•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dom za vešanje (1988)

„Dom za vešanje“ je jugoslovenski film napravljen 1988. godine u režiji Emira Kusturice. Glavne uloge tumače Davor Dujmović, Bora Todorović i Ljubica Adžović.

„Dom za vešanje“ se može okarakterisati kao umetnički pokušaj da se jedna mlada, ali bogata sudbina, životopis vanbračnog deteta rođenog u vezi između Ciganke i vojnika, pretoči u univerzalnu sliku životnog puta.

Niko ne može tako snažno, a istinito da iscrta lik onoga koji preuzima zlo, nesreću i patnju čovečanstva, kao čovek koji nigde ne pripada, niti je Ciganin, a nije ni ništa drugo. Teško da se ukupna životna istina može tako lako objediniti kao što je slučaj sa Perhanom i njegovim položajem. Dečak kome život odnosi u smrt majku, a otac ga napušta zauvek, ostaje da živi sa babom, u nemaštini, ali samo materijalnoj, čija ličnost objedinjuje iskustvo, ljubav i vitalnost moralne osobe.

Verujući da samo poštenje može da spase čoveka od pakla, i da samo tako čovek može da uspostavi ravnotežu sa prirodom koja je, po njenom mišljenju najvažnija za čovekov život, baba stvara ličnu filozofiju, znanje koje prenosi na Perhana. Čini to dok zajedno skupljaju krečni kamen, koji prodaju i od toga žive njih dvoje, zatim Perhanova mlađa sestra i Perhanov ujak, lenština i varoški švaler, suprotnost Perhanu i babi, čovek koji ne voli da radi, ali ipak zadržava privlačnost i neku čudnu toplinu, te duhovnost nasleđenu od babe...

Film je učestvovao na mnogim domaćim i stranim festivalima i osvojio je vredne nagrade.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Žanr:komedija, krimi, drama
Godina:1988
Reziser:Emir Kusturica
Scenario:Emir Kusturica, Gordan Mihić
Uloge:Davor Dujmović, Bora Todorović, Ljubica Adžović, Sinolička Trpkova
Uzrast:R
Award:dve nagrade i četiri nominacije
Studio:Forum Sarajevo, Ljubavny Film, Lowndes Productions Limited
Zemlja:Jugoslavija
Jezik:Srpskohrvatski, romski, i
Trajanje:142 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...