•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

American Graffiti (1973)

Američki grafiti (engl. American Graffiti) je film iz 1973. godine,u režiji Džordža Lukasa. Glavni i izvršni producent je Fransis Ford Kopola. U filmu glume Ričard Drajfus, Ron Hauard,Pol Le Met, Harison Ford... Film je nostalgična slika tinejdžerskog života 60-ih, i predstavlja priču grupe tinejdžera i njihovih avantura u jednoj noći.

U kasno leto 1962. godine, skorašnji maturanti i dugogodišnji prijatelji, Kurt Henderson i Stiv Bolander, upoznaju Džona Milnera i Terija Fildsa ("Žabu krastaču") u jednom lokalu.Uprkos primanju stipendije u vrednosti od 2.000 američkih dolara, Kurt ne zna da li želi da sledećeg jutra ode sa Stivom na koledž, na severoistoku SAD. Stiv dozvoljava Teriju da pozajmi od njega, 1958. Ševrolet Impala, za vreme njegovog studiranja .Stivova devojka Lori,a takođe i Kurtova sestra,je nesigurna po pitanju Stivovog odlaska.

Kurt, Stiv i Lori idu na lokalnu igranku,dok Teri i Milner idu na krstarenje. Na putu do igranke, Kurt ugleda prelepu plavušu, u belom 1956. Fordu.Pre nego što nestane niz ulicu, ona kaže "Volim te", a Kurt želi očajnički da sazna ko je ona...

Film je imao pet nominacija za Oskara: Oskara za najbolji film,Oskara za najboljeg režisera (Džordž Lukas), Oskara za najbolji originalni scenario (Džordž Lukas, Vilard Hajk i Gloria Kac), Oskara za najbolju sporednu glumicu (Kendi Klark) i Oskara za najbolju montažu (Verna Filds i Marsia Lukas). Inače, iste godine, Oskara za najbolji film uzima film Žaoka.

Film je dobio i Zlatni globus za najbolji igrani film, dok je Pol Le Met dobio Zlatni globus za najboljeg novajliju. Džordž Lukas je bio nominovan za najboljeg režisera, a Ričard Drajfus za najboljeg glavnog glumca. Sindi Vilijams je bila nominovana za BAFTA nagradu, za najbolju sporednu glumicu.

Žanr:komedija
Godina:1973
Reziser:George Lucas
Scenario:George Lucas
Uloge:Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat
Uzrast:PG
Award:8 osvojenih
Studio: Universal Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:110 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...