•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Braveheart (1995)

Hrabro srce (eng. Braveheart) je istorijska drama Mel-a Gibson-a iz 1995. Gibson portretiše legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske u Prvom škotskom ratu za nezavisnost protiv Edwarda I. Dugonogog (koga je u filmu igrao Patrick McGoohan).

Film je osvojio pet Oscara, uključujući nagrade za najbolji film i najboljeg reditelja, a bio je nominovan za još pet. Uspeh filma pomogao je oživljavanju žanra istorijskog spektakla pa su posle njega snimljeni filmovi kao što su Gladijator, Patriota, Aleksandar Veliki, Troja, Nebesko kraljevstvo i 300.

1280. godine engleski kralj Edward I. poznat kao "Dugonogi" okupirao je veći deo Škotske, a njegova ugnjetavačka vladavina dovodi do smrti oca i brata Williama Wallacea. Godinama kasnije, nakon što je Wallace odrastao sa svojim stricem izvan Škotske, Škoti su nastavili živeti pod okrutnom vlašću engleskih zakona. Wallace se vraća kako bi živeo kao farmer i izbegavao mešanje u svakodnevne teškoće. On oživi romansu sa svojom prijateljicom iz detinjstva Murron, a par se i venča u tajnosti kako bi izbegao kraljev dekret o pravu prve noći. Nakon što je pretukao grupu engleskih vojnika koji su hteli silovati Murron, šerif joj javno prereže vrat pre nego što je Wallace išta mogao učiniti. Razjareni Wallace, uz pomoć svojih sumeštana, pobije engleske vojnike i njihov tabor, ubivši šerifa na isti način na koji je ubijena Murron. Zatim naređuje spaljivanje lokalnog engleskog utvrđenja i nenamerno izazove škotsku pobunu.


Vesti o pobuni počinju se širiti brzo, a stotine Škota iz okolnih klanova se pridružuju Wallaceovoj vojsci. Wallace predvodi svoju vojsku kroz niz uspešnih bitki protiv Engleza, uključujući Bitku kod Stirlinga i pustošenje engleskog grada Yorka. Ali, izdaje ga škotsko plemstvo i on biva poražen u Bitki za Falkirk. Wallace se počne skrivati, vodeći gerilski rat protiv Engleza i lično ubija dva škotska plemića koja su ga izdala. U međuvremenu, princeza Izabela, čiji je muž princ Edward II (kraljev sin slabić i naslednik), sastaje se sa Wallaceom kao poslanica engleskog kralja. Ona i Wallace održavaju 'sastanak' na kome ona začne Wallaceovo dete. Još verujući u plemstvo svoje zemlje, Wallace pristaje da se sastane sa Bruce-om. Upada u zamku koju su namestili stariji Bruce i drugi plemići. Pretuku ga do besvesti i predaju engleskoj kruni. Bruce mlađi se ozlojedi očevim postupkom i odriče ga se zauvek.


U Londonu, Wallace je doveden pred engleske sudije koji mu počinju suditi zbog veleizdaje. On poriče optužbe obrazloživši kako nikada nije prihvatio Edwarda za kralja. Sud odgovara osudivši ga na "pročišćenje patnjom". Kasnije, na londonskom trgu, Wallacea počnu brutalno mučiti do smrti. Prvo ga vešaju, zatim rastežu na spravi za mučenje, a na kraju mu vade utrobu. On pokaže sucima da bi hteo nešto reći. Zadnjim atomom snage iz svog izmučenog tela, on poviče, "SLOBODA!". Okreće glavu i ugleda Murron u gomili kako mu se smeši. On joj uzvraća osmehom i umire.
Nakon nekog vremena, Robert Bruce preuzima vodstvo nad preostalom škotskom vojskom i suočava se sa engleskim snagama na poljima Bannockburna. Izvikujući Wallaceovo ime, Robert Bruce i Škoti navaljuju na prestravljene engleske linije i izbore slobodu...

U pitanju je film koji svakako trebate pogledati jer ćete sigurno biti oduševljeni.

Žanr:akcija, biografija, drama
Godina:1995
Reziser:Mel Gibson
Scenario:Randall Wallace
Uloge:Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan
Uzrast:R
Award:Osvojena 5 oskara
Studio:Icon Entertainment International
Zemlja:United States
Website:www.iconmovies.net
Jezik:Engleski
Trajanje:177 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....