•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

In the Mouth of Madness (1994)

1970-ih i 1980-ih John Carpenter (Noć veštica, Napad na policisku stanicu broj 13, Stvor, Oni žive) izgradio je jedan od najimpresivnijih opusa unutar američke kinematografije nametnuvši se kao jedan od najboljih žanrovskih autora. 1990-ih Carpenter nije bio toliko aktivan i kreativan kao ranije, ali njegovi filmovi još su uvek bili itekako zanimljivi. To važi i za “U raljama ludila”, intrigantno osmišljen i nadahnuto režiran horor, koji je Carpenter u intervjuima proglasio trećim i završnim delom svoje apokaliptične trilogije, čiji su prethodni delovi “Stvor” i “Princ tame”.

Pacijent zarobljen u najstrože čuvanom delu duševne bolnice John Trent (S. Neill) započinje da priča psihijatru dr. Wrennu (D. Warner) kako je tamo dospeo. Pre nego što je izgubio razum, Trent je bio izuzetno uspešan istražitelj prevara vezanih za osiguranje. Nakon što je rešio slučaj sumnjivog požara, Trent dobija novi zadatak, a to je potraga za nestalim izuzetno popularnim piscem romana strave i užasa Sutterom Caneom (J. Prochnow). Caneov izdavač Jackson Harglow (C. Heston) zamoli Trenta da pronađe Canea i rukopis njegove nove knjige. Čitaoci su ludi za Caneovim romanima, oko kojih nastaje prava histerija, pa neposredno pre prihvatanja posla Trenta umalo da ubije poludeli Craneov agent. Trent kreće u potragu za Craneom, u čemu mu pomaže Harglowova saradnica i urednica Craneove proze Linda Styles (J. Carmen). Potraga vodi do jezivih otkrića…

Poklonici filmova i literature strave u Carpenterovu filmu pronaći će brojne asocijacije na priče i romane dvojice žanrovskih velemajstora, H. P. Lovecrafta i Stephena Kinga. Zanimljivo, američki kritičari nisu bili preterano skloni filmu ali njihovi francuski kolege iz najuglednijeg svetskog filmskog časopisa "Cahiers du Cinema" uvrstili su Carpenterov film među deset najboljih ostvarenja snimljenih te godine u svetu.

Žanr:fantazija, horor, misterija
Godina:1994
Reziser:John Carpenter
Scenario:Michael De Luca
Uloge:Sam Neill, Jürgen Prochnow, Julie Carmen
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 3 nominacija
Box office:8.9M USD
Studio:New Line Cinema
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:95 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu