•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Fury (2014)

Ova ratna drama, sa Dejvidom Ajerom na čelu, donosi nam priču o petočlanoj tenkovskoj posadi koja nailazi na žestok otpor nacista na teritoriji Nemačke, mesec dana pred kraj rata. Nakon gubitka jednog člana posade, u ekipu uskače mladi i neiskvareni Norman Elison, ratno nevinašce koje pokušava da se prilagodi mentalnom sklopu ratnih veterana i da sačuva savest i moralne principe od užasa rata.

To je, naravno, borba protiv vetrenjača, i u kratkom vremenskom okviru u kom se radnja odigrava vidimo blagu transformaciju i promenu Normana Elisona, doduše nedovoljnu da mu iskustvo rata oduzme dušu, već samo da ostavi gadan ožiljak. Ostatak te tenkovske ekipe često se ponaša kao obična kopilad, ali se jasno vidi da ispod te ljušture nezgodne naravi leže slomljeni i očajni ljudi, zauvek izmenjeni slikama rata. Dok gledamo znake te transformacije mladog Normana u izlivima besa, shvatamo da se isto desilo i ostatku ekipe, i da to nisu isti ljudi koji su došli u rat, premda te stare ljude u filmu nikada ni ne vidimo.

Osećaj rata posredstvom kog se dešava ta promena glavni je motiv filma. Taj osećaj je delikatna stvar za predstavljanje gledaocima u bioskopskoj sali, jer treba dočarati taj užas, apatiju i horor, a da se gledaocu ne izvrne stomak. Iako u filmu ima nekoliko scena – hm... – koje nisu za one sa osetljivim stomakom, čini mi se da ih Ajer savršeno dozira kako bi uveo gledaoca u film, empatiju prema likovima i celokupan osećaj, bez preterivanja i služenja jeftinim šok efektima. Dok Norman doživljava užase rata, paralelno idu i mučnije scene, te se time i opravdava njihova upotreba, jer je on ono sa čim se empatiše, poistovećuje i tačka iz koje se doživljava sve to, a te scene traju toliko dugo koliko bi se i gledalo u neki mučan prizor, pre nego što se okrene glava. Ne opisuje se osećaj rata samo eksplicitnim scenama; atmosfera filma u svojoj tmurnosti, maglovitosti i sivoći koje opisuju i stanje likova, uspeva da bude prelepa i da savršeno uvuče gledaoca u film. Vizuelno, film impresionira u nekim scenama zajedno sa Ajerovom odličnom režijom i može se reći da je snimljen čisto i glatko, te je pravo uživanje gledati ga.

Kad smo već kod Ajerove režije, moram da pohvalim njegovu sposobnost da drži tenziju preko dva sata, koliko film i traje, sve od scena borbe, pa do dijaloga. Akcija je odlično osmišljena i snimljena, i dočarava autentičan osećaj rata i borbe. Za vreme tih scena jednostavno ste potpuno uvučeni u film. Gluma je generalno dobra; Bred Pit donosi taj osećaj zapovednika grupe i čoveka jednako izmučenog ratom kao i ostali, ali koji mora da se više kontroliše zbog svog nadređenog položaja i odgovornosti. Šaja La Buf odskače u odnosu na prethodne uloge, ali na momente preglumljuje, no to nije ništa vredno ozbiljnije negativne kritike. Mladi Logan Lerman odlično drži veoma važan lik, već pomenutog Normana, i pokazuje zavidan potencijal. Najviše me je impresionirao Džon Berntal, u ulozi Grejdija Trejvisa, jednog od članova ekipe tenkista, koji je ulogu izneo veoma strasveno i uverljivo. Na kraju moram da pomenem i Majkla Penju, a za njegovu ulogu se kao najveća pohvala može navesti da se savršeno uklapa u tu ekipu, a da istovremeno svojim likom donosi određeni osećaj raznovrsnosti i tako obogaćuje grupnu dinamiku.

Najveći minus ovog filma su njegova blaga predvidljivost i neki stereotipni elementi u priči. Takođe, čini mi se da su likovi ponekad žrtve samog filma pri prikazivanju njegove poente i motiva, pa se tako, umesto da bolje upoznamo neke od tih likova, film više fokusira na prikazivanje njihove oštećenosti ratom. Zbog toga se na momente stiče utisak da su oni tu više kao simboli, nego kao stvarni likovi. Taj blago promašeni fokus nema za posledicu dehumanizaciju tih likova, jer i pored toga oni mogu da se dožive kao autentični i uverljivi, ali nisu izvedeni do kraja.

Ove sitne zamerke ne bi trebalo da vam pokvare uživanje u ovoj veoma dobroj ratnoj drami koja će možda pokupiti i poneku nominaciju za Oskara.

Autor: Nikola Bočkor (Punjeni Paprikaš)

Žanr:akcija, drama, ratni
Godina:2014
Reziser:David Ayer
Scenario:David Ayer
Uloge:Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman
Uzrast:R
Award:4 nagrada i 9 nominacija
Box office:85.5M USD
Studio:Columbia Pictures, QED International, LStar Capital
Zemlja:United States
Website:furymovie.tumblr.com/#all
Jezik:engleski
Trajanje:134 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...