•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Captain America: Civil War (2016)

Nakon dvanaest filmova i preko 9 milijardi dolara zarade u bioskopskim ulaznicama, teško je setiti se vremena kada je uspeh Marvelovog Cinematic Universe delovao kao kockanje. Ukoliko se, međutim, vratimo u 2008. godinu, „Iron Man“ bio je manje ili više upravo to: srednjebudžetni blokbaster neproverenog studija, sa glavnim glumcem za kog nije bilo sigurno da može da „ponese“ film, i centralnim likom sa netestiranom privlačnošću za široko tržište. Ukratko, to je upravo ona vrsta rizika koji Holivud više skoro da i ne preuzima. Zašto? Zato što su previše zauzeti pravljenjem filmova kao što je „Iron Man“.

Nakon osam godina od te početne opklade, „Captain America: Civil War“ predstavlja trenutak u kojem Marvel trijumfalno unovčava planinu čipova, visoku kao Kilimandžaro. „Civil War“ nije samo trinaesti i najnoviji film Marvel Studia, već i vrhunac franšize, za kojim smo dugo tragali.

Film koji su režirali Joe i Anthony Russo traži od vas ne samo da se oduševljavate ludorijama njegovog ansambla od 12 heroja, već da uložite u njih onako kako biste u glavne likove duge dramske serije. Na taj način on se oslanja na podlogu koju su postavili svi filmovi koji mu prethode, detonirajući emocionalne vremenske bombe za koje niste ni znali da su aktivirane.

Ukoliko ste pratili dosadašnju priču, i ipak sumnjate da bi mogle da vam zasuze oči dok se Captain America/Steve Rogers (Chris Evans) i Iron Man/Tony Stark (Robert Downey Jr) CGI tuču do besvesti u sibirskom bunkeru – evo filma koji će pokazati da niste u pravu.

Intenzivno duga „Cap vs Iron Man“ borba prouzrokovana je ideološkom podelom u štabu Osvetnika (Avengera). UN želi da stavi naše heroje pod kontrolu – i jedna frakcija od šestoro, predvođena Starkom, i uključujući Scarlet Johannson koja igra sada već neophodnu Black Widow, prihvata to. Međutim pola tuceta drugih – Rogers, Bucky Barnes (Sebastian Stan), Falcon (Anthony Mackie), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Hawkeye (Jeremy Renner) i Ant-Man (Paul Rudd) – suprotstavljaju se tome, osećajući da su posredi zločinačke namere.

Naravno, u pravu su: misteriozni doktor (Daniel Brühl) kopa po Buckyjevoj prošlosti dok je radio kao ubica za Hidru, naročito u vezi misije iz 1991. godine koju film posećuje u vidu maglovitih retrospekcija. Nesloga je deo plana.

Pridošlice će biti beznadežno izgubljene, ali to je deo klubske zabave. Vreme za upoznavanje bilo je pre nekoliko godina: kada se novi Spider-Man (Tom Hollan koji prosto krade tu scenu) pojavi, on uzbuđeno počinje da priča svoju (sada već pohabanu) priču o svom poreklu, pre nego što ga Downey Jr prekine pre nego što ovaj stigne do samog radioaktivnog ujeda.

Sva pozadina koju vam film daje kako bi pružili dobrodošlicu novajliji u franšizi, Black Pantheru (Chadwick Boseman) – a to je i više nego dovoljno – dolazi u dve nategnute scene između ratničkog princa Wakande i njegovog oca (John Kani). Boseman iznosi svoj dijalog u namotanom istočnoafričkom predenju koje opisuje njegov karakter brzo i uverljivo kao što Starka opisuje njegovo zvonko menhetnovsko brbljanje. Film je možda dug dva i po sata, ali iznenađujuće je koliko malo vremena je izgubljeno.

Scenario, koji su napisali Christopher Markus i Stephen McFeely, struktuiran je nalik Netflix seriji koja se gleda u jednom dahu, sa opsežnim scenama dijaloga koji grade likove i konstantnim dotokom otkrića i obrta. (Velika lekcija Shanea Blacka iz filma „Iron Man 3“– da su ovi likovi uvek zanimljiviji kad su van svojih odela – još uvek važi.)

Kontrola tona je izuzetno precizna tokom celog filma. Centralna akciona scena filma – borba šest na šest do poslednjeg čoveka na nemačkom aerodromu – deluje kao zadnja reč u hiljadu „ko bi pobedio u borbi između...“ prepiranja na igralištima, dok je finalna borba između Downey Jr-a i Evansa, iako i sama puna istih komjuterskih efekata, zapanjujuće teška i srceparajuća.

U osnovi toga leži najveća snaga filma „Civil War“ – i razlog zašto čini da svaka pomisao na skorašnji „Batman v Superman“ debakl isparava gotovo momentalno. Russoov film ima neuzdrmanu veru u ove likove sa višedecenijskim istorijama: oni nisu izmanipulisani da se zalažu za išta drugo do onoga u šta i sami veruju, bez veštačkog sjaja, reinterpretacije ili potrebe da posegnu za nekim epskim značajem. Ovo je filmski superherojski obračun koji ste sanjali od detinjstva, upravo zato što je to sve što taj film želi da bude, i ništa više od toga.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:2016
Reziser:Anthony Russo, Joe Russo
Scenario:Christopher Markus, Stephen McFeely
Uloge:Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson
Uzrast:PG-13
Award:4 nagrade i 22 nominacije
Box office:408M USD
Studio:Marvel Studios, Vita-Ray Dutch Productions (III), Studio Babelsberg
Zemlja:United States
Website:marvel.com/captainamerica
Jezik:engleski
Trajanje:147 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila