaj i sa filmovima “Wicker Park”, “Living in Oblivion”.

Kritičari su velikom većinom pozitivno ocenili film a takođe i publika.

Žanr:drama, fantazija
Godina:1963
Reziser:Federico Fellini
Scenario:Federico Fellini
Uloge:Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale
Uzrast:NR
Award:Osvojena 2 oskara
Studio:Cineriz
Zemlja:Italija
Jezik:Italijanski
Trajanje:138 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...