•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

All Quiet on the Western Front (1930)

U nemačkom gradiću grupa srednjoškolaca, pod uticajem fanatičnog učitelja, dobrovoljno se javlja u vojsku. Dok svi njegovi prijatelji postepeno ginu, Paul preživljava niz traumatskih ratnih iskustava sve do 1918. Umire pogođen metkom u trenutku dok radijske vesti javljaju o nepromenjenom stanju na zapadnom ratištu.

Ekranizacija jednog od najpoznatijih antiratnih romana nagrađena je Oscarima za najbolji film i režiju. Scene bitaka realizovane su pseudodokumentarističkim pristupom, ali je, istovremeno, realističan prikaz ambijenta spojen sa naglašeno poetskim dijalozima koji prenose antiratnu poruku, kao i metaforičkom slikovitošću karakterističnom za nemački film čiji se uticaj ogleda i u slobodnim vožnjama kamere i panoramama (za razliku od uglova statičnom kamerom snimanih, zvučnih filmova). Film takođe efektno koristi mogućnosti zvučnog preklapanja (vriskovi, pucnji, eksplozije, zvonjava, muzika...), posebno u završnoj sceni junakove pogibije u kojoj se mešaju zvukovi topovske paljbe i usne harmonike kao simboli motiva rata i mira.

"All Quiet on the Western Front" je još jedan od klasika filmske umetnosti koji vredi pogledati.

NNT
Žanr:drama, rat
Godina:1930
Reziser:Lewis Milestone
Scenario:Erich Maria Remarque (by), Maxwell Anderson
Uloge:Lew Ayres, Louis Wolheim, John Wray
Uzrast:R
Award:2 Oscara, 3 nagrade i dve nominace
Studio:Universal Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:145 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...