•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Carol Reed (1906 - 1976)

Sir Carol Reed (London, 30. decembar 1906. - London, 25. april 1976.), engleski filmski reditelj, dobitnik Oscara za svoju filmsku verziju mjuzikla Oliver! (1968).

Kao nezakoniti sin glumca-producenta sir Herberta Beerbohma Treeja i njegove ljubavnice, May Pinney Reed, Carol Reed je rođen u Putneyju, London, a obrazovao se u Kraljevskoj školi u Canterburyju.

Reed je tokom Drugog svetskog rata služio u britanskoj vojsci, gde je stekao mnoga iskustva koja će se posle pojaviti u njegovim kasnijim filmovima. Za glumačku karijeru se odlučio još kao tinejdžer, ali je ubrzo postao reditelj i producent.

Od 1943. do 1947. je bio u braku s elegantnom britanskom filmskom zvezdom Dianom Wynyard. Nakon njihovog razvoda, 1948. se oženio s glumicom Penelope Dudley Ward, poznatom kao Pempie, starijom kćerkom Frede Dudley Ward, koja je bila ljubavnica Princa od Walesa, kasnije Edvarda VIII i Vojvode od Windsora. Dobili su jednog sina, Maxa.

1953. je postao prvi britanski filmski reditelj koji je dobio titulu viteza.

Carol Reed umro je od srčanog udara 25. aprila 1976. u svom domu u Chelseaju, London, sa 69 godina.


Filmografija - režiser:
1972 The Public Eye
1970 Flap
1968 Oliver!
1965 The Agony and the Ecstasy
1963 The Ballad of the Running Man
1962 Mutiny on the Bounty ( - uncredited / some scenes)
1959 Our Man in Havana
1958 The Key
1956 Trapeze
1955 A Kid for Two Farthings
1953 The Man Between
1951 Outcast of the Islands
1949 The Third Man
1948 The Fallen Idol
1947 Odd Man Out
1945 The True Glory (documentary) (uncredited)
1944 The Way Ahead
1943 The New Lot (short)
1942 The Young Mr. Pitt
1941 A Letter from Home (short)
1941 The Remarkable Mr. Kipps
1940 Night Train to Munich
1940 Girl in the News
1940 The Stars Look Down
1939 A Girl Must Live
1938 Climbing High
1938 Penny Paradise
1938 Three on a Weekend
1937 Who's Your Lady Friend?
1936 Talk of the Devil
1936 Laburnum Grove
1935 Midshipman Easy
1935 It Happened in Paris (uncredited)

Filmografija - producent:
1965 The Agony and the Ecstasy (producer)
1963 The Ballad of the Running Man (producer)
1959 Our Man in Havana (producer)
1955 A Kid for Two Farthings (producer)
1953 The Man Between (producer)
1951 Outcast of the Islands (producer)
1949 The Third Man (producer)
1948 The Fallen Idol (producer)
1947 Odd Man Out (producer)

Filmografija - scenarista:
1949 The Third Man (uncredited)
1938 No Parking (story)
1936 Talk of the Devil (screenplay / story)

Filmografija - glumac:
1949 The Third Man
1930 Red Aces
1929 The Flying Squad

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Ludilo devojačke večeri - Ladies Night u bioskopu Vilin...
Surviving the Game (1994) (1994)
Premijera filma Transformersi Poslednji vitez 3D u bioskopu...
Festival u gostima: Mikro festival amaterskog filma, sreda...
DEV9T stvara dalje, dođite u Ciglanu!
Preminuo Adam West, glumac koji se proslavio ulogom Batmana
Objavljen prvi trailer za 'Pitch perfect 3'
Poziv za kratke eksperimentalne filmove na temu Vidovdana
Holivud stigao u Beograd na premijeru 'Čudesne žene' u...
Creepozoids (1987) (1987)
Berlin Alexanderplatz (1980) (1980)
American Assassin (2017) - uskoro
Danas počinje Ravno Selo Film Festival
Aplikacija Blanket - za ljubitelje dobrih filmova
El Lobo (2004) (2004)
Najveći porodični spektakl - Disney on Ice ponovo u...
'Grozan ja 3' izazvao oduševljenje publike na premijernim...
Nocturama (2016) - uskoro
Grozan ja 3 - Premijerno u bioskopu Vilin Grad
Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) - uskoro
Nastavak mjuzikla 'Mama mia' snimaće se na Visu
Premijera druge sezone serije 'Preacher' 29. juna na AMC...
Runi Mara u filmu koji šokira svet
Afterimage (2016) - uskoro
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 15. do 21. juna
Kristen Stjuart u jedinstvenoj ulozi
Ron Howard će režirati film o Han Solu, junaku iz Ratova...
Ravno Selo Film Festival od 24. do 26. juna
Alen Delon dobio nagradu za životno delo
Stone za dokumentarni film s Putinom razgovarao 19 sati