•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ghostbusters (1984)

Isterivači duhova (eng. “Ghostbusters“) je američka naučno-fantastična komedija iz 1984. godine koju je režirao Ivan Reitman prema scenariju koga su napisali Dan Aykroyd i Harold Ramis. Priča se vrti oko četvorice naučnika koji uz pomoć posebne opreme hvataju duhove po New Yorku. "Isterivači duhova" postali su najkomercijalniji film 1984. godine zaradivši gotovo 239 miliona dolara u bioskopima SAD-a a. Ovaj film je bio osnova za još jedan nastavak -"Isterivači duhova 2" - dve animirane serije, "The Real Ghostbusters" i "Extreme Ghostbusters", nekoliko video igara... Takođe je film dobio i velike pohvale kritičara. Pokušaji snimanja trećeg nastavka nisu urodili plodom više od dve decenije, delom zbog protivljenja Murrayja da reprizira ulogu po treći put, delom zbog nepostojanja novog scenarija, ali autor Aykroyd je 2009. ponovno pokrenuo priču o nastavku a Reitman je 2011.godine dobio izmenjenu verziju novog scenarija koji je ocenio kao "vrlo dobrim" i o čemu ste već imali prilike da čitate na našim stranicama.

Godine 2000. su čitaoci časopisa "Total Film" proglasili film 44. najboljom komedijom svih vremena, Američki Filmski Institut ga je stavio na 28. mesto na listi "100 godina...100 smeha", u 2005. godini je od strane IGN-a film proglašen "najboljom komedijom svih vremena" a 2006. godini ga je Bravo stavio na 56. mesto na listi "100 najsmešnijih filmova". Takođe, "Istjerivači duhova" su se našli na raznim listama najboljih filmova 1980-ih.

New York. Profesori parapsihologije Peter, Ray i Egon u jednoj knjižari otkriju pravog duha i nakon paničnog straha i bega izračunaju da bi bilo moguće sa određenom opremom uhvatiti duhove i držati ih neograničeno dugo u posebnoj komori, ali baš tada ih izbace sa fakulteta pa oni odluče da otvore sopstveni posao kao "isterivači duhova" u kome bi lovili duhove i demone po New Yorku i tako ljude spasili njihovih problema. U prvo vreme ih niko ne shvata ozbiljno a nemaju ni poziva od ljudi koji bi tražili njihove usluge. Baš kada odluče da zatvore firmu, dobijaju poziv od menadžera jednog hotela u kome neki zeleni duh teroriše goste...

Ideju za film Aykroyd je našao u svojoj vlastitoj fascinaciji paranormalnim stvarima i tu je priču zamislio kao ponovnu filmsku saradnju sebe i svog prijatelja Johna Belushija, kolege iz humorističke emisije „Saturday Night Live“. Originalna priča, koju je napisao Aykroyd, bila je vrlo različita od onoga što je na kraju snimio. U toj ranoj verziji, grupa „Isterivača duhova“ putovala je kroz vreme, prostor i ostale dimenzije u kojima se nalaze ogromni duhovi (od kojih je „Stay-Puft“ duh od sluzi bio samo jedan od mnogih). Takođe, „Isterivači duhova“ nosili su SWAT odela i koristili štapiće umesto tehničke opreme kako bi se borili sa duhovima. Raniji „storyboard“ pokazuje ih kako nose kacige za nerede sa pokretnim transparentnim vizirima.

Aykroyd je predstavio svoju priču reditelju-producentu Ivanu Reitmanu, kome se zasviđala osnovna ideja, ali je odmah uočio nemogućnosti zahteva Aykroydovog prvog nacrta scenarija. Na Reitmanov predlog, priča je dobila veliku promenu pa je krenula od samog početka, tako su isterivači duhova i nastali. Vremenom se razvila u konačni scenario koji su Aykroyd i Harold Ramis napisali tokom tri nedelje kreativne rasprave u skloništu Martha's Vineyard 1982. godine. Aykroyd i Ramis su na početku napisali scenario sa ulogama namenjenim posebno za Belushija (Peter Venkman), Eddieja Murphyja (Winston Zeddemore) i Johna Candyja (Louis Tully). Međutim, Belushi je preminuo za vreme pisanja scenarija, a ni Murphy niti Candy nisu se odlučili za film, tako da su Aykroyd i Ramis napravili neke promene tog osnovnog, sf sinopsisa za njihov konačan scenario.

Louis Tully je prvobitno zamišljen kao konzervativni poslovni čovek u odelu, ali je malo izmenjen kada je Rick Moranis dobio tu ulogu. Gozer se u prvo vreme trebao pojaviti u obliku fiktivnog lika Ive Shandora kao prosečan čovek u odelu koga je trebao da glumi Paul Reubens. Na kraju, tu je ulogu odigrala jugoslovenska manekenka Slavitza Jovan. Na nagovor Ramisa, koji je sa njim sarađivao u filmovima „Golf klub“ i „Narednik će poludeti“, Bill Murray je preuzeo ulogu Petera umesto Belushija. Aykroyd je kasnije tvrdio da filma čak "50% uspeha duguje Murrayjevoj glumi".

Ramis nije imao nameru da igra bilo kakvu ulogu u filmu pošto je planirao samo da pomogne Aykroydu da napiše scenario. Međutim, ekipa je imala problema da nađe pravog glumca za ulogu Egona Spenglera, čak i nakon što su poznati glumci (Chevy Chase, Michael Keaton, Christopher Walken, John Lithgow, Christopher Lloyd i Jeff Goldblum) počeli dolaziti u obzir. Osećajući da je znao lik najbolje jer ga je on i stvorio, Ramis je na kraju ipak prihvatio ulogu Egona. Prema njegovim rečima, ta ga je uloga vratila natrag u glumačke vode, kada se u to vreme počeo prilagođavati samo na pisanje scenarija i režiranje. Opisao je Egona kao “Spocka novog veka“.

Murphy je morao odbiti ulogu Winstona pošto je tada već snimao film „Policajac sa Beverly Hillsa“ u isto vreme. Da je Murphy dobio ulogu, Winston bi se zaposlio mnogo ranije u filmu, pa bi pratio trio u lovu na zelenog duha Slimera u hotelu koji bi ga „usluzio“ umesto Petera Venkmana. Tokom snimanja, uočen je problem kada je otkriveno da već postoji jedna televizijska emisija sa istim naslovom, „The Ghost Busters“ iz 1975. godine koju je radio studijo Filmation za tv stanicu CBS. Columbia Pictures studio pripremio je popis alternativnih naslova za svaki slučaj ako ne mogu osigurati prava, ali nakon snimanja završne bitke u kojoj je gomila vikala „Isterivači duhova!“, producenti su odlučili da obavezno moraju otkupiti prava na naslov.

Isterivači duhova su krenuli u bioskopsku distribuciju 8. juna 1984. godine u 1,339 bioskopskih dvorana širom SAD-a pa su tokom prvog vikenda postigli 13.6 miliona dolara zarade i 23 miliona dolara tokom svoje prve nedelje, i u to vreme je bio to novi rekord za studio. Film je bio na prvom mestu na bioskopskim blagajnama pet nedelja zaredom, zaradivši 99.8 miliona dolara tokom tog perioda. Nakon što je sedam nedelja bio broj jedan, konačno je skinut i prebačen na drugo mesto pojavom filma "Purpurna kiša" u kome glumi Prince, a dotada je zaradio 142.6 milliona dolara, što je bilo dovoljno da već bude drugi najkomercijalniji film godine do tada, odmah nakon filma "Indiana Jones i ukleti hram". Međutim, „Isterivači duhova“ su ponovno zadobili prvo mesto na bioskopskim blagajnama sledeće nedelje, i onda opet nedelju dana nakon toga.

Sveukupno je film zaradio 229.2 milliona dolara u američkim bioskopima, čime je postao drugi najkomercijalniji film 1984. godine odmah nakon komedije "Policajac sa Beverly Hillsa". U to vreme, to ga je svrstalo među 10 finansijski najuspešnijih filmova u filmskoj istoriji. Međutim, film je ponovno nakratko krenuo u bioskopsku distribuciju 1985. godine i zaradio dodatnih 9 miliona dolara, čime se sveukupno njegova zarada popela na 238.6 miliona dolara, čime je pretekao 'Policajca sa Beverly Hillsa' i postao šesti najkomercijalniji film 1980-ih i ujedno i najkomercijalnija komedija te decenije.

Film je ostao popularan u modernoj kulturi. Tome u prilog svedoče i naslovi "Freddy VS Ghostbusters" (2004.) i "Return of the Ghostbusters" (2006.), dva nezvanična kratka neprofitabilna filma obožavatelja Hanka Braxtona koja su snimljena po originalnom filmu. U naju 2010. godine, ekipa komičara "Improv Everywhere" izvela je adaptaciju "Isterivača duhova" u knjižari u New Yorku, gde je i sniman film.

Rory Bruer, predsednik svetske distribucije za Sony Pictures, je objavio da je film ponovno pušten u ograničenu bioskopsku distribuciju u oktobru 2011. godine. Prema procenama, "Isterivači duhova" ponovno su pušteni u 500 bioskopskih dvorana širom SAD-a 13., 20. i 27. oktobra 2011. godine, sa zakazanom samo jednom projekcijom dnevno. Ukupna zarada filma se procenjuje na preko 280 miliona dolara.

Film je nominovan za dva Oskara (najbolji specijalni efekti, najbolja filmska muzika), tri nominacije za Zlatni Globus, osvojena BAFTA nagrada (najbolja pesma) i nominacija za najbolje specijalne efekte i osvojena nagrada Saturn za najbolji naučno-fantastični film.

V.K.
Žanr:komedija, fantazija
Godina:1984
Reziser:Ivan Reitman
Producent:Bernie Brillstein, Ivan Reitman
Scenario:Dan Aykroyd, Harold Ramis
Uloge:Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis
Uzrast:PG
Award:Dve nominacije za Oskara, BAFTA, Saturn
Box office:280
Studio:Columbia Pictures
Zemlja:United States
Website:www.ghostbusters.com
Jezik:Engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu