•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Batman Begins (2005)

Batman: Početak (eng. Batman Begins) je film Christophera Nolana iz 2005. o liku Batmana iz stripova DC Comicsa. U glavnoj ulozi pojavljuje se Christopher Bale, a uz njega nastupaju i Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson, Katie Holmes, Cillian Murphy, Morgan Freeman, Ken Watanabe, Tom Wilkinson i Rutger Hauer. Film je obnovio filmski serijal o Batmanu, a pričom se vraća na poreklo Brucea Waynea, njegov prvi susret sa šišmišima, smrt njegovih roditelja i preuzimanje novog identiteta.

Nakon niza neuspešnih projekata koji bi oživeli Batmana na filmu nakon kritičkog i komercijalnog neuspeha filma Batman i Robin, Nolan i David Goyer su 2003. počeli da rade na filmu primenjujući mračniji i realističniji ton, s humanošću i realizmom kao temeljima filma. Cilj je bio da publiku jednako privlači i Bruce Wayne i Batman. Film, koji se snimao u Engleskoj i Chicagu, oslanjao se na tradicionalne kaskaderske sekvence i minijature - digitalni zahvati su bili minimalni. Za film su osmišljeni novi Batmobil i mobilniji Bat-kostim.

Batman: Početak je bio kritički i komercijalni uspeh. Premijerno je prikazan 15. juna 2005. u SAD-u i Kanadi. U prvom vikendu je zaradio 48 miliona dolara, a ukupna zarada je dostigla brojku od 370 miliona dolara. Kritičari su naglašavali da je strah bio dominantna tema i da je film mračniji od prethodnih filmova o Batmanu. Nastavak nazvan Vitez tame objavljen je u junu 2008. Režirao ga je takođe Nolan, a glavnu ulogu je reprizirao Bale. Film je popularizirao obnavljanje franšiza u Hollywoodu.

Warner Bros. je u januaru 2003. angažovao reditelja Christophera Nolana kako bi režirao neimenovani film o Batmanu, a David S. Goyer je dva meseca posle potpisao ugovor za scenarijo. Nolan je izjavio kako mu je namera da obnovi filmsku franšizu o Batmanu "koristeći priču o poreklu lika, što je priča koja nikad dosad nije bila ispričana". Dodao je kako će osnova filma biti humanost i realizam, a "Batmanov svet surova realnost. Biće prepoznatljiv, savremena stvarnost uz uspon izvanredne herojske figure." Goyer je rekao kako je cilj filma da se publika poistoveti i sa Batmanom i Bruceom Wayneom. Nolan je smatrao kako su prethodni filmovi bili stilske vežbe, a ne drama, dok je svoju inspiraciju opisao u obliku Supermana Richarda Donnera iz 1978., koji naglasak stavlja na uspon glavnog junaka. Slično kao i u Supermanu, Nolan je hteo zvezdanu postavu u sporednim ulogama kako bi filmu dao osećaj spektakla, a priči verodostojnost.


Nolanova polazna tačka bila je Batman: The Man Who Falls, kratka priča o Bruceovu putovanju oko sveta. Rana scena u filmu u kojoj Bruce Wayne pada u bunar adaptirana je iz te priče. Goyera je inspirisao strip Batman: The Long Halloween, autora Jepha Loeba i crtača Tima Salea, a lik zlikovca Carminea Falconea bio je jedan od mnogih elemenata iz ozbiljnog pristupa tog stripa. Scenaristi su razmišljali da u film ubace i Harveyja Denta, ali su ga zamenili likom Rachel Dawes. Kao uticaj je poslužio i nastavak spomenutog stripa, Batman: Dark Victory. Denta je kasnije utelovio Aaaron Eckhart u nastavku iz 2008. nazvanom Vitez tame. Goyer je iskoristio višegodišnju odsutnost Brucea Waynea prikazanu u Batman: Year One kako bi osmislio neke kasnije događaje iz filma. Osim toga, narednik James Gordon iz filma je bio temeljen na strip verziji iz izdanja Year One. Scenaristi su iskoristili i zaplet Franka Millera iz Year One o korumpiranoj policiji koja je dovela do Gordona i potrebe za Batmanom.

Kao što je to bio slučaj i s njegovim drugim filmovima, Nolan je odbio pomoćnu ekipu kako bi svoju viziju održao konzistentnom. Snimanje je započelo u martu 2004. na ledenjaku Vatnajokull na Islandu (zamjena za Butan). Ekipa je izgradila selo i spoljna vrata Ra'sovog hrama, kao i okolno područje. Vreme je bilo problematično, s udarima vetra od 121 km/h, kišom i nedostatkom snega. Snimatelj Wally Pfister je planirao snimati kamerom na kranu, ali je sve morao napraviti kamerom iz ruke.

Tražeći inspiraciju iz Supermana i drugih blockbustera kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih, Nolan je većinu produkcije temeljio u Engleskoj, posebno u studijima Shepperton. Tamo je izgrađena Batpećina, a mere su joj bile 76 metara dužine, 37 metara širine i 12 metara visine. Scenograf Nathan Crowley je instalirao dvanaest pumpi kako bi stvorio vodopad s 55 000 litara vode i sagradio stene koristeći zemlju iz pravih pećina. Warner Bros. je u januaru 2004. zakupio vazduhoplovni hangar u Cardingtonu u okrugu Bedfordshire. Tamo su setovi Narrowsa i pruge sa jednom šinom zauzeli prostor od 270 metara.

Mentmore Towers su izabrani u konkurenciji od dvadeset različitih lokacija za imanje Wayneovih budući da su se Nolanu i Crowleyju svideli beli podovi koji su odavali utisak imanja u stilu spomenika Wayneovih roditelja. Građevina koja je trebala predstavljati ludnicu Arkham bila je Nacionalni institut za medicinska istraživanja u Mill Hillu, severozapadno od Londona. Univerzitet u Londonu poslužilo je za sudske prostorije. Neke scene, uključujući poteru Batmobilom, snimljene su u Chicagu na lokacijama kao što su Lower Wacker Drive i 35 East Wacker. Vlasti su pristale da podignu Franklin Street Bridge za scenu u kojoj bude prekinut prilaz Narrowsu.

Uprkos mračnom izgledu filma, Nolan je film hteo učiniti prikladnim raznim uzrastima. "Ne najmlađoj deci, naravno, mislim da je ono što smo napravili malo prežestoko za njih, ali nisam htio isključiti uzraste od 10 do 12 godina, jer bih kao dete volio pogledati ovakav film." Zbog toga nije snimljeno ništa krvavo.

Nolanu je za izvor inspiracije poslužio kultni SF film Blade Runner. Prikazao ga je snimatelju Wallyju Pfisteru i još dvojici kako bi im pokazao pristup i stil koji je hteo postići za film. Nolan je svet iz filma opisao rečima, "to je zanimljiva lekcija o tehnici iskorišćavanja i prikazivanja verodostojnog sveta za koji se čini kako nema granica".

Nolan je izgled Gotham Cityja dogovarao sa scenografom Nathanom Crowleyjem. Crowley je izgradio model grada koji je zauzeo Nolanovu garažu. Crowley i Nolan su ga osmislili kao veliki, moderni megapolis koji će odražavati razna razdoblja arhitekture kroz koja je grad prošao. Uzeti su elementi New York Cityja, Chicaga i Tokija; zadnjeg zbog nadzemne i jednopružne železnice. Narrows je nastao na temelju ruševne prirode (danas srušene) četvrti Kowloon u Hong Kongu.

Nolan je preferirao tradicionalne kaskaderske scene nauštrb digitalne tehnologije. Makete su korištene kako bi se prikazali Narrows i hram Ra's al Ghula. Ali, bilo je kadrova snimljenih složenom digitalnom tehnologijom koji su zapravo bili niz raznih slika. Primeri su obrisi Gotham Cityja, eksterijerni kadrovi Wayne Towera i neki eksterijerni kadrovi železnice.

Šišmiši su u potpunosti bili delo digitalne tehnologije jer je pala odluka kako bi upotreba pravih šišmiša bila problematična. Mrtvi šišmiši su bili skenirani kako bi se izradili digitalni modeli.

Muziku za film su komponovali Hans Zimmer i James Newton Howard. Nolan je originalno pozvao Zimmera da napravi muzičke numere, a Zimmer je zamolio reditelja da pozove i Howarda budući da su uvek planirali saradnju. Dvojica kompozitora su napisali različite teme za "podvojenu ličnost" Brucea Waynea i njegov alter ego, Batmana.

Prema 250 recenzija na Rotten Tomatoesu, Batman: Početak ima rejting od 84 posto. Na Metacriticu je ukupna ocena 70 posto na temelju 41 recenzije.

Wally Pfister je bio nominovan za Oscar za najbolju fotografiju. Bila je to jedina nominacija za Oscara. Film je nominovan za tri BAFTA nagrade. Samo nekoliko meseci nakon premijere filma, Batman: Početak je izabran za 36. najbolji film svih vremena od strane čitatelja časopisa Empire. Američko društvo kompozitora, pisaca i izdavača (ASCAP) 2006. je nagradilo Jamesa Newtona Howarda, Hansa Zimmera i Ramina Djawadija nagradom ASCAP za muziku. Film je kasnije nominovan i za tri Nagrade Saturn: najbolji fantastični film, najbolji glumac za Christiana Balea i najbolji scenarijo za Nolana i Goyera. Christian Bale je osvojio MTV-jevu nagradu za najboljeg junaka. Ali, gluma Katie Holmes nije dobro primljena pa je nominovana za Zlatnu malinu za najgoru sporednu glumicu. Film je osvojio i nagradu za najbolji film Total Filma, iako su za njega glasali najviše obožavatelji.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:2005
Reziser:Christopher Nolan
Scenario: Bob Kane
Uloge:Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe
Uzrast:PG-13
Award:8 osvojenih
Studio: Coalhouse Fort, East Tilbury
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:140 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu