•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

I Am Not Your Negro (2016)

Dokumentarac koji je režiser Raoul Peck pravio šest godina, majstorski se bavi rasnim podelama u Americi. „I Am Not Your Negro“ je uzbudljiv, zloslutni film, koji obiluje osećajem da se istorija ponavlja. Ovaj film inspirisan je pričom Jamesa Baldwina po imenu „Remember This House“, koja se prostire na nekih 30-ak stranica u njegovoj nezavršenoj knjizi. Pre svoje smrti 1987. godine, Baldwin je nameravao da ispriča priču o tome kako je to biti crn u Americi kroz živote – i smrti – trojice svojih prijatelja: aktiviste Medgara Eversa, Malcolma Xa i Martina Luthera Kinga Juniora. Peck na veličanstven način odaje počast Baldwinovom konceptu, praveći paralelu slikama iz ere građanskog pokreta otpora sa bolnim klipovima sa današnjih protesta i policijskih batinanja.

Samuel L. Jackson daje težinu Baldwinovim rečima, jer je njegova odlučna naracija lišena besa i kao takva predstavlja njegov najbolji učinak do sada. Osim nekih mirnih, prkosnih snimaka samog Baldwina u emisiji „The Dick Cavett Show“, na kojima puši i govori istinu o moći, emocionalna frustracija tiho ključa, dok je Jacksonovo skoro ravnodušno izvođenje dodatno produbljuje. Njegov glas odražava težinu osvrtanja na protekle decenije pokolja i nezaustavljivog zamaha. Baldwin je uživao u velikom ličnom uspehu, ali uvek po određenoj ceni; on govori o radu pored bazena u holivudskoj verziji „The Autobiography of Malcolm X“ sa Billy Dee Williams, dok oboje nisu čuli da je MLK ubijen. Ovaj dokumentarac dobro opisuje taj osećaj istovremenog progresa i regresije.

Rasne tenzije deluju ogoljenije nego ikada nakon sezone bolne kampanje koja ih je eksploatisala, dok nacionalistički vetrovi belaca nastavljaju da duvaju širom sveta. Razni autori filmova se u poslednje vreme bave ovom tematikom, praveći ambiciozne dokumentarce koji istražuju istoriju i izdržljivost ropstva, zajedno sa razvojem ideja o identitetu Afroamerikanaca. Naročito je uočljiv gnev Avae DuVernay u ekspozeu iz zatvora „13H“ i osmočasovna istorija slavne ličnosti i rase Ezrae Edelmana, „O.J: Made in America“. Međutim, sve do sada nije postojalo koncizno, ciljano i rigorozno ispitivanje problema ljudi koji su crni, pametni i otvoreni.

Žanr:dokumentarni
Godina:2016
Reziser:Raoul Peck
Scenario:James Baldwin
Uloge:Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za 1 Oscara, 15 nagrada i 34 nominacija
Studio:Velvet Film
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...