•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Blood Diamond (2006)

Krvavi dijamant (eng. Blood Diamond) je pustolovna drama Edwarda Zwicka iz 2006. sa Leonardom DiCapriom, Jennifer Connelly i Djimonom Hounsouom. Naslov se odnosi na krvave dijamante, odnosno dijamante koji dolaze iz zaraćenih afriÄkih podruÄja i prodaju se kompanijama za trgovinu dijamantima kako bi se finansirali graÄ‘anski ratovi. Film je bio nominovan za pet Oscara, ukljuÄujući za najboljeg glumca (DiCaprio) i najboljeg sporednog glumca (Hounsou).

Smešten u vreme GraÄ‘anskog rata u Sierra Leoneu 1999., film prikazuje zemlju podeljenu sukobom vladinih snaga i pobunjenika. Prikazuju se mnogi užasi rata, ukljuÄujući odsecanje ruku od strane pobunjenika radi spreÄavanja glasanja na predstojećim izborima.

Kad je priÄa filma objavljena u javnosti, južnoafriÄka kompanija za posredovanje dijamantima, De Beers, tvrdila je kako je trgovina dijamantima smanjena sa 4 na 1 posto ukupnih kupovina prema Procesu iz Kimberlyja. De Beer je demantovao da je kompanija izvršila pritisak na producente na stave obaveštenje kako su prikazani dogaÄ‘aji izmišljeni
i zastareli.

New York Post je kasnije izvestio kako je Warner Bros. obećao za 27-ero dece i tinejdžera statista iz filma sa amputiranim udovima nabaviti proteze kad se završi snimanje filma. Nekoliko meseci nakon završetka produkcije, proteze nisu bile dostavljene, a studio je navodno invalidima rekao da će morati Äekati do 2006. i premijere filma. U meÄ‘uvremenu je privatna dobrotvorna organizacija Eastern Cape deci nabavila proteze.

Ovi navodi opovrgnuti su Älankom u L.A. Weekleyju u kojem se kaže kako Warner Bros. nije obećao proteze, ali su glumci i ostali Älanovi produkcijske ekipe skupili izmeÄ‘u 200 i 400 hiljada dolara kako bi osnovali "Blood Diamond Fund". Fondaciju je preuzeo Warner Bros. i "predao na upravljanje meÄ‘unarodnoj finansijskoj kompaniji sa sedištem
u Maputu".


Film je objavljen usred velike medijske pompe o trgovini dijamanata iz zaraćenih podruÄja, ukljuÄujući pesmu repera Kanyea Westa nazvanu "Diamonds from Sierra Leone", dokumentarac VH1-a o stanju u Sierra Leoneu nazvan Bling i filma Andrewa Niccola Lord of War sa Nicolasom Cageom.

Krvavi dijamant doÄekale su pozitivne recenzije od strane kritiÄara i gledaoca. Portal o filmskim kritikama Rotten Tomatoes naveo je kako je 128 recenzija od ukupno 204 bilo pozitivno, odnosno njih 63 posto. Richard Roeper dao je filmu Äetiri zvezdice i predvidio mu nominaciju za Oscara za najbolji film. Ali, Kyle Smith mu je dao jednu i po zvezdicu, iskritikovavši mešavinu akcije i poruka koje "iskljuÄuju jedna drugu".

Žanr:Avantura, Drama, Triler
Godina:2006
Reziser:Edward Zwick
Scenario:Charles Leavitt, Charles Leavitt
Uloge:Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou i Jennifer Connelly
Award:5 nominacija za Oskara, 6 drugih nagrada i 17 nominacija
Studio:Warner Bros. Pictures, Virtual Studios, Spring Creek Productions
Zemlja:United States
Jezik:English | Mende | Afrikaa
Trajanje:143 min
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....