•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Chinatown (1974)

Kineska četvrt (eng. Chinatown) je neo-noir film Romana Polanskog iz 1974. koji uključuje mnoge elemente film noira, posebno višeslojnu priču koja je delom misterija, a delom psihološka drama. U glavnim ulogama pojavljuju se Jack Nicholson, Faye Dunaway i John Huston.

Priča, smeštena u Los Angeles tridesetih godina, inspirisana je istorijskim razmiricama oko prava na zemlju i vodu koje su besnele u južnoj Kaliforniji tokom 1910-ih i 1920-ih, a u kojima je William Mulholland zastupao interese Los Angelesa u osiguravanju prava na vodu u Owens Valleyju.

Film je nominovan za jedanaest Oscara, a pobedio je u kategoriji najboljeg originalnog scenarija za Roberta Townea. Kineska četvrt 1991. je izabrana za čuvanje u Nacionalnom filmskom arhivu Kongresne biblioteke Sjedinjenih Država kao "kulturno, istorijski ili estetski značajan".

Nastavak, nazvan Dva Jakea objavljen je 1990., a glavnu ulogu reprizirao je Jack Nicholson koji je i režirao film prema scenariju Roberta Townea.


Privatni detektiv iz Los Angelesa zvan J.J. "Jake" Gittes angažovan je kako bi špijunirao Hollisa Mulwraya, glavnog inžinjera gradskog odeljenja za obezbeđivanje vode. Žena koja unajmljuje Gittesa tvrdi kako je Mulwrayeva žena Evelyn koja sumnja na muževljevu preljubu. Ali Mulwray provodi najviše vremena istražujući presušena rečna korita i otvore za drenažu. Uz to se još posvađa sa starijim čovekom u javnosti. Gittes konačno ulovi Mulwraya s mladom plavušom i fotografiše par, što postaje skandal u novinama. Nakon što je priča objavljena, Gittesu dolazi prava Evelyn Mulwray. Zapreti mu tužbom. Gittes je naseo na lažnjak i mora otkriti ko mu je smestio i zašto...

Ovo je bio poslednji film koji je Roman Polanski snimio u Sjedinjenim Državama. 1977. je uhapšen i osuđen zbog nezakonitog seksualnog odnosa s maloletnicom.

Film je osvojio jednog Oscara a bio je nominovan za jedanaest. Svakako ga vredi pogledati jer je ovo jedan od klasika filmskoh žanra.

Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:1974
Reziser:Roman Polanski
Scenario: Robert Towne
Uloge:Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston
Award:Osvojen oskar
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Website:www.paramount.com
Jezik:Engleski
Trajanje:130 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....