•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

How Green Was My Valley (1941)

Film priča priču o bliskoj i marljivoj velškoj porodici Morgan, koja se bavi rudarstvom. Priča koja je smeštena na kraj veka, ilustruje socijalno-ekonomsku prolaznost i raspadanje porodice.

Film prikazuje pedesetogodišnji raspon velške porodice Morgan. Upravo to u filmu mi vidimo kroz oči najmlađeg Morgana po imenu Huw (Roddy McDowall), odnosno radnju koju vidimo u filmu zapravo on pripoveda. Tokom brojnih godina, Morganovi se sa mnogim stvarima hvataju u koštac ne bi li preživeli: unionizacija, štrajkovi i zlostavljanje dece.

Vremenom, njihov rodni grad kao i njegova kultura polinju da propadaju.

Velšanin Huw Morgan (Roddy McDowall), odlazeći u svet u potrazi za boljom buducnošću, priseća se detinjstva u siromašnom velškom gradiću krajem 19. veka. Bio je najmlađi sin u rudarskoj porodici, i jedini koji je išao u školu, ali i sam je bio prisiljen, nakon što mu je poginuo brat Iwor, da postane rudar, kao i brojni drugi dečaci. Njegova starija sestra Angharad (Maureen O'Hara), iako zaljubljena u lokalnog sveštenika koji joj uzvraća ljubav, udaje se za sina vlasnika rudnika. Istovremeno, dolazi do otpuštanja rudara i postepeno Huwovo šestoro braće napušta rodni kraj. Takođe, biće i rudarskih nesreća...
Remek-delo Johna Forda nagrađeno sa pet Oscara (najbolji film, reditelj, fotografija, sporedna muška uloga i scenografija) i jedan od najboljih filmova ove tematike, koja bi se mogla opisati kao film sećanja. Gotovo je ceo film u retrospektivi, viđen očima glavnog lika kao dečaka, koji u svom tužnom detinjstvu pronalazi nesumnjive vrline vezane za porodicu, radnu etiku i ljubav prema malilm ljudima.

Izuzetno impresivna crno-bela fotografija koja na prizore teškog rudarskog života baca lirsku, impresionističku notu, reference na patnje uglavnom izražene kroz sugestivna lica glavnih junaka, i izuzetno vešto režirani masovni prizori odlazaka rudara na posao (kao i slavna scena izvlačenja ranjenika iz urušenog rudnika) izvanredne su odlike ovog filma.
Ford je osvojio četiri Oscara kao najbolji reditelj za filmove Doušnik (1935.), Plodovi gneva (1940.), Kako je bila zelena moja dolina (1941.) i Mirni covek (1952.) - nijedan od ovih filmova nije bio vestern (u zadnja dva nastupila je Maureen O'Hara, "njegova omiljena glumica"). Osim toga, bio je nominovan za režiju za film Poštanska kocija (1939.). Ford je jedini reditelj koji je osvojio četiri Oscara za režiju: William Wyler i Frank Capra osvojili su nagrade tri puta.
Kao producent bio je nominovan za najbolji film za filmove Mirni čovek i Dugo putovanje kući.

Prvi je dobitnik nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta, 1973. godine.

Žanr:drama, porodični
Godina:1941
Reziser:John Ford
Scenario:Philip Dunne, Richard Llewellyn
Uloge:Walter Pidgeon, Maureen O'Hara, Anna Lee
Uzrast:R
Award:5 Oscara, 4 nagrada i 5 nominacija
Box office:6M USD
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...