•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Homer Simpson 'otkrio' Higsov bozon 14 godina pre CERN-a

Homer Simpson je zamalo predvideo masu Higsovog bozona, elementarne čestice koja je otkrivena 2012. godine zahvaljujući CERN-ovom akceleratoru.

U novoj knjizi koja se bavi matematikom u poznatoj animiranoj seriji The Simpsons ističe se epizoda "The Wizard of Evergreen Terrace" iz 1998. godine u kojoj Homer na tablu ispisuje naizgled nepovezanu matematičku jednačinu.

"Ta jednačina zapravo predviđa masu Higsovog bozona. Ukoliko je obradite, dobićete neznatno veći broj od onoga koji označava realnu težinu te elementarne čestice. Pomalo je neverovatno da se to desilo 14 godina pre samog otkrića", rekao je britanski naučnik Simon Singh.

"Simpsonovi su serija sa najviše matematike na svetu jer su mnogi njeni kreatori zapravo matematičari", dodao je Singh, autor knjige "The Simpsons and their Mathematical Secrets".

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...