•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cape Fear (1991)

Rt straha (eng. Cape Fear) je triler Martina Scorsesea iz 1991. To je obrada istoimenog filma iz 1962. o porodičnom čoveku, bivšem javnom braniocu, čiju porodicu teroriše osuđeni silovatelj koji traži osvetu zbog toga što je proveo četrnaest godina u zatvoru zbog braniočeve loše taktike na suđenju.


Sam Bowden (Nick Nolte) je bivši javni branilac iz Atlante koji pokušava da počne novi život u korporativnom pravu za sebe i svoju porodicu u mirnom priobalnom gradiću New Essex, Severna Karolina. Max Cady (Robert De Niro) je bivši Samov klijent, kojeg je branio četrnaest godina pre na suđenju za silovanje šesnestogodišnje devojčice. U vreme suđenja Max je bio nepismen i nije mogao pročitati izveštaj koji je Sam sakrio od njega, a koji bi pomogao da ga sud oslobodi ili mu ublaži kaznu. U izveštaju je pisalo kako je žrtva bila promiskuitetna, a glavna teza optužbe bila je da seksualni odnos nije bio dobrovoljan. U međuvremenu se Cady obrazovao, izašao iz zatvora i počeo da planira osvetu. Film doseže vrhunac u konačnom obračunu dvojice muškaraca za vreme olujnog nevremena na Rtu straha.


U filmu su nastupili Nick Nolte, Robert De Niro, Jessica Lange, Juliette Lewis, Joe Don Baker, Robert Mitchum, Gregory Peck, Martin Balsam, Illeana Douglas i Fred Dalton Thompson.

Mitchum, Peck i Balsam nastupili su i u originalnom filmu iz 1962. Osim toga, to je bio zadnji film Gregoryja Pecka.


Wesley Strick napisao je scenarijo prema originalnom scenariju Jamesa R. Webba, koji je i sam bio adaptacija romana The Executioners Johna D. MacDonalda.

Film je nominovan za Oscare za najboljeg sporednog glumca (Robert De Niro) i najbolju sporednu glumicu (Juliette Lewis). Odlično je prošao u bioskopima i zaradio je priznanja kritike. Iako su ga neki ocenili jednim od Scorseseovih lošijih filmova, drugi su ga proglasili boljim od originala i opisali ga realističnijim, mračnijim i više uznemirujućim. Drugi su opet videli original kao više zastrašujući s obzirom na deo koji je ostavljen na maštu gledaoca. Film je izazvao mnoge kontroverze zbog scena nasilja nad ženama koje su neki smatrali nepotrebno preteranim.

Film je parodiran u crtanoj seriji Simpsonovi, u epizodi Cape Feare.

Film je originalno trebao da režira Steven Spielberg, a Scorsese je u to vreme bio glavni kandidat za režiju filma Schindlerova lista. Međutim, Scorsese je smatrao kako je za takav film potreban jevrejski reditelj, pa su se zamenili za filmove.

Iako je film obrada originala iz 1962., Scorseseova režija podseća na jedan drugi Mitchumov film, The Night of the Hunter iz 1955., i radove Alfreda Hitchcocka (posebno zbog saradnje s Hitchocockovim grafičkim dizajnerom, Saulom Bassom (koji je radio na uvodnoj špici) i Bernardom Hermannom.

V.K.
Žanr:drama, triler
Godina:1991
Reziser:Martin Scorsese
Producent:Barbara De Fina, Frank Marshall, Kathleen Kennedy
Scenario:John D. MacDonald, James R. Webb
Uloge:Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange
Uzrast:R
Award:Nominovan za 2 Oscara, 5 nagrada i 11 nominacija
Box office:182.3M USD
Studio: Amblin Entertainment, Cappa Films, Tribeca Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:128 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu