•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Danas je teško objasniti zbog čega niko nije verovao da će ET: Vanzemaljac doneti zaradu. Columbia je odbila scenario jer su već snimali Starman (Čovek sa zvezda) Johna Carpentera. Studio Univerzal se dodatno osigurao prodajom deonica jer su smatrali da Spielbergov dečiji film neće dobro prod na blagajnama. Čak je i sam Spielberg, čovek koji je predvideo da će Zvezdani ratovi zaraditi 100 miliona dolara kada su se drugi Lucasu smejali u lice, bio zadovoljan eventualnim pokrivanjem inicijalne investicije.

ET je kao što znamo postao jedan od najvedh hitova svih vremena. Kao i Zvezdani ratovi, ET je sklopljen od različitih uticaja, apsorbujući sve od Lesi se vraća kući preko Night Of The Hunter do Tex Averyjevih crtanih filmova (prvi deo filma odrasli su snimani iz dečje perspektive, tj. dečjim pogledom odozdo). Njegov glavni izvor su Peter Pan JM Barriea (leteća deca, vaskrsenje) i hrišćansko učenje. Možda je još veći uticaj imalo autorovo detinjstvo, mladi Steven je sanjao o drugaru-vanzemaljcu, koji bi zamenio njegovog odsutnog oca. Čak i posle Šindlerove liste, Spielberg ET smatra najličnijim filmom.

Biografski detalji i fantazija su doprineli da ET bude nevina, nedužna priča a ne naivno poigravanje SF-om, sladak umesto sentimentalan film. Scenario je napisao za osam nedelja, i zaplet je prilično uredan: dečko iz predgrađa Elliott (Henry Thomas) upoznaje neverovatno ružnog vanzemaljca, zaglavljenog na našoj planeti. On štiti svog novog prijatelja od vlasti, dok ET-jev svemirski brod ne dođe po njega. Spielberg genijalno uspeva da stavi publiku u položaj da se brine, ne samo za Elliotta već i za čudo od plastike i gume.

Nekoliko metoda je pomoglo u oživljavanju ET-a. Trik broj jedan podrazumevao je da se kepec uvuče u kostim ET-a. Drugi trik bio je korišćenje animatroniks tehnike za pokretanje lica, obrva i oči. Treći način bila je stara, dobra lutkarska tehnika.

Naravno malo kompjuterske animacije, uključeno je u jubilarno izdanje, povodom 20-godišnjice izdavanja filma. To je film učinilo nešto tečnijim. Svejedno je da li ste ET gledali 1982,2002 ili ćete ga gledati 2022: pogled na scenu gde se zborani heroj oprašta verovatno će vam zasuziti oči.

Žanr:avantura, porodični, fantazija
Godina:1982
Reziser:Steven Spielberg
Scenario:Melissa Mathison
Uloge:Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote
Uzrast:PG
Award:4 Oscara, 47 nagrada i 28 nominacija
Box office:35.1M USD
Studio:Universal Pictures
Zemlja:United States
Website:www.et20.com
Jezik:Engleski
Trajanje:115 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu