•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cave of Forgotten Dreams (2010)

Grupa naučnika je 1994.godine u Južnoj Francuskoj pronašla pećinu savršeno sačuvanu i netaknutu preko 20.000 godina. Pećina sadrži zidno slikarstvo procenjene na 32.000 godina starosti, što čini najstariji pisani trag ljudske istorije.

Francuska vlada je uvidela značaj otkrića pećine Chauvet i zabranila pristup široj javnosti. Jedino je par arheologa i paleontologa dobilo dozvolu ulaska. Međutim, Werner Herzog, snimatelj dokumentarnih filmova, dobio je ograničen pristup pećini. Uhvaćena njegovim kamerama, pećina nam po prvi put otkriva svoje lepote i svoje tajne, koje su nam u nasleđe ostavili preci prije 32.000 godina. Osim snimaka iz pećine, Herzog intervjuiše razne istoričare i naučnike o životu tih ljudi, pokušavajući da napravi most od prošlosti ka sadašnjosti.

Film je sniman u 3D tehnici, a premijeru je imao na Toronto International Film Festivalu 2010. godine. Zanimljivo je da su Herzog i njegova ekipa morali da rade u striktno određenim uslovima. Nosili su zaštitna odela i obuću, tako da nisu smeli doći u kontakt sa enterijerom pećine. Zbog skoro smrtonosnog nivoa Radona i CO2 niko nije smeo ostati u pećini duže od par sati dnevno.
Snimateljska ekipa je bila ograničena na 4 osobe: snimatelj Peter Zeitlinger, ton-majstor i asistent, dok je sam Herzog radio na rasveti. Smeli su koristiti samo baterijsko napajanje koje su noslili sa sobom. Izvor svetla nije smeo proizvoditi toplotu. Dobili su dozvolu za 6-dnevno snimanje, po 4 sata dnevno. Tokom boravka u pećini smeli su se kretati samo hodnikom širine dve stope, tj. oko 0.61 metar, a pri tome nisu smeli čak ni dotaći zidove ili bilo koji deo pećine.

Nakon što odgledate ovaj film još dugo vremena ćete se razmišljati kakav mi život trenutno vodimo.

NNT
Žanr:dokumentarni, istorijski
Godina:2010
Reziser:Werner Herzog
Producent:Werner Herzog
Scenario:Werner Herzog
Uloge:Werner Herzog, Dominique Baffier, Jean Clottes
Uzrast:G
Award:8 nagrada i 5 nominacija
Box office:5
Studio:Creative Differences, History Films
Zemlja:Canada
Website:www.caveofforgottendreams.co.uk
Jezik:Engleski, nemački
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila