•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Elles (2011)

Binoševa u poljsko-francusko-nemačkoj koprodukciji igra uspešnu novinarku iz Pariza koja za jedan ženski magazin piše reportažu o studentkinjama koje se prostituišu. Suočavanje sa dve samosvesne mlade žene nagoni je da se zapita nad vlastitim životom: Gde između posla, muža od karijere, i dece ostaje prostor za nju samu i njene potrebe?

Binoš ovu sve nesigurniju i neodlučniju novinarku igra sa neverovatnom otvorenošću koja je i inače odvaja od plejade lepuškastih glumica koje vladaju današnjim velikim ekranima. Ona je u kadru nenašminkana, u neurednom kućnom izdanju, mahom pod dejstvom alkohola. Najuzbudljivija ili još bolje najuverljivija je scena u kojoj novinarka pita jednu devojku za njena osećanja u trenucima dok se prostituiše. Gledaoci vide samo lice Binoševe na kome se smenjuje čitava paleta emocija, sumnji, straha. Konačno ona gotovo bespomoćno izgovara rečenicu: „Mi sada ne govorimo o meni, zar ne?“

Nemačke kritičare je naljutio kraj filma u kome žene ipak samo ispunjavaju mušku fantaziju. „Da li je prostitucija krajnje oslobođenje žena zato što one na taj način preuzimaju vlasništvo nad svojim telom?“ Ili je to nedopustivo potčinjavanje, pita se scenaristkinja Tine Birkel. „ Želimo da postavimo to pitanje i da ga ostavimo bez odgovora. Možda odgovor ne bi bio baš lep“, kaže rediteljka. Binoš kaže da je u njenoj odluci da snima ovaj film odlučujuća bila činjenica da je rediteljka prikazala mladu ženu koja svojom voljom i sa krajnjom samosvešću odlučuje se bavi prostitucijom.

Žilijet Binoš zaista pripada malobrojnom krugu današnjih glumica koja promišljeno bira uloge, uz važan uslov da kroz njih saznaje i uči našto novo i napreduje u svom zanatu-umetnosti. Ne libi se da snima scene koje se kose sa malograđanskim poimanjem morala, niti od toga pravi veliku famu ili buku, i isto tako ne dopušta novinarima i javnosti da to rade. To čini na vrlo jednostavan način, tako što na površna pitanja koja joj se postavljaju odgovara ozbiljno, odgovorno i promišljeno.

Tako je nemačkim novinarima na trivijalno pitanje o slavi rekla da joj slava zaista nije neki veliki problem. Ona je davno sklopila dogovor sa sobom i postala glumica zato što želi da podeli sa svetom ono što je doživela. To je za nju važan zadatak, tako da se dobro nosi sa negativnim stranama svoje profesije... poput neumerenih novinarskih pitanja o tome kako se osećala dok je snimala scenu u kojoj masturbira ili neprekidne radoznalosti fotografa ili davanje intervjua.

Žanr:drama
Godina:2011
Reziser:Malgorzata Szumowska
Scenario:Malgorzata Szumowska
Uloge:Juliette Binoche, Anaïs Demoustier, Joanna Kulig
Uzrast:NC-17
Studio: Slot Machine
Zemlja:France
Website:www.facebook.com/ellesmovie
Jezik:Francuski
Trajanje:99 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila