•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

American Beauty (1999)

“American Beauty” je američka drama iz 1999. godine reditelja Sam-a Mendes-a i scenariste Alan-a Ball-a.

Lester Burnham (Kevin Spacey) je pisac za magazin u srednjim godinama koji prezire svoj posao. Njegova Carolyn (Annette Bening), je ambiciozni prodavac nekretnika. Imaju 16-ogodišnju kćerku Jane (Thora Birch), koja mrzi svoje roditelje i ima nizak nivo samopoštovanja. Lester i Carolyn su spolja gledano savršeni par, u savršenoj porodičnoj kući i savršenom komšiluku. Ali, iznutra Lester uranja u sve dublju i dublju depresiju.

Njihove nove komšije su penzionisani marinac Frank Fitts (Chris Cooper) i njegova povučena supruga Barbara (Allison Janney) koji imaju sina tinejdžera Ricky-ja (Wes Bentley), koji tajno konzumira marihuanu i diluje drogu, pa ga otac podvrgava strogoj disciplini. Tako da Ricky, koji je bio silom oterna na vojnu akademiju i u mentalnu bolnicu, provodi vreme snimajući svoju okolinu kamerom i čuva gomilu video kaseta u svojoj sobi.

Lester postaje zaluđen drugaricom svoje kćerke koja je navijačica Angela Hayes (Mena Suvari), kada je odgledao njen nastup na poluvremenu košarkaške utakmice. Tako da ovaj sredovečni čovek počinje da ima seksualne fantazije vezane za Angela-u, tokom kojih su latice crvenih ruža motiv koji se stalno ponavlja. Lester-ova supruga Carolyn počinje da ima aferu sa svojim poslovnim suparnikom Buddy-jem Kane-om (Peter Gallagher). Lester ucenjuje svog šefa za 60 000 USD i daje otkaz na poslu i započinje da radi sa brzom hranom. On kupuje kola iz svojih snova i počinje da vežba kada čuje kako Angela kaže Jane da bi joj on bio seksualno privlačan kada bi bolje fizički izgledao. Isto tako, on počinje da puši marihuanu koju kupuje od Ricky-ja i flertuje sa Angela-om pri njenoj svakoj poseti Jane. Jane započinje vezu sa Ricky-je i oni se bave onim što Ricky smatra najlepšim prizorom koji je snimio: plastičnom kesom koja lebdi na vetru.

Ovo ostvarenje je zaista kultno i vredi ga pogledati. Kritičari su ga predstavili kao satiru američke srednje klase u pogledu njenih mišljenja vezanih za lepotu i ličnu satisfakciju. Njihova analiza se fokusirala na istraživanju romantične i očinske ljubavi, seksualnosti, lepote, materijalizma, ličnog oslobođenja, otuđenja i pokajanja.

Žanr:drama
Godina:1999
Reziser:Sam Mendes
Scenario:Alan Ball
Uloge:Kevin Spacey, Annette Bening,Thora Birch
Uzrast:R
Award:5 Oskara
Studio: DreamWorks SKG
Zemlja:United States
Website:www.dreamworks.com/ab/
Jezik:engleski
Trajanje:122 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...