•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Guardians of the Galaxy (2014)

Za ljubitelje iskrene sreće!

“Uzmi me za ruku - i vodi me u bioskop da ponovo gledam ovaj film!” - reći ćete svim svojim prijateljima nakon “Čuvara Galaksije”!

Svetla su se popalila na kraju projekcije, i bilo mi je drago kada sam videla da nisam jedina koja šmrca, sa ogromnim kezom na licu…Otkud ja ovde, šta mi se dogodilo? Vratite me nazad – na Xandar!

Radnja filma počinje na Zemlji, 1988. godine. Piter Kvil je devetogodišnji dečak kojeg su oteli vanzemaljci u najtužnijem trenutku njegovog malog života, toliko teškom, da će vam izmiliti suza nakon trećeg minuta filma… da bi vas već u sledećoj sceni nasmejao do suza.

Priča se nastavlja 26 godina kasnije – Piter postaje lovac na svemirska blaga, neustrašivi pustolov, srcelomac i prava svemirska baraba - ona vrsta koju muškarci tapšu po ramenu u kafani, dok ih žene vuku za nogavice, a posle im lupaju šamare. Lucidno zarobljen u zemaljskoj pop-kulturi osamdesetih, ubediće vas da je Kevin Bejkon najveći heroj, i da plesom iz filma “Footlose” može da spasi ceo svet!

Deca će se sigurno oduševiti sa prgavim Roketom, koji je nastao kao rezultat mučnog kibernetsko-genetskog eksperimenta, jedini rakun takve vrste, u stanju da od rasutog smeća u tren oka sastavi bombu, ili hakuje kompleksni kompjuterski sistem. Njegova eksplozivna narav i želja za pucačinom jednostavno proističu iz patnje kroz koje je prošao. S obzirom da stvorenjce njegovog rasta nema dobar pregled na okolinu dok seje rafale iz teške artiljerije, tu je da ga pridigne na rame njegov verni pratilac Grut, hodajuće drvo-humanoid, takođe poslednji magični “izdanak” sa planete X. Iako se Grutov vokabular svodi samo na rečenicu “Ja sam Grut”, svojim detinjastim šarmom, snalažljivošću i plemenitim gestovima pravog heroja, pustiće korenje duboko u vašem srcu!

Gamora, usvojena ćerka Tanosa, ulazi u priču kao plaćeni ubica i osoba koja nimalo ne uliva poverenje.

Draks Razbijač želi da je linčuje iz odmazde, ali tu se srećom nalaze Piter, Roket i Grut da ga spreče, i tako započinje njihova velika svemirska avantura…

Oduševiće vas i plavoputi Jondu, Piterov staratelj i ortak, sa osmehom prepunim zuba za pamćenje, nasuprot osmeha intergalaktičkog tiranina Tanosa, koji će da vam sledi kosti.

Tanos sklapa pakt sa Ronanom i ustupa mu svoje ćerke, Nebulu i Gamoru kako bi mu pomogle u potrazi za crnom sferom, misterioznim drevnim artefaktom, dobro čuvanim u nepristupačnim ruinama opustošene planete.

Međutim, Ronan ima drugačiji plan, daleko strašniji i suroviji, popločan strahom i natopljen krvlju nedužnih. I što bi rekao Tom Hidlston: “Svaki zločinac je heroj u sopstvenom umu” - tako i Ronan svoj monstruozni pohod opravdava željom za osvetom, u ime predaka. Kako se boriti protiv zlikovca koji nema slabost, koji za sobom ostavlja samo pustoš i smrt?

Odgovor su, naravno, Čuvari Galaksije! Ne brinite se, bićete bezbedni i nasmejani pored njih - “film za ljubitelje iskrene sreće” – je najbolji opis ovog epskog spektakla u jednoj rečenici.

Svakom drugom reditelju bi zagorele šerpe i eksplodirali lonci ako bi se usudio da ubaci u isti hiljade vanzemaljaca, svemirskih brodova i letelica, tuce kompleksnih i neobičnih glavnih likova, začinjenih fantastikom, avanturom i urnebes-salatom od komedije uz prstohvat drame, ali ne i Džejms Ganu. Ono što je koristio kao “tajni sastojak” za povezivanje ove gomile svemirskih otpadnika u kompaktnu družinu je čežnja za iskrenim prijateljem, nešto za čim svi težimo, ali dovodimo u sumnju kad nas život natera da srljamo samo za novcem. Nedavno mu je bio rođendan, ako ste pogledali “Čuvare Galaksije”, slobodno mu čestitajte, biće mu drago: https://twitter.com/JamesGunn

Čini mi se da smo na ovaj film čekali previše dugo – svemirsku operu koju će neki novi klinci pamtiti, prepričavati i gledati stotinu puta sa uživanjem, kao što smo mi (malo stariji) nekada voleli “Rat Zvezda” i mačevali se rolnama od papira ili prutovima.

Ovaj put obećavam da nećete poželeti da lomite prutiće, već ćete u svakom stablu tražiti Gruta, i poželeti da ga zagrlite! I molim vas da ne grdite decu ako im “Čuvari Galaksije” rasplamsaju maštu, pa zapostave kompjuterske igrice i skupe igračke kada ih jednog dana zateknete zaigrane u žbunju. Setite se – “Mi smo Grut!”

Na kraju želim samo da se izvinim što nisam navodila imena glumaca, niti pod lupom razmatrala detalje oko snimanja filma, razlog je jednostavan: ponekad mi se čini da takve analize ubijaju pravu magiju. “Čuvare Galaksije” čak ne bih ni nazvala “filmom”, već posebnim svetom u čije oblake želimo da potonemo u potpunosti, i ostanemo toplo ušuškani u njemu, sklupčani pokraj svoje omiljene “barabe”, držimo se za ruke, i sanjamo, s pogledom na purpurno-narandžaste galaksije i nebule…

10/10
Foto: http://marvel.com/
https://www.facebook.com/jgunn
http://www.michaelrookeronline.com

Autor: Danica Asurdžić

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2014
Reziser:James Gunn
Scenario:James Gunn, Nicole Perlman
Uloge:Chris Pratt, Vin Diesel, Bradley Cooper
Uzrast:PG-13
Award:1 nominacija
Studio:Marvel Studios, Marvel Enterprises, Moving Picture Company (MPC)
Zemlja:United States
Website:marvel.com/guardians
Jezik:Engleski
Trajanje:121 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...