•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Full Metal Jacket (1987)

Filmska studija ljudske prirode, ali i prirode vojske, rata i ubijanja. Potresno, pamtljivo, kjubrikovski neodoljivo.

Grupa mladića nalazi se u kampu za obuku vojnika, kako bi se pripremili za rat u Vijetnamu. U tom ih procesu obučava hladnokrvni i bezdušni instruktor koji nove vojnike tretira kao crve. Između ostalog, pridaje im razna pogrdna imena, prisiljava ih da spavaju sa svojim puškama za koje se moraju i pomoliti svake večeri...

Vojnik Pyle najdeblji je, ali i emocionalno najslabiji među članovima grupe, koji ga jedne večeri odluči isprebijati jer ih stalno dovodi u nevolje. Iste večeri Pyle se promijeni i postane najbolji među vojnicima, ali uskoro ubije instruktora i sebe.

Vojnici se uskoro šalju u Vijetnam, a vojnik Joker (Matthew Modine) postaje vojni novinar...

Kjubrik je hteo da snimi film što je moguće vernije stvarnosti. Nastojao je prikazati rat onakvim kakav stvarno i jeste, umesto da izaziva žaljenje kod publike. 'Full Metal Jacket' često je karakteriziran kao prvi ratni film koji prikazuje što vojniku prolazi glavom dok je u ratu. Tek nekoliko meseci pre izlaska 'Full Metal Jacketa', film 'Platoon' osvojio je tri Oscara, uključujći i onaj za najbolji film. 'Full Metal Jacket' neprestano je upoređivan sa 'Platoonom', ali i s 'Apokalipsom danas', s kojima danas stoji paralelno kada se govori o filmovima koji opisuju ratna dešavanja. 'Platoon' i 'Apokalipsa' govore o Vijetnamskom ratu, dok je 'Full Metal Jacket' primenjiv na bilo koji rat uopšteno.

Od muzike u filmu upotrebio je, između ostalih, numere 'Paint it Black' The Rolling Stonesa i 'These Boots are Made for Walking' Nancy Sinatre, dok je Abigail Mead, pravim imenom Vivian Kubrick, kreirala originalnu muziku za film. Vivian je radila pod pseudonimom, ne želeći da je iko proziva da radi kao kćerka reditelja.

'Full Metal Jacket' prvi je Kjubrikov film koji je dobio uglavnom pozitivne kritike i danas se smatra jednim od najboljih ratnih filmova svih vremena.

NNT
Žanr:drama, ratni
Godina:1987
Reziser:Stanley Kubrick
Scenario:Gustav Hasford, Stanley Kubrick
Uloge:Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D'Onofrio
Uzrast:R
Award:nominovan za Oscara, 6 nagrada i 6 nominacija
Box office:46
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu