•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Grave of the Fireflies (Hotaru no haka) (1988)

„Groblje svitaca“ (jap. 火垂るの墓, Hotaru no Haka) je japanska anime drama iz 1988. koju je režirao Isao Takahata. Film govori o dvoje dece u Japanu za vreme Drugog svetskog rata. Film je generalno uživao pohvale kritičara.

Duhovi dečaka Seite i njegove mlađe sestre Secuko pričaju o tome kako su umrli. Godina je 1945, a Japan počinje da gubi bitku u Drugom svetskom ratu. Pri bombardovanju grada Kobea, poginula je majka četrnaestogodišnjeg Seite i njegove mlađe sestre Secuko, pa su tako oboje ostali bez staranja, jer se njihov otac bori u ratu na nekom brodu u Tihom okeanu. Seitu i Secuku prima njihova tetka, ali se ne brine mnogo o njima. Stoga deca napuštaju njen dom i odlaze da samostalno žive u nekom napuštenom bunkeru. Glad je, međutim, njihov najveći neprijatelj, a naći hranu je gotovo nemoguće.

Film je zasnovan na istinitoj priči. Akijuki Nosaka, autor romana po kojem je snimljen ovaj film, je sam tokom Drugog svetskog rata gladovao i izgubio sestru zbog izgladnelosti.

„Groblje svitaca“ je hvaljena oda pacifizmu i apel protiv mržnje i ludosti rata, koji je prikazan kao stanje koje upropaštava jednu celu generaciju. Radi se o jednom od najcenjenijih i najslavnijih anime filmova 1980ih, koji je na kritičarskom sajtu Rotten Tomatoes od kritičara dobio vrlo visoku srednju ocenu od 8,9/10, koji su ga čak upoređivali sa filmom „Šindlerova lista“, a samo ga je mali deo kritikovao zbog monotone priče i ukočene strukture. Socijalni realizam prikazan je izuzetno plastično i jednostavno: priča nema humora ili akcije i samo prati dvoje dece koja su izgubila svoje roditelje i polako umiru od gladi i za koje nema srećnog završetka, čime definitivno ruši ustaljeno mišljenje da su svi animirani filmovi namenjeni za decu. U ovom slučaju se radi o filmu za odrasle, dirljivom i nepretencioznom delu sa porukama koja podstiče na razmišljanje.

Žanr:animacija, drama, ratni
Godina:1988
Reziser: Isao Takahata
Scenario: Akiyuki Nosaka
Uloge:Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Akemi Yamaguchi
Uzrast:UR
Award:3 osvojene
Studio: Shinchosha Company
Zemlja:Japan
Jezik:Japanski
Trajanje:89 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu