•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Don Adams (1923 - 2005)

Don Adams (13.4. 1923 – 25.9. 2005.), rođen kao Donald James Yarmy, bio je američki glumac najpoznatiji po ulozi Maxwella Smarta (Agenta 86) u TV sitkomu Get Smart (1965–1970, 1995), koga je isto tako režirao i pisao scenarije. Adams je tri puta uzastopce osvojio Emmyja za ulogu Smarta (1967–1969). Kasniju slavu je stekao davši glas naslovnom junaku animirane serije Inspector Gadget.

Adams se rodio u porodici Williama Yarmyja, mađarskog Jevrejina, te Consuelo Morgan, katolkinje irsko-holandskog porekla. Tokom kasnijeg života se opredelio za majčinu veru i i sam postao katolik.

Za vreme drugog svetskog rata Adams je služio u američkim marincima i učestvovao u krvavim borbama za Guadalcanal. Tom prilikom je ranjen, a kasnije oboleo i umalo umro od komplikacija izazvanih malarijom.

Nakon završetka rata počeo se baviti show-businessom te se oženio za Adelaide Efantis Adams 1945. godine, i od nje preuzeo prezime "Adams". Od nje se razveo 1950. godine, a ona mu je rodila četvoro dece.

Na televiziju se probio 1954. godine pobedivši na NBC-jevom takmičenju za stand up komičarske talente. Nakon toga je glumio uglavnom u malim i sporednim ulogama sve dok 1965. godine nije angažiran za Get Smart!.

Nakon završetka serije je dugo vremena pokušavao ponoviti njen uspeh nastupima u manjim sitkomima, kao i kvizovima. Međutim, uglavnom je bio prisiljen da pozajmljuje glasove likovima u animiranim filmovima, pri čemu je doživeo uspeh. Godine 1985. je otišao u Kanadu gde je doživeo uspeh sa sitcomom Check It Out!, međutim ta serija nije bila naročito gledana u SAD.

Adams je, s druge strane, sve vreme imao stalne izvore prihoda jer je umesto honorara za Get Smart odabrao opciju vlasništva nad autorskim pravima.

Godine 2005. je umro od upale pluća, oslabljen dugogodišnjom borbom s limfomom kostiju.

Adamas je od 1960. do 1976. bio oženjen za Dorothy Bracken, a od 1977. do 1990. za Judy Luciano. Iz svih tih brakova je imao sedmoro dece, od čega je kći Stacey Adams danas poznata kao producentica serija CSI, a Cecily Adams (1958-2004) po nastupu u TV-seriji Star Trek: Deep Space Nine.


Filmografija:
1999-2000 Pepper Ann (TV Series)
1999 Inspector Gadget: Gadget's Greatest Gadgets (Video)
1999 Inspektor Gadžet 1
1997 Gadget Boy's Adventures in History (TV Series)
1997 Nick Freno: Licensed Teacher (TV Series)
1996 Field Trip Starring Inspector Gadget (TV Series)
1995 Gadget Boy and Heather (TV Series)
1995 Get Smart (TV Series)
1994 Empty Nest (TV Series)
1992 Inspector Gadget Saves Christmas (TV Movie)
1989 Get Smart, Again! (TV Movie)
1985-1988 Check It Out (TV Series)
1987 Back to the Beach
1986 The Amazing Adventures of Inspector Gadget (Video)
1983-1985 Inspektor Gedžet (TV Series)
1984 The Fall Guy (TV Series)
1978-1984 The Love Boat (TV Series)
1982 Jimmy the Kid
1980 Murder Can Hurt You! (TV Movie)
1980 The Nude Bomb
1979 Fantasy Island (TV Series)
1976 The Love Boat (TV Movie)
1976 Three Times Daley (TV Movie)
1973 Wait Till Your Father Gets Home (TV Series)
1973 Saga of Sonora (TV Movie)
1971-1972 The Partners (TV Series)
1971 Confessions of a Top Crime Buster (TV Movie)
1965-1970 Get Smart (TV Series)
1967 The Danny Thomas Hour (TV Series)
1966 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV Series)
1963-1966 Tennessee Tuxedo and His Tales (TV Series)
1965 A Secret Agent's Dilemma, or A Clear Case of Mind Over Mata Hari (TV
1963-1964 The Bill Dana Show (TV Series)
1964 Underdog (TV Series)

Podeli:



Preporucujemo

Nova epizoda 'Game Of Thrones' - Zima je konačno stigla
Skrivánci na niti (1969) (1990)
Počinje 41. Festival filmskog scenarija
All of Me (1984) (1984)
Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Objavljen trailer za drugu sezonu serije 'The Crown'
Kineski blockbuster za dve nee delušao među 100...
U planu i treći nastavak 'Zone Zamfirove'
OTKAČENE TRUDNICE - LADIES NIGHT U BIOSKOPU VILIN GRAD
Repertoar bioskopa Vilin grad od 17. do 23. avgusta
'Karate kid' nakon 30 godina dobija nastavak
Faraž želi da glumi sebe u filmu o Brexitu
Selena Gomez se vraća glumi u novom filmu Woodyja Allena
Serija 'The Defenders' okuplja superheroje iz prethodnih...
Razvode se glumci Chris Pratt i Anna Faris
Tom Cruise se povredio na snimanju šestog nastavka...
5 razloga zbog kojih ne smete da propustite film 'Gadna...
Leonardo Dikaprio će glumiti čoveka po kome je dobio ime
Žena poginula na snimanju filma 'Deadpool 2'
Margot Robbie i Domhnall Gleeson u životnoj drami o autoru...
Disney raskida ugovor s Netflixom i pokreće vlastitu...
Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Pretpremijera filma o Hipi dolina – Ceo svet u jednoj...
Urnebesna komedija 'Mame u provodu' od 10. avgusta u...
Julia Roberts i Owen Wilson će nadahnuti mnoge u dirljivom...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš za period od 10. do 16....
Film inspirisan novinskim naslovima
Klovn Penivajs ponovo ledi krv u žilama
Educating Rita (1983) (1983)
Repertoar bioskopa Vilin grad od 10. do 16. avgusta