•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Baraka (1992)

Ovaj kultni film Rona Frika iz 1992. godine sjedinjuje, poput raskosnog mozaika, prirodne lepote koje oduzimaju dah sa različitim aspektima ljudske civilizacije na planeti Zemlji u svemu sto je najuzvišenije i najrazornije u njoj.

Bez reči i bez komentara, pred našim se očima smenjuju spektakularni pejsaži sa svih kontinenata i sve boje ljudske duhovnosti, ali i svi užasi zastranjenja koja donose ljudska pohlepa i nasrtanje civilizacije na harmoničnu i uzvišenu lepotu ove planete.

Naslov Baraka dolazi od semitskog korena b-r-k, koji znaci "blagoslov, napredak". Dok pred nasim očima, uz prepoznatljive zvuke melodija sa svih strana sveta, promiču pomračenje Sunca i uzvišena lepota Mont Everesta, obredi tibetanskih monaha i ples derviša u Turskoj, molitve Jevreja pred Zidom plača i plemenske ceremonije afričkih i amazonskih plemena, divlja veličanstvenost tropskih prašuma, stena Ajers u Australiji i havajski vulkani, svakodnevni život u brazilskim favelama i gužva u tokijskom metrou na kraju radnog vremena, hiljade patuljastih pilića zahvaćenih mašinerijom mesne industrije, vatreni stubovi na naftnim poljima Kuvajta i život na đubristima Kalkute, hramovi Indije, ritualna pranja na Gangu i spaljivanje mrtvih, ali i ledena tišina Aušvica, tišina piramida i Ankor Vata...

Da li možemo da prepoznamo gde se u našem životu krije Baraka, blagoslov?

Da li nas čini srećnim zahuktala civilizacija koja sve brže hita ka nedosanjanom snu tehničkog raja i čoveka pretvara u sve beznačajniji i usamljeniji delić sve većeg đubrišta koje ostavlja iza sebe? Ili je baraka čovečanstva u harmoniji sa prirodom čiji smo deo?

Žanr:dokumentarni, ratni
Godina:1992
Reziser:Ron Fricke
Producent:Mark Magidson
Scenario:Ron Fricke, Mark Magidson
Uzrast:NR
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:Magidson Films
Zemlja:United States
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...