•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)

'Harry Potter and the Philosopher's Stone', u Sjedinjenim Državama prikazivan kao 'Harry Potter and the Sorcerer's Stone', fantastični je film iz 2001. godine utemeljen na istoimenom romanu spisateljice J. K. Rowling. Ovo je prvi od ukupno osam filmova iz serijala o Harryju Potteru za koga je scenarijo napisao Steve Kloves, a producirao David Heyman. Film prati Harryjevu prvu godinu u školi za čarobnjake i veštice Hogwarts tokom koje otkriva da je poznati čarobnjak i započinje svoje obrazovanje. Lik Harryja Pottera igra Daniel Radcliffe, dok njegove najbolje prijatelje, Rona Weasleyja i Hermione Granger igraju Rupert Grint i Emma Watson. Sledeći nastavak, 'Harry Potter and the Chamber of Secrets', prikazan je sledeće godine.

Kompanija Warner Bros. je pravo na knjigu kupila još 1999. za cifru koja se kretala oko £1,000,000. Produkcija je započela 2000. godine, a za redatelja je izabran Chris Columbus sa popisa na kojem su bili i Steven Spielberg i Rob Reiner. Rowlingova je inzistirala da cela glumačka postava bude sastavljena od Britanaca i Iraca, želeći tako da zadržati kulturološki integritet filma i knjige. Takođe, ona je bila ta koja je dala konačno odobranje Klovesovom scenariju. Film je sniman u prostorijama kompanije Leavesden Film Studios i na nizu istorijskih lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Film je u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama premijerno prikazan u novembru 2001. Kritike na film bile su izrazito pozitivne, zaradio je više od $974 miliona širom sveta a zaradio je i niz nominacija, uključujući i tri za Oscara (najbolja muzika, najbolja scenografija, najbolji dizajn kostima).

Žanr:Avantura, Fantazija
Godina:2001
Reziser:Chris Columbus
Scenario:J.K. Rowling, Steve Kloves
Uloge:Daniel Radcliffe, Rupert Grint and Richard Harris
Award:3 nominacije za Oskara, dobitnih 14 drugih nagrada i 47 nominacija
Box office:974,755,371 USD
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.harrypotterwizardscollection.com/index.php?country=uk
Jezik:English
Trajanje:152 min | 159 min
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...