•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

François Truffaut (1932 - 1984)

Fransoa Trifo (François Truffaut) (6.2.1932 - 21.10.1984) je francuski filmski režiser i kritičar. Jedan od utemeljivača novog talasa.

Sredinom pedesetih godina Trifo je, zajedno sa grupom mladih kritičara, budućih slavnih režisera, koju su činili Žan-Lik Godar, Klod Šabrol, Žak Rivet i Erik Romer, sarađivao u avangardnom časopisu Bioskopske sveske (Cahiers du cinema), gde je i formulisao čuvenu autorsku teoriju. Trifoov prvi film 400 udaraca, snimljen u godini kada su se pojavila još dva filma koja su označila početak novog talasa - Reneov Hirošimo, ljubavi moja i Godarov Do poslednjeg daha (za koji je Trifo radio scenario), 1959., dobio je Nagradu za najbolju režiju u Kanu, kao i njujoršku Nagradu kritike za najbolji film na stranom jeziku u 1959. godini.

1959. završio je „400 udaraca” koji su postigli momentalni uspeh, otvarajući vrata novom talasu i njegovoj svetskoj karijeri. 1968. Trifo je planirao da oženi svoju omiljenu glumicu, Klod Žad, koja je glumila u filmovima „Ukradeni poljupci”, „Zajednički sto i postelja”, „Ljubav u bekstvu”, ali je promenio svoju odluku u poslednjem momentu. Uprkos tome, Trifo i Žad su ostali odlični prijatelji.

Trifo je snimio drugi igrani film o Antoanu Doanelu (Žan Pjer Leod), „Ukradeni poljupci” („Baisers Volés”, 1968), koji je zgodno snimio Šerval. To je nježan, pun ljubavi, portret Antoana koji odrasta u nizu ljubavnih veza da bi se na kraju verio s Kristinom (Klod Žad). „Bračno gnezdo” („Domicile conjugal”, 1970) treći je film serije o Doanelu, o prvim dvema godinama Antoanovog i Kristininog braka, o srozavanju braka zbog jedne ljubavne afere i o njegovom konačnom, teškom ponovnom uspostavljanju. Film je lak i duhovit, i kao komedija prilično uspeo, ali kao i „Žil i Žim” pokreće neka ozbiljna pitanja o samoj instituciji braka i o njegovim mogućnostima. Trifo je završio seriju o Doanelu, započetu filmom „400 udaraca” dvadest godina ranije, filmom „Ljubav u bekstvu” („L'Amour en fuite”, 1979), koji počinje Antoanovim sporazumnim razvodom od Kristine i nastavlja se slučajnim susretima s ličnostima iz njegove prošlosti.

Njegova dva poslednja filma, međutim, označavaju skromni povratak na poznati teren opsesivne romanse „Žena iz susedstva” („La Femme d'à côté”, 1981); i hičkokovskog komičnog trilera „Brzo nedelja!” („Vivement dimanche!”, 1983). Snimao je filmove sve do svoje smrti, 21.oktobra 1984. u Neiju na Seni, koja je nastupila kao posledica tumora na mozgu. Pokopan je na groblju Monmartr u Parizu kada je imao pedeset dve godine.

Filmografija - režiser:
1983 Confidentially Yours
1981 The Woman Next Door
1980 The Last Metro
1979 Love on the Run
1978 The Green Room
1977 The Man Who Loved Women
1976 Small Change
1975 The Story of Adele H
1973 Day for Night
1972 A Gorgeous Girl Like Me
1971 Two English Girls
1970 Bed & Board
1970 The Wild Child
1969 Mississippi Mermaid
1968 Stolen Kisses
1968 The Bride Wore Black
1966 Fahrenheit 451
1964 The Soft Skin
1962 Love at Twenty (segment "Antoine et Colette")
1962 Jules and Jim
1962 Antoine and Colette (short)
1961 A Story of Water (short) (co-director)
1960 The Army Game (co-director)
1960 Shoot the Piano Player
1959 The 400 Blows
1957 The Kids (short)
1955 Une visite (short)

Filmografija - scenarista:
1995 Belle Époque (TV mini-series)
1988 The Little Thief (original scenario)
1983 The Man Who Loved Women (first story)
1983 Confidentially Yours (writer)
1983 Breathless (story "A Bout De Souffle")
1981 The Woman Next Door (original scenario)
1980 The Last Metro (dialogue / scenario)
1979 Love on the Run (scenario)
1978 The Green Room (screenplay)
1977 The Man Who Loved Women
1976 Small Change (original scenario)
1975 The Story of Adele H (screenplay)
1973 Day for Night (original screenplay)
1972 A Gorgeous Girl Like Me (adaptation and dialogue)
1971 Two English Girls (adaptation & dialogue)
1970 Bed & Board (scenario and dialogue)
1970 The Wild Child (scenario, adaptation and dialogue)
1969 Mississippi Mermaid (adaptation and dialogue)
1968 Stolen Kisses (scenario and dialogue)
1968 The Bride Wore Black (adaptation and dialogue)
1966 Fahrenheit 451 (screenplay)
1964 Mata Hari, agent H21 (dialogue / screenplay / as F. Truffaut)
1964 The Soft Skin (original scenario / as F. Truffaut)
1962 Love at Twenty (segment "Antoine et Colette")
1962 A Swelled Head (dialogue)
1962 Jules and Jim (adaptation and dialogue)
1961 Me faire ça à moi (uncredited)
1961 A Story of Water (short)
1960 The Army Game (adaptation and dialogue)
1960 Shoot the Piano Player (adaptation / as F. Truffaut / dialogue)
1960 Breathless (story)
1959 The 400 Blows (adaptation / as F. Truffaut / scenario)
1958 Les surmenés (short) (writer)
1957 The Kids (short) (scenario - uncredited)
1955 Une visite (short)

Filmografija - producent:
1983 Confidentially Yours (producer - uncredited)
1981 The Woman Next Door (producer)
1980 The Last Metro (producer - uncredited)
1979 Love on the Run (producer)
1978 The Green Room (producer)
1977 The Man Who Loved Women (producer - uncredited)
1976 Small Change (producer - uncredited)
1970 Bed & Board (producer - uncredited)
1968 Stolen Kisses (producer - uncredited)
1968 Naked Childhood (producer)
1962 Jules and Jim (producer - uncredited)
1961 Le scarabée d'or (short) (producer)
1960 The Army Game (producer)
1960 Testament of Orpheus (associate producer - uncredited)
1959 The 400 Blows (producer - uncredited)
1958 Anna la bonne (short) (producer)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Will Smith o ulozi u filmu o Baracku Obami
'Burek' otvara filmski festival Divan u Rumuniji
Žena poginula na snimanju filma 'Deadpool 2'
'Beri Sil - Američki original' premijerno 30. avgusta
Del Boy i Rodney možda ponovo osvanu na TV ekranima
Julia Roberts i Owen Wilson će nadahnuti mnoge u dirljivom...
Robert Pattinson potrošio stotine dolara lažnog novca...
Serija 'The Defenders' okuplja superheroje iz prethodnih...
Komičar Džeri Luis preminuo u 91. godini
Repertoar bioskopa Vilin grad od 24. do 30. avgusta
Klovn Penivajs ponovo ledi krv u žilama
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš za period od 17. do 23....
Enigma zvana Peter Handke
Kineski blockbuster za dve nee delušao među 100...
U planu i treći nastavak 'Zone Zamfirove'
Pretpremijera filma o Hipi dolina – Ceo svet u jednoj...
Faraž želi da glumi sebe u filmu o Brexitu
Počela prodaja kompleta karata za 'Filmske susrete'
Film 'The Hitman's Bodyguard' na vrhu američkog box officea
Selena Gomez se vraća glumi u novom filmu Woodyja Allena
Katy Perry i Orlando Bloom ponovo zajedno nakon pet meseci...
OTKAČENE TRUDNICE - LADIES NIGHT U BIOSKOPU VILIN GRAD
Istorijska drama o kraju jedne imperije
Kevin Spejsi i Ansel Elgort pretpremijerno u filmu 'Vozač'
Ko najviše radi u Holivudu?
Margot Robbie i Domhnall Gleeson u životnoj drami o autoru...
Prvi trejler igranog filma Princ Rastko Srpski
Stiže film o Obi-Van Kenobiju?
Intrigantno i jezivo - pogledajte trejler za...
5 razloga zbog kojih ne smete da propustite film 'Gadna...