•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Carol Reed (1906 - 1976)

Sir Carol Reed (London, 30. decembar 1906. - London, 25. april 1976.), engleski filmski reditelj, dobitnik Oscara za svoju filmsku verziju mjuzikla Oliver! (1968).

Kao nezakoniti sin glumca-producenta sir Herberta Beerbohma Treeja i njegove ljubavnice, May Pinney Reed, Carol Reed je rođen u Putneyju, London, a obrazovao se u Kraljevskoj školi u Canterburyju.

Reed je tokom Drugog svetskog rata služio u britanskoj vojsci, gde je stekao mnoga iskustva koja će se posle pojaviti u njegovim kasnijim filmovima. Za glumačku karijeru se odlučio još kao tinejdžer, ali je ubrzo postao reditelj i producent.

Od 1943. do 1947. je bio u braku s elegantnom britanskom filmskom zvezdom Dianom Wynyard. Nakon njihovog razvoda, 1948. se oženio s glumicom Penelope Dudley Ward, poznatom kao Pempie, starijom kćerkom Frede Dudley Ward, koja je bila ljubavnica Princa od Walesa, kasnije Edvarda VIII i Vojvode od Windsora. Dobili su jednog sina, Maxa.

1953. je postao prvi britanski filmski reditelj koji je dobio titulu viteza.

Carol Reed umro je od srčanog udara 25. aprila 1976. u svom domu u Chelseaju, London, sa 69 godina.


Filmografija - režiser:
1972 The Public Eye
1970 Flap
1968 Oliver!
1965 The Agony and the Ecstasy
1963 The Ballad of the Running Man
1962 Mutiny on the Bounty ( - uncredited / some scenes)
1959 Our Man in Havana
1958 The Key
1956 Trapeze
1955 A Kid for Two Farthings
1953 The Man Between
1951 Outcast of the Islands
1949 The Third Man
1948 The Fallen Idol
1947 Odd Man Out
1945 The True Glory (documentary) (uncredited)
1944 The Way Ahead
1943 The New Lot (short)
1942 The Young Mr. Pitt
1941 A Letter from Home (short)
1941 The Remarkable Mr. Kipps
1940 Night Train to Munich
1940 Girl in the News
1940 The Stars Look Down
1939 A Girl Must Live
1938 Climbing High
1938 Penny Paradise
1938 Three on a Weekend
1937 Who's Your Lady Friend?
1936 Talk of the Devil
1936 Laburnum Grove
1935 Midshipman Easy
1935 It Happened in Paris (uncredited)

Filmografija - producent:
1965 The Agony and the Ecstasy (producer)
1963 The Ballad of the Running Man (producer)
1959 Our Man in Havana (producer)
1955 A Kid for Two Farthings (producer)
1953 The Man Between (producer)
1951 Outcast of the Islands (producer)
1949 The Third Man (producer)
1948 The Fallen Idol (producer)
1947 Odd Man Out (producer)

Filmografija - scenarista:
1949 The Third Man (uncredited)
1938 No Parking (story)
1936 Talk of the Devil (screenplay / story)

Filmografija - glumac:
1949 The Third Man
1930 Red Aces
1929 The Flying Squad

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Pretpremijera filma o Hipi dolina – Ceo svet u jednoj...
Margot Robbie i Domhnall Gleeson u životnoj drami o autoru...
The kiling of sacred deer (2017) - uskoro
Zavodnica Margot Robbie neprepoznatljiva u ulozi kraljice...
Prvi trejler igranog filma Princ Rastko Srpski
'Beri Sil - Američki original' premijerno 30. avgusta
Robert Pattinson potrošio stotine dolara lažnog novca...
Film 'Mama Mia! idemo ponovo' danas počeo sa snimanjem
Počela prodaja kompleta karata za 'Filmske susrete'
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš za period od 17. do 23....
Helen Hunt i Matthew Carnahan raskinuli nakon 16 godina veze
Enigma zvana Peter Handke
Repertoar bioskopa Vilin grad od 24. do 30. avgusta
Objavljen trailer za drugu sezonu serije 'The Crown'
Ustanovljena nagrada 'Milorad Mandić - Manda'
Urnebesna komedija 'Mame u provodu' od 10. avgusta u...
Istorijska drama o kraju jedne imperije
Stiže film o Obi-Van Kenobiju?
Rani audio radovi dizajnera Dejana Kršića uskoro na...
Faraž želi da glumi sebe u filmu o Brexitu
Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Gruzijski film 'Strašna majka' najbolji film 23. SFF-a
Daniel Craig potvrdio da će još jednom da glumi Jamesa...
'Burek' otvara filmski festival Divan u Rumuniji
Forbes objavio listu najplaćenijih glumica
Počinje 41. Festival filmskog scenarija
'Karate kid' nakon 30 godina dobija nastavak
Nova epizoda 'Game Of Thrones' - Zima je konačno stigla
Julia Roberts i Owen Wilson će nadahnuti mnoge u dirljivom...
Katy Perry i Orlando Bloom ponovo zajedno nakon pet meseci...