•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bad Santa 2 (2016)

Čak i u trenucima u kojima je najvulgarniji i najdetinjastiji, „Bad Santa 2“ ipak uspeva da obuhvati kulturni trenutak duha našeg vremena u pogledu straha, besa i prezira. Ovaj film prepoznaje pohlepu i konzumerizam koji naglašava vreme Božića u Americi, koristeći svoj površinski nihilizam kako bi uspavao publiku u smislu ciničnog imuniteta vezanog za uobičajene Božićne banalnosti pre nego što otkrije svoju pravu poruku: da je radnička klasa kojoj ništa ne ide dobro, tj. da su oni ljudi na marginama društva veoma sposobni da pokažu milost.

Nastavak filma „Bad Santa“ Marka Watersa počinje kada se Willie Soke (Billy Bob Thornton) ponovo nađe na samom dnu, koji pored sebe ima jedino svog prijatelja – idolopoklonika, Thurmana Mermana (Brett Kelly). Kovrdžavi Thurman, koji i dalje ima višak kilograma i koji je ubeđen da je Willie zapravo Deda Mraz, predstavlja dete u telu čoveka sa kristalnim glasom dečaka koji samo što nije ušao u pubertet i glupavom naivnošću osobe koja ne izlazi baš često. Williejev nekadašnji saučesnik, Marcus (Tony Cox), i njegova otuđena majka, Sunny (Kathy Bates), iskusnog kriminalca koja je Willieju otkrila svet kriminala pre nego što ga je napustila, namamljuju njih dvojicu u još jednu pljačkašku šemu. Zajedno osmišljavaju alternativnu porodicu koja je još bogohulnija od one koju opisuje prvi film Terryja Zwigoffa, predlažući karikature likova koji se najčešće povezuju sa originalnim scenama i radionicom Deda Mraza.

„Bad Santa 2“ tretira svoje siromahe kao ljude od krvi i mesa – tj. ni kao anđele, ni kao demone, kako ih često predstavljaju u prazničnim filmovima. Oni greše i o njih se ogrešuju, vođeni su željom da zadovolje svoje najosnovnije potrebe, a ujedno ih izjeda i osećaj dužnosti da zadovolje svoje više instinkte. Autori filma fokusiraju se na to da Williejeva žudnja za seksom i alkoholom ne stvori posredno uzbuđenje za publiku, već da otkrije prazninu njegove duše i strah od veza sa ljudima koji ga gura ka samouništenju. Kao Willy Loman, on je običan čovek, nije ni bolji ni gori od drugih ljudi, i koristi svoje snove da podupre rastući neuspeh svog života, koji preti da ga proguta u svakom trenutku.

Tokom filma, Thorntonovo čisto ali oklembešen telo i prekaljeni osmeh daju Willieju savršenu kombinaciju šarmantne dobre volje i nasilnog ličnog interesa. U međuvremenu, Sunny predstavlja čudnu kombinaciju Madonnae, Baka Mrazice (gospođe Klaus) i anđela iz pakla. Batesin nastup, pažljivo proračunat između vulgarnosti i patetike, donosi odličnu dubinu njenom istetoviranom i besnom izgledu koji upotpunjuje kratka frizura – što samo predstavlja grubu spoljašnjost koja krije izvor patnje. Pogoršanje Sunnynog zdravlja tokom filma čini da ona deluje kao da preuzima grehe čovečanstva na svoja leđa, što ovom filmu, koji je već potpuno ispunjem šalama o seksu, daje uočljivu i neobično tragičnu dimenziju.

U isto vreme moćno izvođenje i lek od praznične tuge, „Bad Santa 2“ pokazuje da čak i najbeznadežnije situacije mogu da se poprave i da su skoro svi sposobni za iskupljenje. Ono što zavređuje najveću pažnju je način na koji ovaj film ostaje dosledan svom politički nekorektnom smislu za humor, odbijajući da ublaži svoj sirovi realizam zbog straha od uvreda, i to sve dok kreira osećaj potpune uključenosti u svoju viziju iskupljenja, u kojoj su svi dobrodošli, bez obzir ana njihovu klasu, rasu ili položaj. Willie, nepopravljivo đubre, ali đubre mekog srca, predstavlja univerzalnog žrtvenog jarca, a njegovo spasenje daje nadu za sve nas.

Žanr:komedija, krimi, drama
Godina:2016
Reziser:Mark Waters
Scenario:Johnny Rosenthal, Shauna Cross
Uloge:Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox
Uzrast:R
Box office:17.7M USD
Studio:Broad Green Pictures, Ingenious Media, Miramax
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:92 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila