•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Eddie Redmayne

Edvard Džon Dejvid „Edi“ Redmejn (engl. Edward John David „Eddie“ Redmayne; rođen 6. januara 1982. u Londonu) engleski je glumac. Najpoznatiji je po ulogama u Džeka Džeksona u mini-seriji Stubovi zemlje, Kolina Klarka u filmu Moja nedelja sa Merilin, Marijusa Ponmersija u mjuziklu Jadnici i Stivena Hokinga u biografskoj drami Teorija svega, koja mu je donela Oskara, BAFTU, Zlatni globus i Nagradu Udruženja glumaca za najbolju glavnu mušku ulogu. Za izvedbu u drami Dankinja iz 2015. takođe je bio nominovan za ove nagrade. Godine 2016. nastupa u filmu Fantastične zveri i gde ih naći, spinofu Hari Poter serijala.

Redmejn je takođe dobitnik Tonija i Nagrade Lorens Olivije za najbolju sporednu ulogu u predstavi Crveno iz 2010. Za svoj rad u 2011. godini bio je nominovan za nagradu BAFTA za buduću zvezdu.

Redmejn je rođen i odrastao u Londonu. Ima četvoro braće i sestara — starijeg i mlađeg brata, kao i starije polubrata i polusestru. Školovao se u prestižnoj dečačkoj školi Iton, gde je išao u razred sa princem Vilijamom, vojvodom od Kembridža, a 2003. je stekao diplomu nižeg stepena na Univerzitetu u Kembridžu.

Redmejn je prvu profesionalnu ulogu dobio 1998. u televizijskoj seriji Životinjska barka. Godine 2002. nastupio je u predstavi Bogojavljenska noć Vilijama Šekspira i to u čuvenom Šekspirovom Pozorištu Gloub. Dve godine kasnije, 2004, glumio je u predstavi Koza, ili ko je Silvija?, za koju je dobio Pozorišnu nagradu časopisa Ivning standard (Evening Standard) za najboljeg novog glumca i Nagrada udruženja pozorišnih kritičara za najboljeg novog glumca. Na filmu je prvi put nastupio 2005. u delu Kao misli, a partnerka mu je bila Toni Kolet. Iste godine snimio je miniseriju Elizabeta I, u kojoj su glavne uloge tumačili Helen Miren i Džeremi Ajrons. Naredne godine, 2006, snimio je film Dobar pastir uz Meta Dejmona i Andželinu Žoli, u režiji Roberta de Nira. Godine 2007. Redmejn je igrao u filmovima Okrutna milost uz Džulijanu Mur, i Elizabeta: Zlatno doba uz Kejt Blančet, Klajva Ovena i Džefrija Raša.

Redmejn je 2008. ostvario manju ulogu u filmu Druga Bolenova kći, u kome su glavne uloge igrali Erik Bana, Natali Portman i Skarlet Džohanson, kao i glavne uloge u britanskoj televizijskij miniseriji Tesa od Ibervija i filmu Žuta maramica, na kom je sarađivao sa Kristen Stjuart i Vilijamom Hertom. Nakon uloga u nešto manje zapaženim filmovima Plavi prah (2009), Slavna '39. (2009) i Crna smrt (2010), Redmejn je 2010. snimio televizijsku seriju Stubovi zemlje. Rađena po istoimenom romanu Kena Foleta, serija je postigla veliki međunarodni uspeh. U međuvremenu, Redmejn je igrao u predstavi Crveno, zajedno sa Alfredom Molinom, i za svoju ulogu osvojio nagrade Nagrada Lorens Olivije i Nagradu Toni za sporednu ulogu u drami.

Godine 2011. Redmejn je igrao u filmovima Provincijalka, koji je bio izraziti kritički neuspeh, i uspešnom filmu Moja nedelja sa Merilin, na kome je radio sa Mišel Vilijams, Kenetom Branom, Džulijom Ordmond, Džudi Denč i Emom Votson. Za svoj rad u 2011. godini bio je nominovan za Nagradu Britanske filmske i televizijske akademije za najbolju zvezdu u usponu, dok je za tumačenje lika Ričarda II u istoimenoj drami Vilijama Šekspira osvojio Nagradu Udruženja pozorišnih kritičara za najbolji šekspirijanski nastup.

Godine 2012. Redmejn je tumačio glavnu ulogu u televizijskoj miniseriji Ptičja pesma. Takođe je igrao Marijusa u filmu Jadnici, rađenom po istoimenom romanu Viktora Igoa, u režiji dobitnika Oskara za najboljeg režisera Toma Hupera. Redmejn je sa ostatkom glumačke postave, koju čine Hju Džekmen, Rasel Krou, En Hatavej, Amanda Sajfrid, Helena Bonam Karter i Saša Baron Koen, bio nominovan za nekoliko prestižnih nagrada, uključujući i Nagradu Udruženja glumaca za najbolju filmsku postavu. Godine 2014. Redmejn je tumačio ulogu Stivena Hokinga u biografskoj drami Teorija svega reditelja Džejmsa Marša. Film je inspirisan memoarima „Putovanje do večnosti: Moj život sa Stivenom“ Hokingove bivše supruge Džejn (u filmu je igra Felisiti Džouns) i i prikazuje njihovu vezu, Hokingovu borbu sa Lu Gerigovom bolešću i uspon u naučnoj karijeri. Kritičari su pozitivno reagovali na film i na Redmejnovu izvedbu, koja mu je donela nagrade Oskara, BAFTU, Zlatni globus i Nagradu Udruženja glumaca za najbolju glavnu mušku ulogu.

Redmejnovi bliski prijatelji su glumci Endru Garfild, Benedikt Kamberbeč, Ben Višo i Tom Staridž. Krajem 2010. i početkom 2011. bio je u kratkoj vezi sa britanskom glumicom Keri Maligan. Godine 2012. se spekulisalo o njegovoj vezi sa pevačicom Tejlor Svift.

Časopis Vanity Fair ga je u septembru 2012. proglasio jednom od najbolje obučenih poznatih ličnosti na svetu.

Filmografija:

2006 Like Minds
2006 The Good Shepherd
2007 Savage Grace
2007 Elizabeth: The Golden Age
2008 The Yellow Handkerchief
2008 The Other Boleyn Girl
2008 Powder Blue
2009 Glorious 39
2010 Black Death
2011 Hick
2011 My Week with Marilyn
2012 Les Misérables
2014 The Theory of Everything
2015 Jupiter Ascending
2015 Thomas & Friends: Sodor's Legend of the Lost Treasure
2015 The Danish Girl
2016 Fantastic Beasts and Where to Find Them

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...