•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Forest Whitaker

Forest Stiven Vitaker (engl. Forest Steven Whitaker; Longvju, 15. jul 1961) je američki glumac.
Za ulogu ugandskog diktatora Idija Amina u filmu „Poslednji kralj Škotske“, Vitaker je dobio više značajnih nagrada, uključujući Oskara za najbolju glavnu ulogu, zlatni globus i nagradu BAFTA. Tako je postao četvrti afroamerički glumac koji je dobio Oskara za najbolju glavnu ulogu, nakon Sidnija Poatjea, Denzela Vošingtona i Džejmija Foksa.

Vitaker je rođen u Longvjuu, u Teksasu, ali se sa porodicom preselio u Los Anđeles kad je imao četiri godine. Njegov otac, Forest Vitaker mlađi, je bio prodavac osiguranja i sin romanopisca Foresta Vitakera starijeg. Njegova majka, Lora Fransis Smit, je bila profesorica koja se sama izdržavala na fakultetu i dobila dve diplome dok je odgajala decu. Forest ima dva mlađa brata, Kena i Dejmona, i jednu stariju sestru, Deboru.

Kao adolescent svaki dan je putovao iz Karsona u dominantno belačku srednju školu „Palisades“ na zapadu Los Anđelesa. U srednjoj školi je igrao američki fudbal sa Džejom Šrederom, budućim NFL profesionalcem. Dok je bio u srednjoj školi, pohađao je i glasovne lekcije, nastupao u mjuziklima i „zakačio“ se za glumu; prva glumačka uloga bila mu je i glavna, u drami Dilana Tomasa, Under Milk Wood. Maturirao je 1979. godine.

Počeo je pohađati nastavu na fakultetu „Kal Poli“, u Pomoni, uz fudbalsku stipendiju, ali je odustao zbog povrede leđa. Primljen je na muzički konzervatorijum univerziteta Južne Kalifornije (USC) gde je studirao operu kao tenor. Diplomirao je 1982. godine.


Filmografija:
2014 A Fall from Grace (pre-production)
2013 Enemy Way (post-production)
2013 Black Nativity (completed)
2013 Out of the Furnace (completed)
2013/I Batler
2013 Zulu
2013 Pawn
2013 The Last Stand
2013 Repentance
2012 The Truth
2012 Freelancers
2011 Catch .44
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior
2010 Lullaby for Pi
2010 The Experiment
2010 My Own Love Song
2010 Criminal Minds (TV Series)
2010 Repo Men
2010 Our Family Wedding
2010 Higglety Pigglety Pop! or There Must Be More to Life (Video short)
2009 Hurricane Season
2009 Where the Wild Things Are
2009 Powder Blue
2009 Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny?
2007-2009 American Dad! (TV Series)
2008 Winged Creatures
2008 Street Kings
2008 Chasseurs de dragons
2008 Vantage Point
2007 The Great Debaters
2007 Ripple Effect
2007 The Air I Breathe
2006-2007 The Shield (TV Series)
2006-2007 ER (TV Series)
2006 Everyone's Hero
2006 The Last King of Scotland
2006 The Marsh
2006/I Even Money
2005 American Gun
2005 A Little Trip to Heaven
2005/I Mary
2004 First Daughter
2002-2003 The Twilight Zone (TV Series)
2003 Deacons for Defense (TV Movie)
2002 Phone Booth
2002 Panic Room
2001 Feast of All Saints (TV Movie)
2001 The Fourth Angel
2001 The Follow (Short)
2001 Green Dragon
2000 Four Dogs Playing Poker
2000 Battlefield Earth
1999 Witness Protection (TV Movie)
1999 Light It Up
1999 Ghost Dog: The Way of the Samurai
1998 Body Count
1996 Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault (TV Movie)
1996 Phenomenon
1995 Mr. Holland's Opus
1995 Species
1995 Smoke
1994 Prêt-à-Porter
1994 Jason's Lyric
1994 Blown Away
1994 The Enemy Within (TV Movie)
1993 Lush Life (TV Movie)
1993 Bank Robber
1993 Last Light (TV Movie)
1993 Body Snatchers
1992 Consenting Adults
1992 The Crying Game
1992 Article 99
1991 Diary of a Hitman
1991 A Rage in Harlem
1990 Criminal Justice (TV Movie)
1990 Downtown
1989 Johnny Handsome
1988 Bird
1988 Bloodsport
1987 Good Morning, Vietnam
1987 Stakeout
1987 Hands of a Stranger (TV Movie)
1986 Platoon
1986 The Color of Money
1986 North and South, Book II (TV Mini-Series)
1986 Amazing Stories (TV Series)
1985 North and South (TV Mini-Series)
1985 Diff'rent Strokes (TV Series)
1985 The Fall Guy (TV Series)
1985 Vision Quest
1985 The Grand Baby (TV Movie)
1984 Hill Street Blues (TV Series)
1984 Trapper John, M.D. (TV Series)
1983 Cagney & Lacey (TV Series)
1982 Fast Times at Ridgemont High
1982 Tag: The Assassination Game
1982 Making the Grade (TV Series)

Podeli:



Preporucujemo

Julia Roberts i Owen Wilson će nadahnuti mnoge u dirljivom...
Serija 'The Defenders' okuplja superheroje iz prethodnih...
5 razloga zbog kojih ne smete da propustite film 'Gadna...
Film inspirisan novinskim naslovima
All of Me (1984) (1984)
The Music Lovers (1970) (1970)
Razvode se glumci Chris Pratt i Anna Faris
Daniel Craig potvrdio da će još jednom da glumi Jamesa...
Educating Rita (1983) (1983)
Ustanovljena nagrada 'Milorad Mandić - Manda'
'Burek' otvara filmski festival Divan u Rumuniji
Selena Gomez se vraća glumi u novom filmu Woodyja Allena
Pretpremijera filma o Hipi dolina – Ceo svet u jednoj...
'Karate kid' nakon 30 godina dobija nastavak
Will Smith o ulozi u filmu o Baracku Obami
OTKAČENE TRUDNICE - LADIES NIGHT U BIOSKOPU VILIN GRAD
Disney raskida ugovor s Netflixom i pokreće vlastitu...
Nova epizoda 'Game Of Thrones' - Zima je konačno stigla
Kineski blockbuster za dve nee delušao među 100...
Leonardo Dikaprio će glumiti čoveka po kome je dobio ime
Sugar Creek Gang: Secret Hideout (2005) (2005)
Skrivánci na niti (1969) (1990)
Repertoar bioskopa Vilin grad od 10. do 16. avgusta
Repertoar bioskopa Vilin grad od 17. do 23. avgusta
Urnebesna komedija 'Mame u provodu' od 10. avgusta u...
White Squall (1996) (1996)
Del Boy i Rodney možda ponovo osvanu na TV ekranima
Klovn Penivajs ponovo ledi krv u žilama
Tom Cruise se povredio na snimanju šestog nastavka...
Počinje 41. Festival filmskog scenarija