•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dragan Maksimović (1949 - 2001)

Dragan Maksimović (Podujevo, 7. februar 1949. — Beograd, 4. februar 2001.) je bio srpski glumac.

Preminuo je nakon napada naci skinhedsa, povezanih sa grupama Krv i čast i navijačkom United force, koji su ga pretukli jer je bio tamnijeg tena.

Na Zelenom vencu u Beogradu, na mestu gde je Maksimović brutalno na smrt pretučen, na inicijativu reditelja Gorana Markovića, 18. novembra 2006. godine, postavljena je spomen ploča, koju je otkrio tadašnji gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović. Vinovnici ovog ubistva do danas nisu privedene pravdi.

Dragan Maksimović je ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Debitovao je u Narodnom pozorištu u Beogradu ulogom Vojnika u predstavi "Majka Hrabrost i njena deca", 1971. godine. Za tri decenije na scenama ovog teatra ostvario je zapažene uloge u predstavama "Sarajevski atentat" (Nedeljko Čabrinović), "Mandragola" (Fra Bepo), "Britanik" (Neron), "Lenjin, Staljin, Trocki" (Genrih Grigorijevič Jagoda), "Kosovska hronika" (Avdula), "Ribarske svađe" (Bepo), "Poslednja potera za zlatom" (Cager), "Kraj partije" (Ham), "Mesec dana na selu" (Ignjatije Ilič Spigeljski), "Suđenje gospođi Bovari" (Senar), "Dugo putovanje u noć" (Edmund Tajron), "Maksim Crnojević" (Dužde od Mletaka)...


Filmografija:

1970.-te
1971. Domovina u pesmama
1971. Hronika palančkog groblja
1972. Savonarola i njegovi prijatelji
1972. Sarajevski atentat
1973. Beograd ili tramvaj a na prednja vrata
1973. Pozorište u kući 2
1974. Trag
1974. Petao nije zapevao
1974. Jednog lepog, lepog dana
1974. Zašto je pucao
1974. Slobodan prevod Mizantropa
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1976. Koštana Asan
1977. Pod istragom
1979. Prva srpska železnica
1979. Sustreti sa izuzetnim ljudima
(engl. Meetings with Remarkable Men)
1979. Usijanje
1979. Gospodin Dimković

1980.-te
1980. Petrijin venac
1980. Duvanski put
1980. Nešto iz života
1980. Osam kila sreće
1981. Topola sa terase
1981. Šesta brzina
1981. Pad Italije
1982. Divlje meso
1982. Španac
1982. Priče iz radionice
1982. Maslina sam noćas
1982. Twilight Time
1983. Hasanaginica
1983. Malograđani
1983. Oštrica brijača
1984. Prokleta avlija valija
1984. Rijanon
1985. Sudbina umetnika
1985. Neuspela mućka
1985. Debeli i mršavi drug Klisura
1986. Odlazak ratnika, povratak maršala
1986. Šmeker Beli
1987. Život radnika
1987. Mesto susreta Beograd
1988. Četrdeset osma
1988. Neka čudna zemlja
1988. Drugi čovek
1989. Vreme čuda
1989. Poslednji krug u Monci
1989. Vreme čuda
1989. Švedski aranžman

1990.-te
1990. Nernisa jača od smrti
1991. Mala
1992. Mi nismo anđeli hipik
1992. Crni bombarder Psiho
1993. Elektra
1993. Vizantijsko plavo
1994. Želja zvana tramvaj
1995. To Vlemma tou Odyseea
1994-1995. Otvorena vrata
1996. Ivan (TV)
1996. Lepa sela lepo gore
1997. Müde Weggefährten
1997. Psalm
1997. Gore dole
1997. Laža i paralaža (film)
1998. Svirač (TV drama)
1998. Stršljen
1998. Rane
1999. Nož

2000.-te
2002. Država mrtvih

Podeli:



Preporucujemo

Kijanu Rivs glumiće lovca na veštice u ruskom filmu
Holivud stigao u Beograd na premijeru 'Čudesne žene' u...
Alen Delon dobio nagradu za životno delo
Zg80 (2016) (2016)
Omiljeni animirani film 'Grozan ja 3' stiže u naše...
UNA (2016) - uskoro
Preminuo Bogoljub Mitić Đoša
U krvi Carrie Fisher pronađeni tragovi kokaina, heroina i...
Nastavak mjuzikla 'Mama mia' snimaće se na Visu
Specijalne filmske projekcije na Kolarcu povodom Svetskog...
DEV9T stvara dalje, dođite u Ciglanu!
Berlin Alexanderplatz (1980) (1980)
Ravno Selo Film Festival od 24. do 26. juna
Personal shopper (2016) - uskoro
Jack Goes Boating (2010) (2010)
Komedija 'Alibi.com' od 15. juna u našim bioskopima
The Hitman’s Bodyguard (2017) - uskoro
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 15. do 21. juna
Courteney Cox: Rešila sam se filera i napokon ličim na...
El Lobo (2004) (2004)
Pančevo Film Festival - Konkurs za mladi žiri
It's Complicated (2009) (2009)
La vie de bohème (1992) (1992)
Bradley Cooper kao rock zvezda zasvirao gitaru na...
Johnny Depp se izvinio zbog šale o ubistvu Trumpa: Samo...
Once Upon a Time in Venice (2017) - uskoro
Magnus (2016) - uskoro
El Chapo će tužiti Netflix zbog serije o svom životu
Ron Howard će režirati film o Han Solu, junaku iz Ratova...
The Wizard of Gore (1970) (1970)